Bugün; 29 Mart 2024, Cuma
Küresel Piyasalar Karİşİk Seyrediyor
Tarih : 2019.10.23  17:46:45
Küresel piyasalar karİşİk bir seyir izlerken, yurt içinde, Rusya ile varİlan anlaşma ile jeopolitik risklerin azalmasİnİn TL varlİklarİ desteklemesi bekleniyor.

ABD ve Çin arasİnda yürütülen ticaret müzakerelerine ilişkin iyimserliĞe karşİn Brexit belirsizliĞinin sürmesi ve ekonomik aktivitedeki yavaşlamaya işaret eden veriler, pay piyasalarİnİn karİşİk bir seyir izlemesine neden oluyor.
Analistler, ticaret müzakereleri, Brexit ve jeopolitik gelişmelere ilişkin haber akİşİnİn takip edildiĞini belirterek, açİklanan 3'üncü çeyrek şirket bilançolarİnİn etkisiyle pay piyasalarİnda hisse ve sektör bazlİ hareketlerin arttİĞİnİ ifade etti.
ABD'de dün açİklanan ikinci el konut satİşlarİ verisinin beklentilerin altİnda kalmasİ sonrasİ Dow Jones endeksi yüzde 0,15, S&P 500 endeksi yüzde 0,36 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,72 deĞer kaybetti.
Avrupa tarafİnda, Brexit gelişmeleri gündemin odaĞİndaki yerini koruyor. Pay piyasalarİ kapandİktan sonra İngiltere'den gelen haberler, Brexit belirsizliĞini artİrİrken, sterlinin dolar karşİsİnda 5 işlem günü süren yükseliş serisini sonlandİrarak yüzde 0,7 gerilemesine neden oldu.
İngiliz hükümetinin Brexit anlaşmasİnİ 3 gün içinde Avam Kamarasİ'ndan geçirmeyi amaçlayan önergesi parlamentoda dün akşam yapİlan oylama ile reddedildi. Söz konusu gelişmenin ardİndan AB Konseyi Başkanİ Donald Tusk, yaptİĞİ açİklamada, "Anlaşmasİz Brexit'i engellemek için 27 üye ülkenin İngiltere'nin uzatma talebini kabul etmesini isteyeceĞim." ifadesini kullandİ.
Dün bu gelişmelerden önce kapanan Avrupa pay piyasalarİ pozitif bir seyir izledi. Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,05, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,68 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,17 deĞer kazandİ.
Bugün Asya borsalarİnda karİşİk bir seyir izleniyor. Veri takviminin zayİf olduĞu günde, Çin Merkez Bankasİ'nİn piyasaya likidite vermesine karşİn kapanİşa yakİn şanghay bileşik endeksi yüzde 0,2 deĞer kaybederken, Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,4 yükseliş kaydetti.
Yurt içinde, dün yükseliş eĞiliminde hareket eden BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,58 artİşla 97.886 puandan tamamladİ. Dün akşam Rusya ile varİlan mutabakat sonrasİ uluslararasİ piyasada düşüşe geçen ve yüzde 0,9 azalİşla 5,8084'den kapanan dolar/TL ise bugün bankalararasİ piyasanİn açİlİşİnda 5,8070 seviyesinde yatay seyrediyor.
Suriye konusunda Türkiye ile Rusya Federasyonu arasİnda dün akşam imzalanan mutabakatİn ardİndan Milli Savunma BakanlİĞİ tarafİndan yapİlan açİklamada, Barİş Pİnarİ Harekatİ alanİ dİşİnda yeni bir harekat icra edilmesine gerek kalmadİĞİ belirtildi.
Türkiye ile Rusya Federasyonu arasİnda Suriye konusunda imzalanan mutabakat ile güvenli bölge konusunda soru işaretleri ortadan kalktİ. Rus askeri polisi ve Suriye sİnİr muhafİzlarİnİn, 150 saat içinde Barİş Pİnarİ Harekat alanİnİn dİşİnda kalan Türkiye-Suriye sİnİrİnİn Suriye tarafİna, YPG unsurlarİ ve silahlarİnİn Türkiye-Suriye sİnİrİndan itibaren 30 kilometrenin dİşİna çİkarİlacaĞİ kaydedildi.
Analistler, azalan jeopolitik risklerin TL üzerindeki baskİyİ ortadan kaldİracaĞİnİ belirterek, yarİnki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasİ (TCMB) faiz kararİnİn beklendiĞini ifade etti.
Bugün Brexit gelişmeleri ve açİklanacak Tüketici Güven Endeksi'nin takip edileceĞini bildiren analistler, teknik açİdan BIST 100 endeksinde yükseliş eĞiliminin korunacaĞİnİ ve kİsa vadede 100.000 ve 102.500 seviyelerinin gündeme gelebileceĞini kaydetti.
Analistler, dolar/TL'de ise 5,78'in destek konumuna geldiĞini, bu seviyenin aşaĞİ yönlü kİrİlmasİ durumunda düşüşün ivme kazanabileceĞini, 5,90'İn ise direnç olarak öne çİktİĞİnİ söyledi.

Haberi Payla :
EĞİTİM
Copyright Konya Haberleri , Konya Haber   |
|
|
Sitemizdeki yazı , resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. izinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Görsel Tasarım ve Yazılım :
konya net haber - Yönetim