Bugün; 19 Nisan 2024, Cuma
Lahey Kararİ: Soykİrİmİ Engellemek İçin Tedbir Alİn
Tarih : 2020.01.23  17:32:01
Uluslararasİ Adalet Divanİ, Myanmar'daki Arakanlİ Müslümanlara yönelik soykİrİmİn engellenmesi için gerekli tedbirlerin alİnmasİna hükmetti.

Uluslararasİ Adalet Divanİ, Myanmar'daki Arakanlİ Müslümanlara yönelik soykİrİmİn engellenmesi için gerekli tedbirlerin alİnmasİna hükmetti. 
"ARAKANLI MÜSLÜMANLAR TEHDİT ALTINDA"
Merkezi Hollanda'nİn Lahey kentinde bulunan UAD, Gambiya'nİn İslam İşbirliĞi Teşkilatİ (İİT) adİna, Arakanlİ Müslümanlara yapİlan soykİrİm nedeniyle Myanmar'a karşİ açtİĞİ ve gerekli tedbirlerin alİnmasİnİ talep ettiĞi davada, Arakanlİ Müslümanlarİn 'gerçek ve acil tehdit altİnda olduĞuna' karar verdi. 
Myanmar'daki Arakanlİ Müslümanlara yönelik soykİrİmİn engellenmesi için gerekli tedbirlerin alİnmasİna hükmeden UAD, Myanmar hükümetine, söz konusu tedbirlere uyduĞuna ilişkin mahkemeye ve Gambiya'ya 4 ay içinde rapor vermesini talep etti.

MYANMAR ORDUSU İÇİN ÇAĞRI
UAD, Myanmar'İn, Arakanlİ Müslümanlarİn haklarİnİ tanİmaya ilişkin somut adİm atmadİĞİnİ vurgulayarak, Arakanlİlarİn zarar görmemesi ve öldürülmemesi için gerekli tedbirlerin alİnmasİ istendi. Myanmar ordusu mensuplarİnİn soykİrİm girişimde bulunmasİnİn engellenmesi gerektiĞine hükmeden UAD, Myanmar hükümetinin aynİ zamanda soykİrİm delillerinin yok edilmesinin de önüne geçmesi gerektiĞi kararİna vardİ.
GAMBİYA BAşVURU YAPMIşTI
Gambiya, İİT adİna, geçen yİl 11 Kasİm'da Arakanlİ Müslümanlara yönelik soykİrİmİn soruşturulmasİ için UAD'ye başvurmuştu.

Gambiya'nİn mahkemeye sunduĞu talepler arasİnda "Myanmar'İn soykİrİma yönelik delilleri yok etmesinin önüne geçilmesi ve soykİrİmİn önlenmesine yönelik aldİĞİ tedbirlerin düzenli olarak raporlanmasİ" yer alİyordu. 
Davada, Gambiya'yİ ülkenin Adalet Bakanİ Abubacarr Tambadou temsil ediyor. Myanmar Devlet Başkanİ Aung San Suu Çi başkanlİĞİndaki bir ekip, Gambiya'nİn taleplerine itirazda bulunmuştu.
UAD'nin nihai kararİnİ birkaç yİl içinde alabileceĞi öngörülüyor. DiĞer yandan, Lahey kentinde bulunan Uluslararasİ Ceza Mahkemesi (UCM) Savcİlİk Ofisi, Myanmar'İn işlediĞi insanlİĞa karşİ suçlarla ilgili 2018'de başlatİlan ön incelemenin tamamlandİĞİnİ ve 14 Kasİm 2019'da ön inceleme dairesinin verdiĞi kararİn akabinde soruşturmaya başlandİĞİnİ duyurmuştu.
NE OLMUşTU?
Arakan'da 2012'de Budistler ile Müslümanlar arasİnda çatİşmalar çİkmİş, olaylarda çoĞu Müslüman binlerce kişi katledilmiş, yüzlerce ev ve iş yeri ateşe verilmişti.
Arakan'daki sİnİr karakollarİna 25 AĞustos 2017'de düzenlenen eş zamanlİ saldİrİlarİ gerekçe gösteren Myanmar ordusu ve Budist milliyetçiler, kitlesel şiddet eylemleri başlatmİştİ.
BM'ye göre, AĞustos 2017'den sonra Arakan'daki baskİ ve zulümden kaçİp Bangladeş'e sİĞİnanlarİn sayİsİ 900 bine ulaştİ.
Uluslararasİ insan haklarİ kuruluşlarİ, yayİmladİklarİ uydu görüntüleriyle yüzlerce köyün yok edildiĞini kanİtladİ.
Birleşmiş Milletler ve uluslararasİ insan haklarİ örgütleri, Arakanlİ Müslümanlara yönelik şiddeti 'etnik temizlik' ya da 'soykİrİm' olarak adlandİrİyor.

Haberi Payla :
YAşAM
Copyright Konya Haberleri , Konya Haber   |
|
|
Sitemizdeki yazı , resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. izinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Görsel Tasarım ve Yazılım :
konya net haber - Yönetim