Bugün; 20 Nisan 2024, Cumartesi
Konyalİ Çiftçi Anadolu’nun Kayİp KrallİĞİnİ Keşfetti
Tarih : 2020.02.24  17:19:49
Konya’da MÖ. 1400 ila 600 yİlİna ait kayİp krallİk keşfedildi. Keşif, bir çiftçinin bölgedeki bir sulama kanalİnda garip yazİlarİn bulunduĞu büyük bir taş gördüĞünü söylemesiyle başladİ.

Anadolu tarihinin kayİp parçalarİndan biri daha gün yüzüne çİktİ. Konya’da MÖ. 1400 ila 600 yİlİna ait kayİp krallİĞa ait kalİntİlar keşfedildi.
İngiliz Independent gazetesinde yer alan habere göre, kalİntİlarİ bulunan krallİĞİn Kral Midas önderliĞindeki Frigya’yİ savaşta yenmiş olabileceĞi düşünülüyor.
Kazİ çalİşmalarİnda yer alan Chicago Üniversitesi’nin resmi internet sitesinde yer alan bilgiye göre söz konu keşif, bölgedeki bir çiftçinin bir sulama kanalİnda garip yazİlarİn bulunduĞu büyük bir taş gördüĞünü söylemesiyle başladİ.
Bu olay sonrasİnda taşİ mercek altİna alan bilim insanlarİ taşİn üzerinde yazan metni deşifre etmeyi başardİ.
Söz konusu metinde Frigya’nİn yenildiĞi müjdeleniyor. Daha detaylİ inceleme sonrasİ ise taşta bahsi geçen kralİn isminin Hartapu, krallİĞİn başkentinin de Türkmenkarahöyük olduĞu anlaşİldİ.
DoĞu Enstitüsü’nde Yard. Doç. James Osborne ‘a göre yaklaşİk 120 hektarlİk alanİ kaplayan bu bölge, Tunç ve Demir ÇaĞİ’ndaki Anadolu’nun en büyük antik kentlerinden biri olabilir.

Haberi Payla :
YAşAM
Copyright Konya Haberleri , Konya Haber   |
|
|
Sitemizdeki yazı , resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. izinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Görsel Tasarım ve Yazılım :
konya net haber - Yönetim