Bugün; 20 Nisan 2024, Cumartesi
Cumhurbaşkanİ ErdoĞan Önemli Açİklamalar Yaptİ
Tarih : 2020.03.06  17:09:28
Moskova'da Cumhurbaşkanİ Recep Tayyip ErdoĞan ile Rus lider Vladimir Putin arasİnda 6 saat süren kritik İdlib zirvesinin ardİndan ateşkes saat 00.01'de başladİ.

Ateşkesi duyuran Cumhurbaşkanİ ErdoĞan, Rusya dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularİnİ yanİtladİ. "Ateşkes birkaç alanda önemli kazanİmlar getiriyor" diyen ErdoĞan, Yunanistan'İn göçmenlere karşİ takİndİĞİ tavrİ eleştirdi ve kendisini Yunanistan Başbakanİ Miçotakis ile görüşmeye ikna etmeye çalİşan Borisov'a da "Onun olduĞu yere gelmem ve onunla aynİ fotoĞraf karesinin içerisine de girmem." dediĞini söyledi.Cumhurbaşkanİ ErdoĞan'İn açİklamalarİ şöyle:
ATEşKESİN GETİRDİĞİ KAZANIMLAR
Bugün Moskova ziyaretinde Rusya Devlet Başkanİ Sayİn Vladimir Putin’le ikili ilişkilerimizi ele aldİk. Özellikle Suriye’de İdlib bölgesindeki gelişmeler gündemimizin öncelikli maddesini teşkil etti. Tabi onunla kalmadİk, Libya’yİ da görüşme imkânİmİz oldu. Rusya Federasyonu ile ekonomi, ticaret, sanayi, turizm, enerji alanlarİnda kapsamlİ ve çok boyutlu ilişkilerimiz var. Bugün bu konularİ ele alma imkanİmİzİn yanİnda, bu yİl ülkemizde yapacaĞİmİz Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Toplantİsİ için Sayİn Putin’i ülkemize davet ettik.
Suriye konusunda daha önce de Sayİn Putin’e söylediĞim bir konuyu bugün de ele alma fİrsatİ bulduk. Suriye ve İdlib’deki gelişmeler ikili ilişkilerimizi olumsuz yönde etkilememelidir. Bu anlayİşla bugün önemli bir adİm attİk ve ateşkes anlaşmasİnİ yaptİk. Buradaki üç madde önem arz ediyor. 6 Mart 2020 saat 00.01’den itibaren yürürlüĞe giren ateşkesle ilgili arkadaşlarİmİz konunun sahada takibini de yapİyor. Ateşkes birkaç alanda önemli kazanİmlar getiriyor.
*Ülkemizin sİnİrlarİnİ rejim ve terör saldİrİlarİna karşİ daha korunaklİ hale getiriyor.


*İdlib bölgesinde istikrar ve normalleşmeye zemin hazİrlİyor.
*Orada bulunan askerlerimizin güvenliĞini teminat altİna alİyor.
*Sivillerin korunmasİ için önemli bir adİm teşkil ediyor.
"HER AN TEYAKKUZ HALİNDE OLACAĞIZ"
Bu örnekler çerçevesinde sahadaki gelişmeleri anbean takip etmeye devam edeceĞiz. Başta şahsİm olmak üzere mevkidaşİm ile beraber, bunun yanİnda Dİşişleri Bakanİm, Milli Savunma Bakanİm, Milli İstihbarat Teşkilatİ Başkanİm ile birlikte bu süreci takip edeceĞiz. Ve zaman zaman, belki gün aşİrİ birbirimizi arayacaĞİz ki bu ateşkes sürecini kontrol altİnda tutalİm, herhangi bir zemin kaymasİ olmasİn.
Amacİmİz Suriye’de Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 2254 sayİlİ kararİndaki siyasi süreci işletmek ve Suriye iç savaşİnİ sona erdirmektir. Buraya gelirken amacİmİz ateşkes saĞlamaktİ. Hamdolsun bunu temin ettik. Tabi rejimin olasİ ihlal ve saldİrİlarİna karşİ da her an teyakkuz halinde olacaĞİz. Bu konudaki kararlİlİĞİmİzİ son bir haftada rejime verdirdiĞimiz zayiatlarda güçlü bir şekilde gösterdik.
Sayİn Putin ile İdlib ateşkesinin yanİ sİra az önce de ifade ettiĞim gibi Libya konusunu da ele aldİk. Libya’da Hafter’in uzlaşmaz tutumu ortada. Hiçbir anlaşmaya uymadİĞİ gibi savaşİ da körüklüyor. Bunu Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, İtalya gibi devletler de artİk açİkça görüyor. Sayİn Putin ile bu konularİ ele aldİk. Özellikle de bu Wagner konusunda Sayİn Başkan’İn olumlu bir adİm atacaĞİnİ düşünüyorum. Böylece Libya’daki sürecin de aynen bu akşamki attİĞİmİz adİma benzer bir şekilde sonuçlanmasİ ikimizin de önemli bir beklentisidir.
Son dakika haberler... Cumhurbaşkanİ ErdoĞan o görüşmeyi anlattİ: Onun olduĞu yere gelmem, aynİ fotoĞrafa girmem
"KARA KEDİLER GİRMİş OLABİLİR"AVNİ ÖZGÜREL: Bizim Rusya ile ilişkilerimiz 5 yİldİr gayet iyi gidiyordu. Siz de memnundunuz. Türkiye de bundan hem ekonomik hem siyasal anlamda avantaj elde etti. Ne oldu da bu Aralİk ayİndan itibaren Putin birden tavİr deĞiştirdi?


Aslİnda çok da bir farklİlaşma olmadİ. Zaman zaman uluslararasİ ilişkilerde buna benzer gelişmeler, iniş çİkİşlar olabiliyor. Rusya ile olan belki de bizim en son düşünebileceĞimiz bir konu olabilir bu. Niye derseniz; bizim şu anda Rusya ile olan ikili ilişkilerimiz hiçbir şeye benzemez. Bir taraftan savunma sanayiinde attİĞİmİz adİmlar, bir taraftan nükleer enerjide attİĞİmİz adİmlar, bir taraftan Türk Akİmİ konusunda attİĞİmİz adİmlar, bir diĞer taraftan turizmde attİĞİmİz adİmlar… Tabi bunlarİn çok çok büyük önemi haiz. İkili ilişkilerimizin geldiĞi bu noktalarda bir de üçüncü ülkelerde beraber atabileceĞimiz adİmlarİn planlamasİnİ yaptİĞİmİz dönemi yaşİyoruz. Yani onun için de herhalde bir yerden şöyle kara kediler girmiş olabilir.
AVNİ ÖZGÜREL: İsrail olabilir mi?
Yok. O kadar zayİf deĞil.
AVNİ ÖZGÜREL: Kontrol noktalarİmİz var. Bunlarİn durumu, akİbeti ne olacak?
Malum, toplamda 12 gözlem noktasİ var. Tabi bu gözlem noktalarİ bizim için çok çok önemli. 12 gözlem noktasİnİn dİşİnda tabi aşaĞİda da gözlem önem ifade ediyor. Bu durumlarİn hepsi de aynen şu andaki durum gibi korunacaktİr. şu anda herhangi bir deĞişiklik söz konusu deĞil.
"HER AN İRTİBAT HALİNDE OLACAĞIM"


DENİZ TÜYSÜZ: Ateşkes çİktİ görüşmeden. Fakat uzlaşma olsa bile bir mücadele ve müzakere içeren süreç başladİĞİnİ görüyoruz. Bu kapsamda İdlib krizi tam olarak bitti diyebilir miyiz?
Az önce bir ifade kullandİm. Yani biz şu anda işi o kadar saĞlama aldİk ki her an Sayİn Başkan’la irtibat halinde olacaĞİm. Dİşişleri Bakanİmİz aynİ şekilde muhatabİyla, Milli Savunma Bakanİmİz muhatabİyla, Milli İstihbarat Başkanİmİz muhatabİyla sİk sİk görüşmek suretiyle bu ilişkiyi sürekli diri tutacaĞİz. Bir yerde çatlak patlak olduĞu anda hemen konuya müdahale edeceĞiz. Tabi aramİzda her şey yazİ ile olmuyor, söz ile olanlar da var. Burada bu kararlİlİĞİmİzİ teyit ettik.
ZÜLEYHA CEBECİ: Sayİn Putin ile yaptİĞİnİz telefon görüşmesinde “Esed ile aradan çekil, rejim ile bizi baş başa bİrak” dediĞinizi söylemiştiniz. Bugünkü görüşmede bu söylem masaya yatİrİldİ mİ, gündeme geldi mi? Geldiyse, tabi bu görüşmeden olumlu bir sonuç çİktİ. Bu tavrİnİzİn bir etkisi oldu mu?
Tabi bu konu tatlİya baĞlanİnca böyle bir şeyi söylemenin de artİk anlamİ kalmadİ.
"S-400 şU ANDA ARTIK BİZİM MALIMIZ"
HAKAN ÇELİK: Rusya geçmişte hassas konularda verdiĞi sözleri yerine getirmemiş, taahhütlerini tutmamİştİ. Buna benzer bir durum Libya’dan Suriye’ye kadar olan coĞrafyada yine Türkiye’nin güvenliĞini tehlikeye düşürecek mi? Böyle politikalar sürdürürse Rusya Federasyonu S-400 gibi kritik hayati projeler bundan etkilenir mi?
S-400 şu anda artİk bizim malİmİz. Bir taraftan S-400 ile ilgili eĞitim çalİşmalarİ vesaire bunlar devam ediyor. S-400’ü büyük oranda teslim almİş vaziyetteyiz. Tamamİ elimizde. şu anda tamamİ geldi. Nisan'dan itibaren de artİk faal hale gelecek. Ama yine söyleyeyim, dün de söyledim yetkililerine; Amerikalİlara “EĞer bize Patriot verirseniz biz sizden de Patriot alİrİz.” dedik.
Son dakika haberler... Cumhurbaşkanİ ErdoĞan o görüşmeyi anlattİ: Onun olduĞu yere gelmem, aynİ fotoĞrafa girmemHANDE FIRAT: M-4’ün altİ 6+6 12 kilometre olmak üzere güvenli koridor olmasİ konusunda Türkiye’nin beklentisi nedir? Biz uçuşa yasak bölgede istemiştik çünkü. Nasİl bir isteĞiniz var bu konuda. İkincisi de M-5 karayolundaki sorun nasİl çözülecek? Bir de sonuç itibarİyla Esed rejimine hiç güven olmadİĞİ ortada. Rusya nasİl dizginleyecek? Bununla birlikte acaba görüşmeler boyunca Esed tarafİyla bir görüşmesi oldu mu?
M-4 karayolunun kuzeyinde 6 kilometre ve güneyinde 6 kilometre derinliĞindeki alanda bir güvenli koridor tesis edilecek. Burada aynİ zamanda kendileriyle devriye sistemini de çalİştİrmaya başlayacaĞİz. Bu zaten aynİ zamanda Türkiye ve Rusya olarak bir dayanİşmayİ ortaya koyuyor. Rejim bu noktalarda zaten Rusya’dan gelecek herhangi bir talimata karşİ çok fazla direnmez. Nitekim bugün mesela biz çalİşmalarİmİzİ bitirdik. Bir an önce de ateşkesle ilgili adİm atİlmİş oldu ve 6 Mart 2020 saat 00.01 itibarİyla bu yürürlüĞe girdi. Her şey oldu ki orada da imzalar atİldİ. Savunma Bakanlarİmİz imzalarİ attİ. Dİşişleri Bakanlarİmİz da açİklamayİ yaptİ. Bundan sonra da ayrİca işin esas ve usulleri hakkİnda burada bir hafta kadar bazİ çalİşmalar yürütecekler.
MERYEM İLAYDA ATLAS: Mültecilerle ilgili soru sormak istiyorum. Hem mutabakatta hem de basİn toplantİsİnda dile getirildi. Yalnİz acil durum var sahada. Siz daha önce orada briket evlerden bahsetmiştiniz. İdlib’in kuzeyinde yüz binlerce mülteci kötü koşullarda. Bu konuda kriz olduĞunda Avrupa BirliĞi’nden destek gelmişti. Aynİ şekilde hem Resulayn ve Telabyad arasİndaki bölgeye bir güvenli bölge inşa etmek için daha önce uluslararasİ camiaya çaĞrİ yapmİştİnİz. Orada bir uluslararasİ donörler olmasİ konusunda bir destek alİnacak mİ, orada acilen güvenli bölgede inşa çalİşmasİ yapİlabilecek mi?
"ALLAH’IN İZNİYLE BU İşİ HALLEDERİZ"
Batİ maalesef çok yüzlü. Yunanistan’a hemen anİnda 700 milyon avro söz verdiler; “350’sini hemen gönderelim, 350’sini de sonra gönderelim.” dediler. Bİrakİn 700 milyon avroyu, şansölye bize 25 milyon avrodan bahsetti ama ondan da maalesef henüz bir ses çİkmadİ. Avrupa BirliĞi’nden gerek Konsey Başkanİ Sayİn Charles Michel olsun gerek Komisyon Başkanİ Sayİn Ursula von der Leyen olsun onlar da bazİ sözler verdiler. Onlardan da bir netice çİkar mİ çİkmaz mİ bilmiyorum ama Sayİn Bakanİmİzla da bazİ görüşmeleri oldu. Gelse de gelmese de biz bu kadar seviye kaybİna uĞramİş deĞiliz, Allah’İn izniyle bu işi hallederiz. Mesela basİn mensuplarİnİ o briket barakalarİn yapİldİĞİ yere bir götürmek lazİm. Oralarİ görmek lazİm. 25-30 metrekarelik yapİlar. İstiyoruz ki oralarda Suriyeli kardeşlerimiz daha iyi koşullarda yaşasİn, yani biraz daha konforlu olsun. Duruma göre biz farklİ ekip de ayarlar oradaki briket barakalarİ bir an önce bitirip o insanlarİ oralara yerleştiririz.
"ONUN OLDUĞU YERE GELMEM, AYNI FOTOĞRAF KARESİNE GİRMEM"
OKAN MÜDERRİSOĞLU: Açİk kapİ politikasİna geçildiĞi andan itibaren İdlib’i Avrupa’ya baĞladİĞİnİz şeklinde bir tespitiniz oldu. Bu tespit baĞlamİnda Avrupa BirliĞi’nden hangi adİmlar gelirse bu açİk kapİ politikasİnİ gözden geçirebilecek bir süreç başlar? Yoksa artİk geri dönülemez bir noktada mİdİr? Bir de CHP ile ilgili olarak bir soru sormak istiyorum; Genel Başkanİ İsrarla rejimle görüşmeden söz ediyor. Aynİ şekilde “Askerimizin Suriye’de ne işi var?” diye başlayan söylemini, “Rejim kendi topraĞİnİ savunuyor zaten” diye ifade ediyor. Bunlar rasyonel siyasette bir karşİlİĞİ olmayan sözler. Sizce CHP’yi ne motive ediyor, ne azmettiriyor? Yani nasİl bir arka planİ var?
Her şeyden önce bizim Yunanistan tarafİ ile bu süreçte “Açİk kapİ artİk kapalİ mİ?” bunu tartİşacak zamanİmİz yok, o iş bitti. Biz kapİlarİ açtİk şu anda. Mülteciler gidebildiĞi kadar gidecek biz bunlarİ zorla ülkemizden de çİkartmİyoruz. Kendi arzularİyla kendi istekleriyle bu insanlar çİkİyorlar. Ama tabi Yunanistan bunlara zulmediyor. Takip ettiĞim kadarİyla, en son 5 tane vaka vardİ öldürdükleri. Tüm bunlarİn yanİnda tabi şişleyerek batİrdİklarİ botlar da bunlarİn yine çok gaddar yaklaşİmlarİdİr. Tabi bakİyorsunuz bunlar Avrupa BirliĞi’nden gelenleri böyle farklİ yerlerde gezdirip öbür taraftan da maalesef bu uygulamalarİ sürdürüyorlar.
Bulgaristan Başbakanİ Boyko Borisov bize “Sofya’da bir toplantİ yapalİm” dedi. Buna Yunanistan Başbakanİ Miçotakis’i de davet etmek istedi. O gün iki tane ölüm vakasİ vardİ. Bu olaydan sonra ben de kendisine dedim ki “Miçotakis’in olduĞu yere gelmem ve onunla aynİ fotoĞraf karesinin içerisine de girmem.” O gece çok konuştuk, çok ikna etmeye çalİştİlar ve sonra iptal edildi. Zira bu işler bu kadar ucuz deĞil. İnsan hayatİnİn bu kadar ucuz olmadİĞİnİ bu siyasetçilerin bilmesi lazİm. Dolayİsİyla bunlar olmamİş olsa belki bu süreç çok daha farklİ akacaktİ.
"CHP FELAKETİ YAşIYOR"
Aslİnda İdlib olayİ ile Avrupa BirliĞi’nin ilgisi yok ama onlar tabi bundan vazife çİkarma noktasİnda. Nasİl ki Libya ile ilgili Merkel Berlin zirvesi olayİnİ gündeme getirdi aynİ şekilde Macron buralardan bir şeyler çİkarmaya gayret ediyor. Buna benzer şekilde Avrupa ülkelerinin çoĞu durumdan vazifeyi çİkarmakta mahirler. Ama yük paylaşİmİna gelince yük paylaşİmİnda yoklar. Dolayİsİyla da bu süreç içerisinde temenni ederiz ki hele hele bugünkü karardan sonra onlarda çok daha farklİ bir süreç başlar ve ona göre yeni adİmlar atarİz.
CHP’deki ruh halini benim anlatmam doĞru olur mu? Bunlar adeta deli dumrul misali felaket yaşİyorlar. Ve şu an itibarİyla, bu sabah gerek avukatİm olsun gerek yargİ olsun bu şahİs ile ilgili bu davalarİ açtİlar. Yani dokunulmazlİĞİnİn kaldİrİlmasİna varİncaya kadar bu süreci takip edecekler. Ben Türkiye Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanİyİm. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanİna kalkİp da bu tür edepten, ahlaktan yoksun, böyle akla hayale gelmeyecek hakaretleri yapmaya ne yasalarİmİz ne örfümüz ne adetimiz müsaade eder.
"ÖNCE O PARTİNİN BAşINDAKİ şAHSIN GEREKEN BEDELİ ÖDETMESİ LAZIM"
Tabi dün TBMM bugüne kadar yaşamadİĞİ bir tabloyu yaşadİ. Ülkemizde parlamentonun böyle tabloyu yaşamasİnİ hiç istemezdik. Ama bu tabloyu yaşayan ve yaşatanlara önce o partinin başİndaki şahsİn gereken bedeli ödetmesi lazİm. Onu da geçiyorum, dikkat edin bu şahİs her yönüyle her an her yerde maalesef birçok sakatlİklar yapİyor. Arifiye olayİnİn perde arkasİnda da var. Kendisini şöhret yapabilmek veya bir karşİlİk bulabilmek için sİrtİna bir tişört giyiniyor. Yanİna aldİĞİ şöyle bir elli yüz kişiyle gidip devasa bir yatİrİmİ karalamanİn, lekelemenin neticesini toparlamak istiyor. Tabi bu CHP’nin sorunudur ve milletimiz de bunlara vakti saati geldiĞinde gereĞini yapacaktİr. Biz de yargİda konuyla ilgili gereĞini yapacaĞİz ve yapİyoruz.
OKAN MÜDERRİSOĞLU: Siyasetin geldiĞi seviye açİsİndan nasİl deĞerlendiriyorsunuz?
Çok büyük tehlike. Yani Türk siyasetinin kesinlikle buralara düşmemesi gerekirdi. Ama buraya düşürenlere de bedelini, eĞer sorumluluk taşİyorsa, mensubu olduĞu partinin lideri hesabİnİ sormalİdİr.
KURTULUş TAYİZ: İdlib’deki kalleş saldİrİnİn ardİndan “Bu saldİrİ 15 Temmuz hain darbe girişiminin bir devamİ” olarak nitelendirdiniz. Tam olarak ne oldu?
Türkiye’yi tökezletme girişimlerini biz püskürttükçe saldİrİlar şekil deĞiştiriyor. 15 Temmuz’da FETÖ’cü darbecilere karşİ ülkemizi nasİl savunduysak, koruduysak, Suriye’de de aynİ şey sebeple bulunuyoruz. şimdi de İdlib’de farklİ bir olay sahnelenmeye çalİşİlİyor. Olay Rusya ile Türkiye arasİndaki olay deĞil. Bizim burada karşİmİzda Rusya yok, burada bizim karşİmİzda rejim var. Bu rejim şu anda maalesef öyle bir süreci yaşİyor ve yaşatİyor ki maalesef bölgede bugüne kadar kendi halkİna acİmasİzca zulmeden bir rejim. Kendi halkİna bu kadar acİmasİzca zulmeden bu rejim önce El Bab’da, Cerablus’da bütün bizim sİnİr bölgelerinden bizi hep rahatsİz etti. Her zaman buralardan saldİrdİ ve birçok kayİplarİmİz oldu, yüzlerce… Uyarİlarİmİz hep yapİldİ ama bu uyarİlara raĞmen durmadİ. Ondan sonra ne oldu? Afrin’e geldi. Afrin’de aynİ durum oldu. Ve Afrin’de de gereĞi yapİldİ. Afrin’den sonra da işin buraya gelişi, İdlib’den bize olmasİ muhtemel bir saldİrİydİ ve bu da oldu. Bu saldİrİnİn illa silahlİ saldİrİ olmasİ şart deĞil. Buradan milyonu aşkİn insan bizim sİnİrlarİmİza doĞru iltica ediyorsa, göç hareketi başladİysa biz buna seyirci kalamayİz. “Bunlar da gelsin” diyemeyiz. Buradaki sİkİntİnİn temelinde şu anda göç yatİyor. Ve bu bir düzensiz göçtür. Bu düzensiz göçün önünde tabi durmamİz gerekiyor. Bunlarİn da Türkiye’ye girdiĞini düşünün… Bu size 5-5,5 milyon mülteci demek. Bunun altİndan Türkiye nasİl kalkacak? şu andaki adİmİn temelinde aslİnda yoĞun göç hareketi var. Bu göç hareketini de tabi ki durdurmamİz gerekiyordu ve bunu bu şekilde durdurmuş olduk. Ve şu an itibarİyla bu ateşkes adİmİ, bu atİlan imzalar sahiplenildiĞi takdirde ki şöyle bir hafta içerisinde işte bunlarİn usul esas konularİ üzerindeki çalİşmalar da yapİlacak ve bu çok daha temelli bir yere inşallah oturmuş olur.
İSMAİL KAPAN: Bahar Kalkanİ Harekatİ ile birlikte Amerikan cenahİnda da bir hareketlenme oldu. Pompeo’nun sözde de olsa bir destek beyanİ oldu. James Jeffrey geldi, Hatay sİnİrİmİzda boy gösterdi, birtakİm söylemlerde bulundu. Acaba bu gelinen noktadan sonra hem Türk-Amerikan ilişkilerinde hem de Suriye meselesi baĞlamİnda Birleşmiş Milletler’i harekete geçirme olabilir. Mesela olumlu yönde bir ivme bekliyor musunuz?
şimdi sözde güzel şeyler var ama uygulamada ne getirir ne götürür onu şu anda bilemiyorum. İşte dün akşam Büyükelçi ile beraber Birleşmiş Milletler Temsilcileri de bizdeydi. Onlarla da uzunca durum deĞerlendirmesi yaptİk. Bu durum deĞerlendirmesinde de kendileri birçok destek vaadinde bulundular. Temennim odur ki bu destekler yerine gelir; tabi bu destekler Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde olabilecek veya atİlabilecek adİmlar olur. Bunun yanİnda bugünkü ateşkes olmayİp da süreç aynen devam etmiş olsaydİ birçok silah mühimmat araç gereç vesaire destekleri olabilirdi. Ama şu an itibarİyla bize Amerika’dan gelmiş herhangi bir destek söz konusu deĞildir. Fakat tabi önümüzde şimdi bir de Libya meselesi var. Libya’da da yine bizim Amerika ile görüşmeler

Haberi Payla :
SİYASET
Copyright Konya Haberleri , Konya Haber   |
|
|
Sitemizdeki yazı , resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. izinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Görsel Tasarım ve Yazılım :
konya net haber - Yönetim