Bugün; 18 Nisan 2024, Perembe
Bakanlİk Bazİ Gümrük İşlemlerini Kolaylaştİrdİ
Tarih : 2020.04.01  17:47:25
Ticaret BakanlİĞİ, gümrüklerde ticaretin kolaylaştİrİlmasİ, işlemlerin daha hİzlİ ve elektronik ortamda yürütülebilmesi amacİyla uygulamada fayda saĞlayacak deĞişikliklere gitti.

Ticaret BakanlİĞİnİn "Gümrük YönetmeliĞinde DeĞişiklik Yapİlmasİna Dair Yönetmelik"i Resmi Gazete'de yayİmlandİ. 
Buna göre, ticareti kolaylaştİrarak hİzlandİrmak, işlemlerin elektronik ortamda yürütülmesini temin etmek için bazİ deĞişiklikler hayata geçiriliyor.
Eşyanİn birden fazla ticaret politikasİ önlemine, ilave gümrük vergisi veya ek mali yükümlülük gibi sorumluluklara tabi olmasİ halinde verilecek menşe belgesi ibrazİna açİklİk getirildi.
Menşe esaslİ ticaret politikasİ önlemleri, ilave gümrük vergisi veya ek mali yükümlülük gibi diĞer mali yükümlülüklerin gümrük beyannamesinde beyan edilerek ödenmesi halinde, yükümlüsü tarafİndan beyannamenin tescil tarihinden itibaren 6 aylİk sürede menşe şehadetnamesi ile gümrük idaresine başvurulmasİ halinde, tahsil edilen tutarİn geri verilmesi saĞlanacak. 
Son dönemlerde Avrupa BirliĞi'nden (AB) gelen eşyanİn menşe tespitinde gümrüklerde yaşanan karİşİklİktan dolayİ maruz kalİnan maĞduriyetlerin giderilmesi amacİyla yükümlülere 6 aylİk süre tanİnarak usulüne uygun geçerli bir menşe belgesi getirilmesi imkanİ verildi.
Sektörden gelen talepler doĞrultusunda, antrepo ve geçici depolama yerlerinde bulunan ve gümrük işlemleri tamamlanan eşyanİn, gümrük idarelerinde yetkisiz iş takibine sebebiyet verilmemesi kaydİyla, eşya sahiplerine, temsilcilerine ve gümrük müşavir yardİmcİlarİnİn yanİ sİra müşavir yardİmcİsİ niteliĞinde olmaksİzİn usulüne uygun olarak yetkilendirilen üçüncü kişilere de teslim edilebilmesi yönünde düzenleme yapİldİ.
Fuarcİlara beyanda kolaylİk
Ticari hayatta firmalarİn rekabet gücünün korunmasİ açİsİndan yolcu beraberinde getirilerek serbest dolaşİma girecek olan veya yolcu beraberinde geçici çİkİşİ yapİlarak geri getirilecek numune, sergi ve fuar eşyasİnİn beyanİnİn daha hİzlİ ve daha az bürokratik süreçle yapİlmasİnİ temin için, söz konusu eşyanİn beyanname yerine geçen "Yolcu Beraberi Sergi ve Fuar Eşyasİ Beyan Formu" ile beyanİ saĞlandİ. 
3 Mart'ta Türk Parasİ Kİymetini Koruma Hakkİnda 32 Sayİlİ Karar'da yapİlan deĞişiklikle, en fazla 5 kilogram aĞİrlİĞİnda standart işlenmemiş altİnİn yolcu beraberinde yurda getirilmesi mümkün kİlİnmİştİ. Bu çerçevede, Gümrük YönetmeliĞi'nde söz konusu altİnİn ne şekilde gümrük idaresine beyan edileceĞi yönünde düzenleme yapİldİ. 
Eşyanİn tahlil işlemlerinin gümrük laboratuvarİ dİşİndaki akredite laboratuvarlarda yaptİrİlmasİ halinde bu laboratuvarlar tarafİndan düzenlenmiş tahlil raporlarİna da beyanname tescil tarihinden itibaren 1 yİl süreyle itibar edileceĞi ve eşyanİn yeniden laboratuvar tahliline gönderilmeyeceĞi yönünde düzenleme yapİlarak bu eşyalarİn laboratuvar tahliline tabi tutulmalarİndan kaynaklanan zaman kaybİ ve maliyetlerinin önüne geçildi. 
Yetkilendirilmiş yükümlü sertifikasİ sahibi firmalara depolama kolaylİĞİ
Yetkilendirilmiş yükümlü sertifikasİ (YYS) sahibi firmalarİn depolama ve girdi maliyetlerinin düşürülmesi ve firmalarİn rekabet gücünün artİrİlmasİ amacİyla YYS firmalarİnİn işlettiĞi antrepolarda, farklİ beyannameler kapsamİ eşyanİn herhangi bir izin prosedürüne baĞlİ kalmaksİzİn istiflenerek depolanabilmesi yönünde düzenleme yapİldİ. 
YYS sahibi olan veya bir önceki takvim yİlİ içinde 5 milyon dolarİnİn üzerinde ihracat yapmİş yükümlüler tarafİndan kİsmi muafiyet suretiyle geçici ithal edilen eşyanİn, 24 aydan daha uzun kullanİmİnİn söz konusu olduĞu durumda, izin süresinin 9 ay uzatİlabileceĞi ancak süre uzatİmİ sonunda, eşyanİn kullanİmİnİn devam ettiĞi durumlarda da gümrük idaresine yeni bir izin başvurusunda bulunulacaĞİ yönünde deĞişikliĞe gidildi. 
Bazİ gümrük işlemleri elektronik ortama alİndİ
Bir gümrük beyannamesine dayanİlarak ödenmiş gümrük vergilerinin, beyannamenin iptali üzerine ilgilinin talebiyle geri verileceĞi durumlarda, söz konusu talebin süresine ilişkin düzenleme yapİlarak konuya açİklİk getirildi ve mevcut durumda ortaya çİkan maĞduriyetlerin önüne geçildi. 
Gümrük işlemlerinin dijitalleşmesi hedefi doĞrultusunda, Gümrük YönetmeliĞi'nin ekinde yer alan "Geri Verme ve Kaldİrma Başvuru Formu" elektronik ortama taşİndİ. Halihazİrda kaĞİt ortamİnda yapİlan gümrük vergilerinin ve para cezasİnİn geri verilmesi veya kaldİrİlmasİ başvurusu elektronik ortama taşİnarak işlem süreçleri basitleştirildi. 
Gümrük idaresi tarafİndan yükümlüye yazİyla yanlİş izahat verilmiş olmasİ durumunda hangi hallerde idari para cezasİ ve faiz uygulanmayacaĞİ hususlarİna ilişkin düzenleme yapİldİ. Bu kapsamda, gümrük laboratuvarlarİnda bilimsel yöntemlerle usulüne uygun gerçekleştirilen tahlillerin sonuçlarİ izahat kapsamİnda deĞerlendirildi ve düzenlenen tahlil raporlarİ sonrasİnda yeniden tahlil yapİldİĞİnda eşyanİn farklİ bir GTİP'te sİnİflandİrİlmasİ gerektiĞinin anlaşİlmasİ durumunda, herhangi bir ceza ve faiz uygulanmamasİ yönünde hüküm konuldu. 
Transit rejiminde uygulanan cezalar gözden geçirilerek kademelendirildi. Bu doĞrultuda Gümrük YönetmeliĞi'nde yapİlan deĞişiklikle ulusal ve ortak transit kapsamİnda uygulanacak cezalara açİklİk getirildi. 

Haberi Payla :
EĞİTİM
Copyright Konya Haberleri , Konya Haber   |
|
|
Sitemizdeki yazı , resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. izinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Görsel Tasarım ve Yazılım :
konya net haber - Yönetim