Bugün; 25 Nisan 2024, Perembe
Prof. Ovalİ: "En Etkili Tedavi İle Karşİ Karşİyayİz"
Tarih : 2020.04.02  17:04:25
Corona virüsü tedavisi üzerinde çalİşan Prof. Dr. Ercüment Ovalİ, "Bilimsel verilere göre şu an elimizdeki en etkili tedavi ile karşİ karşİya olduĞumuzu belirtmek istiyorum" dedi.

Corona virüsü tedavisi üzerinde çalİşma yürüten Prof. Dr. Ercüment Ovalİ,  “Bilimsel verilere göre şu an elimizdeki en etkili tedavi ile karşİ karşİya olduĞumuzu belirtmek istiyorum” dedi. Bakan Varank’İn sorusu üzerine Prof. Dr. Ercüment Ovalİ, “Aslİnda bu çok klasik bir tedavi, gerçekten işe yarayabilir. Ama yüzde yüz mü, bu sorunun cevabİnİ önümüzdeki birkaç haftada verebileceĞim” ifadelerini kullandİ.
TÜBİTAK, Youtube kanalİ üzerinden “COVID-19 Türkiye Platformu Aşİ ve İlaç Geliştirme” Başlİklİ bir sanal konferans gerçekleştirdi. Çok sayİda bilim insanİn corona virüsü ilgili çalİşmalarİnİ sunduĞu konferansa, Sanayi ve Teknoloji Bakanİ Mustafa Varank da katİldİ ve bilim insanlarİna sorularİnİ yöneltti.

EBOLA, SARS, MERS VE H1N1 TEDAVİLERİNDE ETKİN OLMUşTU

Laboratuvarda bir süredir ekibi ile birlikte corona virüsüne karşİ tedavi çalİşmalarİnİ sürdüren Acİbadem Labcell Hücresel Tedavi Laboratuvarİ sorumlusu Hematoloji Uzmanİ Prof. Dr. Ercüment Ovalİ, “Bilimsel verilere göre şu an elimizdeki en etkili tedavi ile karşİ karşİya olduĞumuzu belirtmek istiyorum. Bu, ‘Konvelsan plazma’ dediĞimiz insanlarİn çok kİsa sürede hayatİna dokunabilecek bir tedavi metodu.
Konvelsan plazma dediĞimiz şey, baĞİşİk insanlarİn kanİnİn diĞer insanlarİn tedavisi için kullanİlmasİ. Bu metot, EBOLA verisine baktİĞİmİz zaman etkili oldu ve emniyetli olduĞunu görüyoruz. İnfluenza çalİşmalarİnda aynİ sonuçlarİ görüyoruz. H1N1 verileri de aynİ şekilde emniyetli ve etkili olduĞunu gösteriyor. SARS ve MERS verisi özellikle erken kullanİmda etkili ve emniyetli olduĞunu gösteriyor. Ve son olarak da COVİD-19’da yapİlan çalİşmalar ileri seviyedeki hastalarda dahi etkin ve  emniyetli olduĞunu gösteriyor” dedi.

“ÇALIşMALARI ‘ÇOK ACİL’ VE ‘UZUN VADELİ’ OLARAK İKİ GRUBA AYIRMALIYIZ”

Konuşmasİna yapİlan çalİşmalarİn organizasyonu ile ilgili bir öneri yaparak başlayan Prof. Dr. Ercüment Ovalİ, “Önce bir önerim olacak, bu önerim hem Türkiye SaĞlİk Enstitüleri BaşkanlİĞİ (TÜSEB) hem TÜBİTAK hem de bakanlİklara olacak. Çalİşmalarİmİzİ bir kere iki gruba ayİrmak zorundayİz. Bir tanesi çok acil olacak çalİşmalar, yani önümüzdeki birkaç ay içinde sonuçlarİ hastalara dokunacak olan çalİşmalar ve uzun vadeli çalİşmalarİn ikiye bölünerek dizayn edilmesi gerekiyor.
Bir de benim tüm bu çalİşmalar esnasİnda gördüĞüm çok önemli bir şey daha var. Temel bilimciler, ayrİ çalİşİyor klinisyenler ayrİ çalİşİyor ve aslİnda klinisyenlere son derece önemli bazİ noktalarda ihtiyaç var. Bir örnek vermek istiyorum,  hastalarİmİz virüsün meydana getirdiĞi reaskiyon nedeni ile nefes alamadİklarİ için kaybediliyor. İçeriye çok güçlü bir şekilde oksijen verip, akciĞerin zarİ içerisinde meydana gelmiş ince, jelimsi tabakayİ aşmaya çalİşİyorlar. Öncelikle klinisyenlerin bu jelimsi tabakanİn ortadan kaldİrİlmasİ konusunda çok önemli desteĞe ihtiyaçlarİ var. Virüsü durdurmak çok önemli ama önce oksijeni daha iyi içeriye nasİl alabiliriz, bunun hİzla çalİşİlmasİ lazİm. Çünkü entübasyonu olan hastalarİmİzİn en acil buna ihtiyacİ var. Bu oksijen içeriye daha iyi nasİl verilebilir? Jel nasİl daĞİtİlabilir? Bunun şimdi hiç konuşulduĞunu görmüyorum, mutlaka tartİşİlmasİ gereken ya da çalİşmalarda klinisyenler ile temel bilimcilerin tartİşabilecekleri modellerin geliştirilmesi gerektiĞine inanİyorum” şeklinde konuştu.
“MEVCUT TEDAVİLERİN HİÇBİRİ ÖLÜM HIZINI DEĞİşTİRMİYOR”
Bir başka önemli noktanİn ise,  bu süreçte yapİlan  mevcut tedavilerinin hiçbirinin ölüm hİzİnİ deĞiştirmediĞi olduĞunu vurgulayan Ovalİ, “Yani bugün için uygulanan tedavilerin, Aralİk ayİnda başlayan bu enfeksiyonda bu kadar tedavi deĞişikliĞine raĞmen, bugün geldiĞimiz noktada dünyada ölüm hİzlarİnİn deĞişmediĞini görüyoruz. Bu da mevcut tedavilerin işe yaramadİĞİnİ, daha acil bir şeye gereksinim olduĞunu gösteriyor. Bir başka nokta, bir ülke bir virüs ile savaşmak istiyorsa, öncelikli olarak bu virüsü izole edebilmeli ve çoĞaltabilmeli. Türkiye’de BSL 3 ve BSL 4 laboratuvarİmİz maalesef yok. En kİsa sürede organize edilmeli ve kurulmalİ. BSL 3 laboratuvarİ ise bizde var, bir TÜBİTAK’ta var bir de sanİyorum Ankara’da vardİ diye biliyorum. Bu laboratuvarlarİn sayİsİ hİzla artİrİlmalİ. Bu çok önemli bir nokta” dedi.
PLAZMA TEDAVİSİ ÇOK KISA SÜREDE İNSANLARIN HAYATINA DOKUNABİLİR
Ovalİ, ekibi ile birlikte 5 ayrİ konuda yaptİĞİ çalİşmalarİ şu şekilde anlattİ:
“Bundan sonra da biz ne yapacaĞİz bunlardan bahsetmek istiyorum. Bizim 5 ayrİ konuda çalİşmamİz var ama bundan bir tanesi son derece önemli. Biri aşİ geliştirmesi, ekibim Türkiye’deki tek canlİ virüsü izole edip üretmeye çalİşan bir grup.  BildiĞim kadarİyla başka virüs üretimine çalİşan bir grup yok ki virüsün üretilmesi bu virüse antikor geliştirilmesi. Ve bu virüs üzerinde yapİlacak çalİşmalarİn, bilgisayar modellemesinin ötesinde faydasİ olacaĞİnİ düşünüyorum. Bir diĞer yaptİĞİmİz şey, kök hücrelerin bu anlamda kullanİlmasİ ve molekülünün klinikteki ekinliĞinin test edilmesini içeren çalİşmalar ama en çok önem verdiĞimiz ve bugün anlatmak istediĞim konu ile ilgili yani ‘Konvelsan plazma’ dediĞimiz insanlarİn çok kİsa sürede hayatİna dokunabilecek bir tedavi metodundan bahsetmek istiyorum.
şimdi öncelikle neden konvelsan plazma? Hayatİmİz için neden önemli biraz ondan bahsetmek istiyorum. Bir kere konvelsan plazma dediĞimiz baĞİşİk insanlarİn kanİnİn diĞer insanlarİn tedavisi için kullanİlmasİ 18. Yüzyİlİn sonlarİna dayanmakta. EBOLA verisine baktİĞİmİz zaman etkili oldu ve emniyetli olduĞunu görüyoruz. İnfluenza çalİşmalarİnda aynİ sonuçlarİ görüyoruz. H1N1 verileri aynİ şekilde emniyetli ve etkili olduĞunu gösteriyor. SARS ve MERS verisi özellikle erken kullanİmda etkili ve emniyetli olduĞunu gösteriyor ve son olarak da COVİD-19’da yapİlan çalİşmalar ileri seviyedeki hastalarda dahi etkin ve  emniyetli olduĞunu gösteriyor. Dolayİsİyla bugün baktİĞİmİzda,  şu anki profil açİsİndan baktİĞİmİzda, mevcut tedavilere göre daha az yan etkiye ve muhtemelen test edilmediĞi için, karşİlaştİrİlan bir çalİşma olmadİĞİ için onlardan daha etkili olduĞunu söyleyebiliriz”
TEDAVİNİN ÇÖZÜMÜ OLAN YAN ETKİLERİ VAR
Bu tedavinin de  bazİ yan etkileri  olduĞunu dile getiren Ovalİ, bu etkilerin çözümlerinin de olduĞunu vurgulayarak, “En önemli yan etkilerden biri SARS ve MERS’de yapİlan çalİşmalarda, bu plazmayİ insanlara infuze ettikten sonra enfeksiyonun aktive olabilmesi  gibi bir yan etki. İkincisi bir başka insanİn plazmasİnİ tedavi için kullandİĞİnİzda işlerin immün yanİtİ gecikebiliyor. İnfuze edilen plazmanİn içindeki antikorlarİn hastanİn akciĞerlerinde yeni lezyonlara sebep olabilmesi söz konusu ve yeterli miktarda antikor verebilmek için yüksek miktarda plazma infuze ettiĞinizde ise akciĞerde bizim TACO adİnİ verdiĞimiz transfüzyon ile ilişkili kalpte yüklenmeye neden olmasİ ile birlikte, kalp yetmezliĞini artİrabiliyor, enfeksiyon bulaştİrabiliyorsunuz.  Ve son olarak alerji.
Peki bu yan etkileri kontrol edebilir miyiz? Evet tabii ki edebiliriz. Bunun  birinci yolu, infuze ettiĞimiz plazmanİn içindeki antikor çeşitliliĞinin fazla ve yüksek olmasİ. İkinci problem, Gecikmiş ümmin yanİt. Sözünü ettiĞimiz plazmanİn içindeki antikorlar akciĞerde yeni hasarlar yaratabilir ama bunu önlemek de son derece kolay. EĞer bu plazmalar erkeden ya da hiç doĞum yapmamİş kadİnlardan hazİrlandİĞİ takdirde bu sorun da aşİlabiliyor. Bir diĞer problem aşİrİ miktarda antikoru vermek istiyorsanİz yüksek seviye vermek zorundasİnİz ve entübe durumdaki kalp yetmezliĞi gelişmiş hastalarda bu kadar yüksek plazma sorun yaratabiliyor. Bu durumda verdiĞimiz plazma mutlaka konsantre, düşük seviyeli olmalİ. Enfeksiyon bulaşİ aĞİr durumda zaten bir grup enfeksiyon ile savaşİyor, yeni bir enfeksiyon bulaştİrma şanssİzlİĞİnİ vermemelisiniz. Bu durumda da plazmalarİn verilmeden önce patojen olarak tüm viral ya da bakteriyel yük açİsİndan inaktive edilmesi son derece önemli.
Hemoliz (Hemoliz, hemolitik anemidir. Hemolitik anemi, dİş veya iç olabilir. Kİrmİzİ kan hücreleri, tüm vücuda kalbinizden akciĞere kadar oksijen taşİma gibi önemli bir misyona sahiptir. Kİrmİzİ kan hücrelerini, kemik iliĞi yapar. Kemik iliĞi, kİrmİzİ kan hücrelerini yapmayİ bİraktİĞİnda hemolitik anemi ortaya çİkar. Yani kİrmİzİ kan hücreleri olmasİ gereken ömürlerini tamamlamadan hasara uĞrayİp yİkİlİrsa Hemoliz denilen Hemolitin Anemi meydana gelir) de önemli olabilir çünkü zaten anemisi meydana gelmiş bir hastada yeni bir hemoliz anemiyi derinleştirecek. Bu durumda  infuze ettiĞimiz plazmalarİn içindeki kan gruplarİna karşİ olan antikorlarİn da kontrol edilmiş, belli bir miktarİn altİnda olmasİ gerekiyor. Alerji ise Allah’tan çok sorun deĞil” ifadelerini kullandİ.
HIZLA DONÖR ÇAĞRISI YAPILMALI
Bu tedavi yönteminin uygulanmasİ için hİzla donör çaĞrİsİ yapİlmasİ gerektiĞine dikkat çeken Ovalİ, sözlerine şöyle devam etti:
“Bu durumda biz eĞer doĞru bir konvelsan plazma tedavisi yapacak isek havuzlanmİş, içindeki antikorun 1/300’den daha yüksek olan, içinde elektrositlere karşİ antikor miktarİnİn düşük olduĞu, patojen free ve konsantre bir plazmaya ihtiyacİmİz var. Hepimiz biliyoruz dün itibarİyla SaĞlİk BakanlİĞİmİz hİzla bu tedaviyi onayladİ. Biz bu açİdan son derece mutluyuz ve bir de genelgenin arkasİnda dikkat edilmesi gereken noktalarİ yazdİ. şimdi, bakanlİĞİmİzİn bu şartlarİ oluştururken şunu göz önüne aldİĞİnİ çok iyi anlİyorum.  Hİzla plazma tedavisi her yerde devreye girebilir. Yalnİz benim bu noktada kuşkularİm var, standart plazma beraberinde istenmeyen sorunlarİ getirebilir.
İşte bu yüzden grubumuz 4 haftadİr çalİşİyor ve şu anda üretime hazİr olan FDA’in (Amerika Birleşik Devletleri’nin SaĞlİk BakanlİĞİ’na baĞlİ; gİda, diyet eklentileri, ilaç, biyolojik medikal ürünler, kan ürünleri, medikal araçlar, radyasyon yayan aletler, veteriner aletleri ve kozmetiklerden sorumlu bürosu) belirttiĞi standartta ürünü hazİrlamİş durumda.  Bir kere donör seçim kriterlerimiz var. Bu noktada, bir şeyin altİnİ çizmek istiyorum. Ülkemizde özellikle konvelsan plazmayİ ana kaynaĞİ olan baĞİşİk donörlere ulaşabilmek mümkün ve burada alİnan standartlar da çok aĞİr deĞil. şu anda bizim sadece kendi hastalarİmİzdan saptadİĞİmİz, özellikle kendi hastalarİmİza bulaştİrmİş olan hastalarİmİzİn çocuklarİnİn immün olduĞunu görüyoruz ve bizim elimizde yaklaşİk 20 civarİnda donör var. Bir kere donör çaĞrİsİ hİzla yapİlmalİ, davet edilmeli. Bu noktada tarama testleri çok önemli. tarama testleri sadece  hastalara yapİldİĞİ sürece, bizim immün insanlarİ bulabilme şansİmİz kİsİtlanİyor. O yüzden bir organizasyonun alİnan karar hİzla eklenmesi gerekiyorö
“şU AN ELİMİZDEKİ EN ETKİLİ TEDAVİ İLE KARşI KARşIYAYIZ”
şu anki üretim metodlarİnİ da anlatan Ovalİ, “Uygun donör seçiliyor, önce patojen inaktive ediliyor, içerisindeki proteazlar (Proteinlerin parçalanmasİndan sorumlu enzim grubu) ki bu viral enfeksiyonlarda bunlarİ çok istemiyoruz, azaltİlarak konsantre ediliyor. Sonra içindeki antibody titresi (Bir antikor titresi, belirli bir epitopu tanİyan ve hala pozitif bir sonuç veren en büyük seyreltmenin tersi olarak ifade edilen bir organizmanİn ne kadar antikor ürettiĞinin bir ölçümüdür.) gösteriliyor ve 100 ml’lik kryobagler halinde hazİr.  Yapİlan kalite kontrol testlerinden bir tanesine dikkatiniz çekmek istiyorum. Bu teste özellikle canlİ Covid-19 virüsü üzerinde deĞişik  ilüzyonlarla koyduĞunuzda elinizdeki plazmanİn etkinliĞini gösteriyor. Sonuç olarak plazma tedavisi elimizdeki en güçlü tedavi ve bunun biran önce uygulamaya yüksek standartta girmesi gerekiyor. Bunun için de bir organizasyon hazİrladİk, yakİnda bakanlİĞİmİza sunacaĞİz. Bu organizasyonda donör seçimi ve gelişmeleri takip edecek ve verilen plazmanİn etkinliĞini takip edecek bir bilim kurulu, bir üretim merkezi, bir donör organizasyon alt yapİsİnİn hİzla oluşmasİ gerekiyor. Ben bakanlİĞİmİzİn bunlarİ çok kİsa sürede organize edeceĞine inanİyorum. Ve bilimsel verilere göre şu an elimizdeki en etkili tedavi ile karşİ karşİya olduĞumuzu belirtmek istiyorum” diye konuştu.
BAKAN VARANK DA PROF. DR. OVALI’YA SORULARINI YÖNELTTİ
Ovalİ’nİn sunumunun yapmasİnİn ardİndan canlİ konferansta kendisine sorular yönelten Sanayi ve Teknoloji Bakanİ Mustafa Varank, “şöyle bir cümle kurdunuz, aslİnda tedavilerine etkinliĞi ile ilgili bir endişe belirttiniz başta ama bu antikor tedavisi ile ilgili de çok heyecanlİ konuşuyorsunuz. Burada ufak bir çelişki var gibi anlaşİlabilir izleyicilerimiz tarafİndan. Antikor tedavisi sonuçta çok geleneksel bir yöntem, dünyada herkes bunu uyguluyor ve bir netice alİyor. Sizin gözlemlerinize göre iyileşme oranlarİndan bahsedebilir misiniz?” diye sordu. Ovalİ, Varank’İn ilk sorusunu, “Sonuçlar ile ilgili, mevcut tedavilerin işe yaramadİĞİnİ söylemek istemiyorum sadece bir çok tedavi deĞişmesine raĞmen ölüm oranlarİ Aralİk’ta da aynİ, bugün de aynİ. Yalnİz Çin datasİna bakarsanİz diyor ki, verdiĞim tüm hastalarda işe yaradİ. MERS ve SARS da öyle, H1N1 de öyle, EBOLA da öyle. Aslİnda bu çok klasik  bir tedavi, gerçekten işe yarayabilir. Ama yüzde yüz mü, bu sorunun cevabİnİ önümüzdeki birkaç haftada verebileceĞim” diye yanİtladİ.
Ovalİ’nİn çİkarttİĞİ çalİşma modeli hakkİnda da soru yönelten Varank, “Bir model çİkartmİşsİnİz modelinizde anladİĞİmİm kadarİyla sadece virüs testi deĞil, antijenden giden sistem ile hasta olmuş ve tedavi olmuşlardan antikor almayİp bu antikor bazlİ testleri de yaparak hiç  belirtisiz bu işi atlatanlarİ da tespit edip bunlardan da antikor plazma üretimi yapalİm diyorsunuz. Ama benim konuştuĞum insanlar şunu söylüyor eksik bilgi olabilir. Antikor testlerindeki doĞruluk oranlarİnda bir sİkİntİdan bahsediliyor. Yani bu PSR temelli antijen testleri kadar doĞruluk oranlarİnİ yakalayamadİĞİ… Sizin yaptİĞİnİz çalİşmalarda böyle bir şeye şahitliĞiniz oldu mu? antikor testlerinin başarİlarİnİ  nasİl görüyorsunuz?” dedi.
“BİZ SİZLERİN BİZE VERECEĞİ HER şEYE HAZIRIZ”
Prof. Dr. Ercüment Ovalİ bu soruya ise, “Yanlİş pozitifliĞi az ama yanlİş negatifliĞi fazla. Ama zaten biz bu donörlerden elde ettiĞimiz sonuçlarİ, virüs üzerine plazmayİ koyup virüsü durdurup durdurmadİĞİnİ zaten gözlemliyoruz. O yüzden bu risk azalİr. Ama ben bir ekonomist deĞilim, bunun ülke ekonomisine, böyle büyük bir taramanİn ya da bu taramalardaki yanlİş sonuçlarİn ülke ekonomisine zararİ ne olabilir. Bize bir yol gösterirseniz bakanlİk olarak, biz o modeli bakanlİklarİmİz ile birlikte dizayn edebiliriz” şeklinde yanİt verdi.
Bakan Varank’İn “Aslİnda Türkiye’nin her tarafİnda bu işi yapmak isteyen ekipler var. Mesela Gaziantep’te bir ekip var. DiĞer arkadaşlar da çalİşmak istiyor. Madem bir standart oluşturulmasİ gerekiyor. Bu ürünün standardİ ile ilgili bir yapİyİ hİzlİca kurmaya çalİşsak, bu standardİ oluşturacak yapİyİ belki TÜBİTAK altİnda kurabiliriz ya da sizin çalİştİĞİnİz merkezi bir ulusal altyapİya çevirip orada böyle bir şey yapabiliriz. Bu konuda da fikrinizi merak ediyorum” sorusunu ise Ovalİ, “DiĞer gruplarİn çalİştİĞİnİ biliyorum, iyi ki varlar. Biz sadece Acİbadem olarak Türkiye’ye yetebilme imkanİna sahip deĞiliz ama standardİn oluşturulmasİ çok önemli. Antep de, Hacettepe’de bunu yapmalİ. Belki şöyle bir hizmeti verebiliriz, plazmalar merkezlerde toplanİr, bunlarİn inaktive edilmesi belli merkezlerde yapİlİr. Bunlarİn belli merkezlere gelip standart üretimi olabilir. Ama bu arada, standart ürünün yetişemeyeceĞi hastalarİn olduĞunu biliyoruz. Bu durumda da tabii ki diĞer ürün hastalara verilebilir ama benim tek endişem, diĞer ürün ve standart ürünün kullanİlmasİ ile birlikte çİkabilecek tedavi farklİlİklarİnİn bir hayal kİrİklİĞİ yaratarak plazmanİn önünü kapatmasİ. Aslİnda temel korkum bu. Çünkü verdik işe yaramadİ, insanlar panik halinde ve hekimler o tedaviyi hİzla terk edecek. Standartta gidersek,  akİnİ ve karasİnİ göreceĞiz. Biz sizlerin bize vereceĞi her şeye hazİrİz. Bizi koordine edin, belirlediĞiniz şekilde çalİşalİm. Yeter ki bizi dinleyin” diye cevapladİ.

Haberi Payla :
YAşAM
Copyright Konya Haberleri , Konya Haber   |
|
|
Sitemizdeki yazı , resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. izinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Görsel Tasarım ve Yazılım :
konya net haber - Yönetim