Bugün; 28 Mart 2024, Perembe
88 Ülke Türkiye'den Ekipman DesteĞi Talep Etti
Tarih : 2020.04.02  17:53:30
SaĞlİk Bakanİ Fahrettin Koca, koronavirüs ile mücadele sürecinde toplam 88 ülkenin Türkiye'den ekipman talebinde bulunduĞunu bildirdi.

SaĞlİk Bakanİ Fahrettin Koca, Dünya SaĞlİk Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölge Direktörü Dr. Hans Kluge ile video konferans yöntemi ile görüştü. Görüşmede, koronavirüs pandemisini deĞerlendiren Bakan Koca ve Kluge, Türkiye ile DSÖ Avrupa Bölgesi arasİnda 2020 ve 2021 yİllarİnİ kapsayacak iki yİllİk iş birliĞi anlaşmasİnİ imzaladİ. Görüşmede, DSÖ'yü temsilen Türkiye Ofisi Başkanİ Dr. Pavel Ursu da yer aldİ.
Kluge'den Türkiye'ye teşekkür
DSÖ Avrupa Bölge Direktörü Dr. Hans Kluge, koronavirüsün yeni merkez üssünün Kuzey Amerika olduĞunu belirterek saĞlİk çalİşanlarİnİn hak ettiĞi şekilde korunabilmeleri için maske ve ventilatör gibi malzemelerin çok önemli olduĞunu vurguladİ.
Kluge, bu konuda İtalya ve İspanya dahil olmak üzere birçok ülkeye yardİm eden Türkiye'ye teşekkür etti ve koronavirüsü de yenmek için toplumun fiziksel temasİ azaltacak şekilde mobilize edilmesi gerektiĞini bildirdi. Kluge, "Veri paylaşİmİ konusunda ise özellikle ölüm oranİ verilerinin elektronik platformda paylaşİlmasİ konusunda sizi takdir ediyorum. Emsalsiz bir uygulama. Tebrik ediyorum." dedi.
Türkiye'nin veri paylaşİmİ konusunda şeffaf davrandİĞİnİ ve özellikle günlük sosyal medyada paylaşİm yapİlmasİnİ çok takdir ettiĞini dile getiren Kluge, şunlarİ söyledi:
"Bu mücadelede en önemli husus, siyasi irade ve kararlİlİktİr. Sayİn Bakan, bu vesileyle gereken kaynaklarİn seferber edilmesi için attİĞİ adİmlar ve mücadelede gösterdiĞi liderlik için Sayİn Cumhurbaşkanİ ErdoĞan'a takdirlerimi iletmek istiyorum. Sizden de kendisine tebriklerimi ve saygİlarİmİ iletmenizi rica ediyorum."
"Avrupa bölgesinde salgİnİn girdiĞi son ülkelerden biri olduk"
SaĞlİk Bakanİ Fahrettin Koca da koronavirüs pandemisinin yeni bir dönemin başlangİcİ olacaĞİnİn farkİnda olduklarİnİ, dünyada ekonomik, siyasi, kültürel ve yaşam tarzlarİnda köklü deĞişiklikler yaşanacaĞİnİ vurguladİ.
Pandeminin başlangİcİnda ciddi önlemler alİnarak salgİnİn Türkiye'ye girmesinin önemli ölçüde geciktirildiĞini belirten Koca, "Dünyada başladİktan 90 gün sonra 10 Mart'ta ülkemizde ilk vaka görülmüş oldu. Avrupa bölgesinde salgİnİn girdiĞi son ülkelerden biri olduk." dedi.
Salgİnİn Çin'de başladİĞİ dönemde yetkin 30 bilim insanİndan oluşan Bilim Kurulu kurulduĞunu hatİrlatan Koca, günlük toplantİlar yapİlarak vatandaşlarİn şeffaf bir şekilde bilgilendirildiĞini kaydetti. Bakan Koca, "Avrupa bölgesi ülkelerinin maalesef baştan ciddi önlemler almamasİ bütün bölgeye mal oldu. Bu nedenle üye ülkelerin pandemi politikalarİnİ gözden geçirmeleri gerektiĞini düşünüyorum. Bölge Direktörü olarak sizlere çok önemli görevler düştüĞünü söylemek istiyorum." diye konuştu.
"30'a yakİn ülkenin ihtiyaçlarİnİ gidermek üzere bir çaba içinde olduk"
Bakan Koca, saĞlİk sisteminin güçlü ve yoĞun bakİm ünitelerinin doluluk oranİnİn yüzde 62 olduĞunu, koruyucu ekipman anlamİnda ise Türkiye'nin kendine yeterli ve Avrupa bölgesine göre oldukça iyi durumda bulunduĞunu vurguladİ.
Malzeme teminine ilişkin yurt dİşİndan çok sayİda talep geldiĞine işaret eden Koca, "30'a yakİn ülkenin ihtiyaçlarİnİ gidermek üzere bir çaba içinde olduk. En son Almanya'nİn da 2 milyon maske talebi olmuştu. Onu da önümüzdeki birkaç gün içinde temin ediyor olacaĞİz. İngiltere'nin de yeni bir talebi oldu. İngiltere'ye de benzer şekilde imkanlarİmİz ölçüsünde bu desteĞi saĞlamİş olacaĞİz. Bu süreçte bizden ekipman talebinde bulunan toplam 88 ülke olduĞunu söylemek istiyorum." dedi.
koronavirüs'un çözümünün bilimden geçtiĞinin altİnİ çizen Koca, bilimin ihtiyacİnİn ise kanİt, veri ve iş birliĞi olduĞunu dile getirdi. Koca, bu anlamda DSÖ'nün başlattİĞİ Klinik Dayanİşma Araştİrmalarİ çalİşmalarİnİ çok önemli bulduĞunu, Türkiye'nin de katkİ vermesi için gerekli girişimleri başlattİĞİnİ kaydetti.
Görüşmenin sonunda, iki yİllİk işbirliĞi anlaşmasİnİn imza töreni yapİldİ.

Haberi Payla :
SAĞLIK
Copyright Konya Haberleri , Konya Haber   |
|
|
Sitemizdeki yazı , resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. izinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Görsel Tasarım ve Yazılım :
konya net haber - Yönetim