Bugün; 29 Mart 2024, Cuma
Savunmadan 11 Milyar Dolarlİk Atak
Tarih : 2020.08.11  17:35:57
Savunma sanayii sektör cirosu yüzde 24,23 artİşla 10 milyar 884 milyon dolara ulaştİ. Firmalar gelecek iki yİlda yeni ürünleri gündemine aldİ.

Savunma sanayiinde, sivil havacİlİk, savunma ürün ve hizmet satİşİndan oluşan sektör cirosunun 2019'da bir önceki yİla göre yüzde 24,23 artarak 10 milyar 884 milyon dolara ulaştİĞİnİ açİklandİ. Sektörün cirosu 2018'de de bir önceki yİla göre yüzde 30,9 artmİştİ.

Savunma ve Havacİlİk Sanayii İmalatçİlar DerneĞi (SASAD) sektöre yönelik resmi kayİtlar ve anketlerle elde ettiĞi verilerden derlediĞi sektör raporunu gecikmeyle açİkladİ. Salgİn nedeniyle normal döneminde ciro ve ihracat gibi sadece temel verileri açİklayan dernek, tam raporunda yeniliklere de gitti.

Yeni ürünler devrede

Daha önceki raporlarda yer almayan sektör beklentileri anketinin sonuçlarİ ilk kez yayİmlandİ. şirketlerin hemen hemen tamamİnİn gelecek iki yİl içinde büyüme beklentisinde olduĞu, önemli bir kİsmİnİn da yeni ürünlere yatİrİm yapmayİ planlamasİ dikkat çekti. Ankete yanİt veren firmalarİn yüzde 59'u gelecek 2 yİlda büyümenin öncelikleri olacaĞİnİ belirttiler. Yüzde 34'ü ise büyümeyi “düşük-orta ölçekte” gördüklerini söylediler. Firmalara yine gelecek 2 yİlda planlarİnİn ne olacaĞİna dair soruda, yeni ürünler ekleme yüzde 65, yeni pazarlara açİlma yüzde 55, mevcut pazarlarda daha fazla büyüme yüzde 83 oranİnda “önemli ölçüde” planlama düzeyi vurgulandİ. Yeni hizmet üretmekte firmalarİn yüzde 50'si “kİsİtlİ ölçüde” plan belirttiler.

Birleşmeye bakİş nasİl?

Önceliklere yönelik soruda ise firmalarİn yüzde 49'u yatİrİm yapacaĞİnİ, yüzde 42'si yatİrİm yapmaya “olabilir” düzeyinde baktİĞİ yanİtİnİ verdiler. Firmalarİn yüzde 42'si diĞer firmalarla formel işbirliĞi, yüzde 35'i informel işbirliĞine evet diyeceĞini belirtirken, yüzde 76'sİ birleşme ve satİn almaya sİcak bakmadİklarİnİ açİkladİlar.

Firmalarİn yüzde 55'i mevcut ürünlerine iyileştirme-geliştirme yapacaĞİ, yüzde 43'ü birden fazla ürüne önemli ölçüde yeni yatİrİm planladİĞİnİ belirttiler. Firmalarİn sadece yüzde 2'si demode bir ürününü piyasadan çekeceĞi-mevcut elindeki bir pazardan çekileceĞini beyan etti.

Yatİrİm ve öz kaynak

Firmalara geçmiş 2 yİlda öz kaynaklarİndan ürün-teknoloji geliştirmeye yaptİklarİ yatİrİmİn yİllİk cirolarİna oranİ ve aynİ oranİn gelecek 2 yİlda nasİl olmasİnİ planladİklarİ da soruldu. Firmalarİn yüzde 26'sİ öz kaynaklarİndan finanse ettikleri ürün-teknoloji geliştirme yatİrİmİnİn cirolarİnİn yüzde 10'dan fazlasİ olduĞunu beyan ederken, yüzde 19'u yüzde 6-10, yine yüzde 19'u yüzde 4-5 olduĞunu belirttiler. Aynİ oranlara gelecek 2 yİl için bakİldİĞİnda, firmalarİn yüzde 30'u bu oranİn yüzde 10'un üzerinde olacaĞİnİ, firmalarİn yüzde 20'sinin yüzde 6-10, yine yüzde 20'sinin yüzde 4-5 oranİnda teknoloji-ürün geliştirme bütçesi ayİracaĞİnİ belirttiĞi gözlendi.

Tedarik zincirinde aksaklİk var mİ?

Firmalara salgİn döneminde tedarik zincirindeki duruma yönelik sorular yöneltildi. Buna göre firmalarİn yüzde 33'ü firma dİşİ tedarikçinin ürünün üretimi için kritik önemde olduĞunu belirtirken, yüzde 52'si bazİ kritik ürünleri tedarik ettiklerini açİkladİlar. Firmalarİn yüzde 63'ü alt tedarikçilerini sİnİrlİ olarak izleyebildiĞini açİklarken, yüzde 37'si tamamen şeffaf izleme mekanizmasİna sahip olduĞunu beyan etti.

Haberi Payla :
EĞİTİM
Copyright Konya Haberleri , Konya Haber   |
|
|
Sitemizdeki yazı , resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. izinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Görsel Tasarım ve Yazılım :
konya net haber - Yönetim