Bugün; 16 Nisan 2024, Sal
İçişleri: şehirlerarasİ Ulaşİmda HES Kodu Zorunlu
Tarih : 2020.09.12  15:41:08
İçişleri BakanlİĞİ 81 ile gönderdiĞi genelgeyle daha önce getirilen şehirler arasİ ulaşİmda HES kodu zorunluluĞuna uyulmadİĞİnİ hatİrlatİp denetimlerin arttİrİlmasİnİ istedi.

İçişleri BakanlİĞİ 81 il valiliĞine “şehirlerarasİ Otobüslerde HES Kodu ZorunluluĞu” konulu genelge gönderdi. Genelgede, içerisinde bulunulan kontrollü sosyal hayat döneminde corona virüsü salgİnİyla mücadelenin etkin olarak sürdürülebilmesi için alİnan tedbirlere ve belirlenen kurallara riayet edilmesinin elzem olduĞu belirtildi.

Bu çerçevede daha önce illere gönderilen genelgelerle şehirlerarasİ toplu ulaşİm araçlarİyla (uçak, tren, otobüs vb.) yapİlacak seyahatlerde Hayat Eve SİĞar (HES) uygulamasİ üzerinden kod alİndİktan sonra biletlemelerin yapİlmasİ zorunluluĞu getirildiĞi hatİrlatİldİ.

Ancak uygulamada şehirlerarasİ yolcu taşİmacİlİĞİ yapan bazİ firmalarİn zaman zaman bu kurala riayet etmedikleri gelen şikayetlerden anlaşİldİĞİ bu nedenle aşaĞİdaki tedbirlerin alİnmasİnİn zaruri hale geldiĞi ifade edildi.

HES KODU OLMADAN BİLET SATIşI YAPILMAYACAK

Genelgede alİnan tedbirler şu şekilde sİralandİ:

* şehirlerarasİ yolcu taşİmacİlİĞİ yapan firmalar (otobüs, midibüs, minibüs vb.) tarafİndan her türlü biletleme işlemi (internet-telefon üzerinden veya yüz yüze) esnasİnda müşterilerden HES kodu talep edilecek ve HES kodu olmadan bilet satİşİ yapİlmayacak.

* şehirlerarasİ yolcu taşİmacİlİĞİ yapİlan araçlara yolcu alİnma esnasİnda da yolcularİn HES kodu kontrol edilecek, araca binmesinde herhangi bir sakİnca olmadİĞİ anlaşİlan yolcular araçlara binebilecek.

* Gerek bilet satİşİ gerekse araca alİnma esnasİndaki HES kodu kontrolünde; Covid-19 tanİlİ ya da temaslİsİ olduĞu tespit edilen kişiler için gerekli bildirim ilgili firma yetkililerince kolluk birimlerine ve saĞlİk kuruluşlarİna yapİlacak.

HES KODU OLMAYAN YOLCUYU TAşIYAN ARAÇ TRAFİKTEN MEN EDİLECEK

* Başta trafik birimleri olmak üzere kolluk birimlerince HES kodu olmaksİzİn bilet satİşİ yapİlmamasİ ve şehirlerarasİ yolcu taşİmacİlİĞİ yapİlan araçlara yolcu alİnmamasİ hususlarİ etkin şekilde denetlenecek.

* Yapİlan denetimler sonucunda HES kodu olmayan yolcuya bilet satİşİ yapan firmalara valiler/kaymakamlar tarafİndan gerekli idari para cezasİ uygulanacak, HES kodu olmaksİzİn yolcu kabul eden araçlar ise 10 gün süre ile seferden men edilecek.

* Denetimler sonucunda Covid-19 tanİlİ veya temaslİsİ olduĞu halde HES kodu olmadan şehirlerarasİ toplu taşİma araçlarİyla seyahat ettiĞi tespit edilen kişiler valiliklerce belirlenen yurt veya pansiyonlarda zorunlu izolasyona tabi tutulacak.

* Vali/Kaymakamlarca yukarİda belirtilen esaslar çerçevesinde gerekli kararlarİn Umumi Hİfzİssİhha Kanununun 27 ‘nci ve 72’nci maddeleri uyarİnca ivedilikle alİnacak. Uygulamada herhangi bir aksaklİĞa meydan verilmeyecek ve maĞduriyete neden olunmayacak.

* Alİnan kararlara uymayanlara Umumi Hİfzİssİhha Kanununun ilgili maddeleri gereĞince idari işlem tesis edilecek.

* Konusu suç teşkil eden davranİşlara ilişkin Türk Ceza Kanununun 195’inci maddesi kapsamİnda gerekli adli işlemler başlatİlacak. 

Haberi Payla :
YAşAM
Copyright Konya Haberleri , Konya Haber   |
|
|
Sitemizdeki yazı , resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. izinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Görsel Tasarım ve Yazılım :
konya net haber - Yönetim