Bugün; 28 Mart 2024, Perembe
Tüm Türkiye'de Toz Taşİnİmİ Hafta Boyu Sürecek
Tarih : 2020.09.13  16:51:14
İTÜ'nden Prof. Hüseyin Toros, 'toz taşİnİmİ' uyarİsİ yaparak 'Türkiye'de mevsim itibarİyla bahar aylarİnda daha çok karşİlaşİlan toz taşİnİmİ, bu hafta boyunca etkisini gösterecek' dedi.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji MühendisliĞi Bölümü ÖĞretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, dün Ankara'nİn Polatlİ ilçesinde bir anda toz bulutunun ortaya çİktİĞİnİ söyledi. 

"AFRİKA VE ARAP YARIMADASINDAN GELİYOR"

Bu durumu, İTÜ Meteoroloji MühendisliĞi Bölümü Modelleme Takİmİ'nİn deĞerlendirdiĞini belirten Toros "Ülkemizin kuzeyinde yüksek, güneyinde ise alçak basİnç alanlarİ etkili olmaktadİr. Özellikle bu dönemlerde Afrika ve Arap yarİmadasİndan gelen toz taşİnİmİnİn özellikle İç Anadolu ve GüneydoĞu Anadolu bölgelerinin hava kalitesini etkilediĞi bilinmektedir. Türkiye'de mevsim itibarİyla bahar aylarİnda daha çok karşİlaşİlan toz taşİnİmİ, bu hafta boyunca etkisini gösterecek" diye konuştu.

Toros, dün yaşanan toz fİrtİnasİnİn tamamen lokal bir oluşum olduĞunu anlatarak, şöyle devam etti:

"ATMOSFERDEKİ KARARSIZLIK NEDEN OLDU"

"Yeryüzüne yakİn seviyelerde kuvvetli İsİnmaya baĞlİ sİcak havanİn, atmosferin yüksek seviyelerinde ise soĞuk havanİn buluşmasİ nedeniyle oluşan kuvvetli sİcaklİk farkİ bölgede kuvvetli hava kararsİzlİĞİnİn oluşmasİna neden olmuştur. Ankara'da dün gelişen kümülonimbus bulutu içindeki kuvvetli yükselici akİmlar, ilave olarak kuvvetli rüzgar toz, kum gibi nesnelerin sürüklenerek taşİnmasİna neden olmuştur.

Bulut içindeki kuvvetli yükselici ve inici akİmlar bölgede etkili olan toz fİrtİnasİnİn gerçekleşmesine, arkasİndan gök gürültülü saĞanak ve yİldİrİm olayİnİn yaşanmasİna neden olmuştur. Atmosferdeki kararsİzlİĞİn fazla olmasİ, sistem geçişi sİrasİnda oluşan ani ve şiddetli rüzgar ve kurak bir arazi yapİsİ yerden çok fazla miktarda tozun havalanmasİna yol açmİştİr."

"UÇABİLECEK CİSİMLERİ TUTTURUN"

Kuvvetli rüzgarlar ile havada uçuşan başta toz olmak üzere diĞer cisimlerin can ve mal kayİplarİna yol açabileceĞini aktaran Toros "Yeryüzünden kalkan tozlarİn başta solunum ve dolaşİm sistemlerimiz üzerinde olumsuz etkileri oluyor. Can ve mal kayİplarİ oluşmamasİ için evlerin balkonlarİnda, çatİlarİnda kuvvetli rüzgar ile uçabilecek cisimlerin yerlerine iyi tutturulmuş olmasİ son derece önemlidir.

Bu tür kuvvetli rüzgar geçişleri sİrasİnda kapİ ve pencerelerin de kapalİ olmasİ son derece önemlidir. Kuvvetli rüzgarlar yaşlİ veya zayİf aĞaçlarİn devrilmesine yol açabilir." ifadelerini kullandİ.

 

Haberi Payla :
GÜNCEL
Copyright Konya Haberleri , Konya Haber   |
|
|
Sitemizdeki yazı , resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. izinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Görsel Tasarım ve Yazılım :
konya net haber - Yönetim