Bugün; 26 Nisan 2024, Cuma
Garantide KaĞİt Devri Bitti! Dijital Dönem Başladİ
Tarih : 2020.11.05  17:04:09
Garanti belgesi, tanİtma ve kullanma kİlavuzu, mal teslim belgesi ve servis fişlerinin kaĞİt olarak verilmesi zorunluluĞu kaldİrİldİ.

Garanti Belgesi YönetmeliĞinde DeĞişiklik Yapİlmasİna Dair Yönetmelik bugünkü Resmi Gazete'de yayİmlandİ. Buna göre, garanti belgesi, tanİtma ve kullanma kİlavuzu, mal teslim belgesi ve servis fişlerinin kaĞİt olarak verilmesi zorunluluĞu kaldİrİldİ. Bu belgeler artİk kİsa mesaj, elektronik posta, internet, disk, CD, DVD, hafİza kartİ gibi kalİcİ veri saklayİcİlarİ aracİlİĞİyla da iletilebilecek. Tüketici istemesi halinde bu belgelerin tamamİ kaĞİt ortamİnda verilmesi zorunlu olacak.

YönetmeliĞe ilişkin bilgi veren Ticaret Bakanİ Ruhsar Pekcan, mevcut düzenlemelere göre, ürünün üreticisi veya ithalatçİsİ tarafİndan hazİrlanan garanti belgeleri ile servis istasyonlarİnca satİş sonrasİ hizmetler kapsamİnda verilen teslim belgeleri ve servis fişlerinin imzalİ ve kaşeli şekilde kaĞİt üzerinde tüketicilere sunulduĞunu hatİrlatarak, satİn aldİĞİ ürünün garanti belgesini veya servis fişini kaybeden tüketicilerin uyuşmazlİk söz konusu olduĞunda maĞduriyet yaşayabildiĞine işaret etti.

Pekcan, bunun firmalar açİsİndan bürokrasiye ve maliyete neden olduĞunu, diĞer taraftan içinde bulunulan salgİn döneminde kaĞİt üzerinde belge uygulamalarİnİn temas riskini de artİrdİĞİnİ ifade etti.

Bu olumsuzluklarİ ortadan kaldİrmak amacİyla garanti belgelerinin ve servis fişlerinin artİk elektronik ortamda da tüketicilere verilmesine olanak saĞlayan yasal altyapİyİ hayata geçirdiklerini vurgulayan Pekcan, yönetmelik deĞişikliĞiyle yapİlan düzenlemeleri şöyle aktardİ:

"Yeni dönemde, garanti belgeleri ile ürünün servis istasyonuna teslim edildiĞinde verilen teslim belgeleri ve servis istasyonunca düzenlenen servis fişleri kalİcİ veri saklayİcİsİyla elektronik ortamda tüketicilere verilebilecek.

Tüketicinin talep etmesi halinde bu belgelerin yazİlİ ve basİlİ olarak verilmesi zorunlu olacak. Elektronik ortamda verilen söz konusu belgelerde imza ve kaşe şartİ aranmayacak.

Mevcut uygulamada olduĞu gibi, elektronik ortamda verilen belgelerde de belgenin tüketiciye sunulduĞuna ilişkin ispat yükü ürünün satİcİsİnda olacak.

Servis fişleri ve teslim belgelerinin verildiĞine ilişkin tüketiciden yazİlİ olarak veya elektronik ortamda onay alİnacak. Tüketicinin onayİnİn alİndİĞİnİn ispat yükü servis istasyonunda olacak."

Tablet, drone, elektrikli kaykay ve akİllİ saatlerde garanti belgesi zorunluluĞu
"Garanti Belgesiyle Satİlmasİ Zorunlu Ürünler Listesi"nin de Satİş Sonrasİ Hizmetler YönetmeliĞi'nde şubat ayİnda yapİlan deĞişikliklere uyumlu şekilde revize edildiĞine dikkati çeken Pekcan, "Bu kapsamda tablet, drone, elektrikli kaykay, akİllİ saat ve bileklik, görme engelliler için kitap okuyucu, sanal gerçeklik gözlüĞü, ATV araç, motorlu bisiklet, motorlu scooter, yat, akİllİ ev ve otomasyon sistemi gibi ürünlerin de garanti belgesiyle satİlmasİ zorunlu hale getirildi." deĞerlendirmesinde bulundu.

Tanİtma ve kullanma kİlavuzlarİnda da düzenleme

Tanİtma ve kullanma kİlavuzlarİnİn da elektronik ortamda tüketicilere verilebilmesine imkan saĞlandİĞİnİ belirten Pekcan, yeni düzenlemeyle ürünün veya ambalajİnİn üzerinde bu kİlavuza nasİl erişileceĞine ilişkin bilgilendirme yapİlacaĞİnİ ifade etti.

Pekcan, tüketicilerin satİş sonrasİ hizmete ihtiyaç duyduĞunda doĞru ve güncel yetkili servislere ulaşmasİnİ saĞlamak amacİyla ürüne ilişkin yetkili servis istasyonlarİnİn ve yedek parça temin edilebilecek yerlerin, üreticinin veya ithalatçİnİn kurumsal internet sitesinde ve Bakanlİk tarafİndan oluşturulan Servis Bilgi Sistemi'nde (www.servis.gov.tr adresli internet sitesinde) yer aldİĞİna ilişkin bilgilendirmelerin de tanİtma ve kullanma kİlavuzunda yer almasİnİn zorunlu hale getirildiĞini vurguladİ.

Bakan Pekcan, söz konusu yönetmeliklerde yapİlan deĞişikliklerin 1 Ocak 2021'den itibaren yürürlüĞe gireceĞini kaydetti.

 
Haberi Payla :
EKONOMİ
Copyright Konya Haberleri , Konya Haber   |
|
|
Sitemizdeki yazı , resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. izinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Görsel Tasarım ve Yazılım :
konya net haber - Yönetim