Bugün; 19 Nisan 2024, Cuma
Mevduat Faizleri Yüzde 15'e Yükseldi
Tarih : 2020.11.24  17:04:11
Vatandaşlarİn döviz mevduatİndaki hİzlİ yükseliş bu yİlİn en önemli gündemlerinden. Politika faizinin yüzde 15’e yükseltilmesi sonrasİ TL mevduat faizlerinde de yüzde 15 seviyesi görüldü.

TCMB’nin politika faizini yüzde 15 seviyesine çİkarmasİnİn ardİndan, mevduat faizindeki hareketlenme de sürdü. Bankalarİn 10 bin TL mevduata verdiĞi ve en çok tercih edilen 32 günlük vadede mevduat faizi yüzde 15’e ulaştİ. TL üzerinden kullandİrİlan ticari kredi faizi de geçen hafta itibariyle yüzde 17 sİnİrİna dayandİ. TL’de son iki haftadİr yaşanan deĞer kazancİ süreci bu hafta başİnda tepki alİmlarİyla duraksamİş olsa da gerekli hamleler yapİldİĞİnda ve enflasyon beklentilerinde düzelme gözlendiĞinde TL mevduata yönelimin olabileceĞi konusunda analistler iyimser. Merkez Bankasİ’nİn kritik Para Politikasİ Kurulu’nda politika faizini yüzde 15’e çİkarmasİnİn ardİndan mevduat faizindeki hareketlenme de sürdü. Bankalarİn 10 bin TL mevduata verdiĞi ve en çok tercih edilen 32 günlük vadede mevduat faizi yüzde 15’e ulaştİ. TL’de son iki haftadİr yaşanan deĞer kazancİ süreci bu hafta başİnda tepki alİmlarİyla duraksamİş olsa da gerekli hamleler yapİldİĞİnda ve enflasyon beklentilerinde düzelme gözlendiĞinde TL mevduata yönelimin olabileceĞi konusunda analistler iyimser.

Ekonomi yönetimindeki deĞişimle beraber TL dolara karşİ en çok deĞer kazanan para birimi olarak öne çİktİ. Geçen haftaki PPK sonrasİnda ise deĞer kazancİ sürerken bu hafta 7.64-7.95 lira arasİnda dalgalİ bir seyir ile başladİ. Dolar/TL’de ülke risk priminde deĞişen algİ ve gelişmekte olan ülke piyasalarİna yönelik küresel iyimserlik nedeni ile analistler çok hİzlİ hareketler beklemiyor. Ancak halen dolar 7 lira seviyesine gerilemiş deĞil. Öte yandan vatandaşİn da döviz mevduatİndaki artİşİn 13 Kasİm itibariyle sürdüĞünü de Merkez Bankasİ verileri ortaya koydu. Verilere göre döviz mevduatİ 225.7 milyar dolarla rekor yeniledi. Peki neler yapİlmalİ da TL mevduata ilginin artİşİ saĞlanmalİ? Bu ilginin artmasİ döviz ihtiyacİnİn azalmasİnİ saĞlayacaĞİ için TL'de istikrar saĞlanmasİnİ kolaylaştİracak ve rezervlere de katkİ yapacak. Tera Yatİrİm Ekonomisti Enver Erkan yüzde 15 faiz etkisinin hissedilmesi için, döviz tevdiat hesaplarİndan TL mevduata geçiş etkisini görmek gerektiĞini vurguladİ. Erkan, daha önce örtülü olarak yüzde 15'e yakİn olan faizin, şimdi politika faizi konumunda olduĞunu belirterek “Reel faiz pozisyonumuz da böylece resmi bir nitelik kazandİ. şu an cari enflasyona göre yüzde 2,8, yİlsonunda yüzde 12 üzerinde beklenen enflasyona göre yüzde 2,5 seviyeleri civarİnda olan reel faiz, gelişmekte olan ülkeler içinde en yüksek olanlardan biri. Ancak önemli olan bir de tasarruf sahiplerinin enflasyon algİsİ... TL mevduatlara geçiş etkisi biraz zamana yayİlabilir, özellikle de enflasyonda gözle görülür iyileşme olduĞu zaman” dedi.

TCMB daha fazla faiz artİrsaydİ, etkisinin daha hİzlİ olacaĞİna dikkat çeken Erkan, şöyle konuştu: “Normalleşmenin de devam ettirilmesi gerekli, özellikle yabancİ piyasalar, döviz mevduatİ ve kredi vermeyle ilgili kİsİtlarİn kaldİrİlmasİ gerekir. Yurtdİşİ ile yapİlan türev işlem limitlerinin kaldİrİlmasİ, mevduata uygulanan stopaj avantajİnİn tüm vadeler için uzatİlmasİ gibi... Ve en önemlisi bankalarİ kredi vermeye yönelten uygulamalarİn kaldİrİlmasİ... Aktif rasyosunun kaldİrİlmasİna ilişkin çok önemli bir beklenti var.”

Ticari kredi faizleri %17 sİnİrİnda

Merkez Bankasİ’nİn haftalİk verilerine göre ise 13 Kasİm itibariyle bankalarİn TL mevduat için uyguladİklarİ 1 yİllİk faiz oranİ bir önceki haftaya göre 41 baz puan yükselişle yüzde 12,28’e yükseldi. Dolar mevduat faizi 4 baz puan azalİşla yüzde 1,41 ve Euro mevduat faizi 2 baz puan artİşla yüzde 0,64 oldu. TL bazlİ ticari kredilerin faiz oranİ ise aynİ haftada bir önceki haftaya göre 6 baz puan artarak yüzde 16,95’e çİktİ. TL bazlİ konut kredi faizleri 7 baz puan düşüşle yüzde 15,50’ye inerken; taşİt kredi faizleri 75 baz puan yükselişle yüzde 19,34 ve ihtiyaç kredi faizleri 60 baz puan artİşla yüzde 20,92’ye çİktİ. İhtiyaç kredisi faizleri iki haftadİr yüzde 20 seviyesinin üzerinde bulunuyor. Dolar bazlİ ticari kredilerin faiz oranİ aynİ haftada 38 baz puan azalİşla yüzde 3,62, Euro bazlİ ticari kredilerin faiz oranİ 87 baz puan azalİşla yüzde 2,42’ye indi. Ticari kredilere uygulanan mevduat spreadi TL için yüzde 4,67, dolar ve Euro için sİrasİyla yüzde 2,21 ve yüzde 1,78 oldu. TL ticari kredilerdeki mevduat spreadi dolar ve Euro kredilere uygulanan spreadin yukarİsİnda seyretmeye devam ediyor. Kredi/mevduat spreadi faizlerin yüksek olduĞu dönemlerde yükseliyor ve bu durumu analistler bankalarİn faiz artİşlarİnİ mevduattan önce kredilere yansİttİklarİ şeklinde yorumluyor.

Haberi Payla :
EĞİTİM
Copyright Konya Haberleri , Konya Haber   |
|
|
Sitemizdeki yazı , resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. izinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Görsel Tasarım ve Yazılım :
konya net haber - Yönetim