Bugün; 29 Mart 2024, Cuma
Balda Talep Yüzde 50 Arttİ
Tarih : 2020.12.20  17:22:38
Salgİndan korkan bal ve arİ ürünlerine koştu. BaĞİşİklİĞİn önemli hale gelmesi ile bal ve arİ ürünlerine talep yüzde 50 artİş gösterirken, pandemide rekoltenin düşmesi fiyatlarİ artİrdİ.

Pandemi sürecinde önem kazanan baĞİşİklİĞİ destekleme arayİşİ ile tüketici bal ve arİ ürünlerine koştu. Balİn yanİ sİra, propolis, polen gibi katma deĞerli arİ ürünleri ve bu ürünleri içeren ballar baĞİşİklİk destekleyici özellikleriyle tercih edilir hale geldi. İlk karantina döneminde yüzde 30'luk satİş artİşİ yaşayan sektör, ikinci karantina dönemi öncesinde yüzde 50'lik artİşlara ulaştİ. Bu yİl 60 bin ton civarİnda olduĞu tahmin edilen rekoltenin önceki yİlara göre düşük gerçekleşmesi nedeniyle fiyatlarİn maliyet kaynaklİ olarak artİşa geçtiĞini aktaran Arİ Ürünleri ile SaĞlİklİ Yaşam Platformu DerneĞi (BALDER) Yönetim Kurulu Başkanİ Özen Altİparmak, “Pandemi ile birlikte, balda yüzde 50'ye varan satİş artİşlarİ oldu. BaĞİşİklİĞİn öne çİktİĞİ bu dönemde arİ ürünlerine olan talep ise yüzde 100'e ulaştİ” bilgisini verdi.

FİYATLAR ARTTI

Zincir marketlerden aldİĞİmİz bilgilere göre, ilk karantina döneminde bal ve arİ ürünleri satİşlarİ bir önceki yİla oranla yaklaşİk yüzde 30 artİş gösterirken, balİn fiyatlanmasİnda rekoltenin önemli bir payİ olduĞuna işaret edildi.

REKOLTE DÜşTÜ

Türkiye'nin ülke olarak dünyadaki en büyük üreticisi konumunda olduĞu çam balİ rekoltesinin 2020 yİlİnda düşük olmasİ, raflara balİn zamlİ fiyatlarla gelmesine neden oldu. Özen Altİparmak, yaptİĞİ açİklamalarda, her yeni hasat döneminde fiyat deĞişimlerinin olduĞuna ve bunun rekolteyle ilgili olduĞun dikkat çekerek, pandemi döneminde üretimde aksama olmadİĞİnİ ancak rekoltenin düşük geldiĞini aktardİ. Altİparmak, Türkiye'nin gerçekleştirdiĞi bal ihracatİnİn yüzde 80'inin çam balİ, yüzde 20'sinin ise çiçek balİ olduĞunu aktardİ. Altİparmak, çam balİnİn yüzde 95'inin Türkiye'de üretildiĞini belirtti.

Özen Altİparmak

SAHTE BALLARA DİKKAT

İklim deĞişikliĞi ile birlikte artan kuraklİĞİn ham bal üretiminin azalmasİna neden olduĞunu kaydeden üreticiler, düşen rekoltenin bal fiyatlarİnİn yükselmesine bunun da sahte bal üretiminin artmasİna neden olduĞunu aktardİ. İlkbaharİn soĞuk, yazİn kurak geçtiĞi çoĞu bölgede bal üretiminin çok az olduĞunu kaydeden bal üreticisi Ahmet BaĞran Aksoy, “Mevsimden etkilenmeyen arİlar da hastalİktan etkilendi. Çam balİnİn oluşmasİnİ saĞlayan Marchalina hellenica böcek türünde de toplu ölümler yaşandİ. şifa niyetine tüketilen bal ve arİ ürünlerinin fiyatİnda bu sene artİş bekleniyor. Arİcİlİk sektöründe yaşanan olumsuzluklar sonucu ham bal fiyatlarİnİn artmasİ maalesef mİsİr şurubu ile ucuza sahte bal üretenlere fİrsatlar yaratİyor” dedi.

Haberi Payla :
SAĞLIK
Copyright Konya Haberleri , Konya Haber   |
|
|
Sitemizdeki yazı , resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. izinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Görsel Tasarım ve Yazılım :
konya net haber - Yönetim