Bugün; 18 Nisan 2024, Perembe
Gelişen Ülkelerin Not Görünümü Hala Negatif
Tarih : 2021.01.20  17:06:15
Fitch Ratings'in gelişen piyasalara ilişkin deĞerlendirmesinde kredi notu görünümlerinin hala zorlayİcİ olduĞu belirtildi.

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings'in raporunda gelişen piyasalara ilişkin deĞerlendirmeye yer verildi.

Kurumun raporunda 2021'de büyümeye dönüş, emtia fiyatlarİndaki yükseliş, sermaye girişlerindeki artİş ve zayİf dolarİn gelişen piyasalar için 2020'den daha elverişli bir kredi ortamİ anlamİna geldiĞi belirtildi. Bununla birlikte kurum, uygun fonlama koşullarİnİn ani stres ve temerrüt ihtimalini önlemediĞi uyarİsİnda bulundu.

Kovid-19 pandemisi dinamiklerinin, bunlara aşİ daĞİtİmİ da dahil, ve ekonomik etkisinin hala oldukça yüksek olduĞunu belirten Fitch, pandeminin ardİnda miras olarak yüksek bütçe açİklarİ ve borç yükleri bİraktİĞİ konusunda uyarİyor.

"Borcun GSYİH'ye oranİ 2021 sonunda %64'e yükselecek"

Raporda şu ifadelere yer verildi: "Gelişen piyasalarda merkezi bütçe açİĞİ medyanİ 2019'da yüzde 2.8 iken 2020'de yüzde 7.7'ye yükseldi. Borç yükünün GSYİH'ye oranİ yüzde 48'den yüzde 62'ye yükseldi. Biz, saĞlİk durumu, sosyal baskİlar ve henüz yeni başlayana toparlanmanİn etkisiyle sadece kademeli bir mali konsolidasyon bekliyoruz. Bu nedenle borcun GSYİH'ye oranİ 2021 sonunda yüzde 64'e yükselecek."

Ayrİca raporda, işsizlik artİşİ, sosyal indikatörlerdeki bozulma ve gelir eşitsizliĞinin artmasİnİn siyasi şoklar için uygun zemin hazİrladİĞİ belirtildi.

Fitch'in deĞerlendirmesine göre 29 gelişen piyasa 2021 başİ itibarİyla negatif görünüme sahip. 2019 sonunda sadece 13 olan bu rakam bu yİl muhtemelen daha fazla not indiriminin yolda olduĞunu işaret ediyor.

Haberi Payla :
EKONOMİ
Copyright Konya Haberleri , Konya Haber   |
|
|
Sitemizdeki yazı , resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. izinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Görsel Tasarım ve Yazılım :
konya net haber - Yönetim