Bugün; 29 Mart 2024, Cuma
İkinci El Araç Satİşlarİ Son 5 Yİlİn Zirvesinde
Tarih : 2021.01.26  16:52:15
Türkiye'de 2020 yİlİnda 9,2 milyon ikinci el araç satİşİnİn gerçekleşmesiyle, son 5 yİlİn en yüksek rakamİna ulaşİldİ

Türkiye'de ikinci el araç satİşlarİ, Kovid-19 salgİnİ nedeniyle toplu taşİma yerine bireysel araç kullanİmİnİn arttİĞİ 2020'de son 5 yİlİn en yüksek rakamİna ulaştİ.

Motorlu Araç Satİcİlarİ Federasyonu (MASFED) Genel Başkanİ Aydİn Erkoç yaptİĞİ açİklamada, ikinci el araç piyasasİnİn tüm olumsuzluklara raĞmen geçen yİl büyümeye devam ettiĞini belirtti.

Erkoç, 2019'da 8,7 milyon motorlu kara taşİtİnİn devri yapİlİrken bu sayİsİnİn geçen yİl 9,2 milyona yükseldiĞini söyledi. Erkoç, söz konusu rakamİn 2018'de 7,7 milyon, 2017'de 7,5 milyon ve 2016'da 6,7 milyon olduĞuna dikkati çekti.

Geçen yİl ikinci el araç sektöründe satİşlarİn ekim ayİna kadar arttİĞİnİ ancak sonrasİnda bir durgunluk yaşandİĞİnİ aktaran Erkoç, Aralİk 2020'de bir önceki yİlİn aynİ ayİna göre devri yapİlan araç sayİsİnİn yarİ yarİya düştüĞüne işaret etti. Erkoç, "Gerek pandemi sebebiyle insanlarİn bireysel araç kullanİmİna yönelmesi, gerekse sİfİr araç pazarİnda yaşanan durgunluk sebebiyle 2020 yİlİ boyunca ikinci el araca talep arttİ. Böylelikle 5 yİl boyunca sektör büyümeye devam etmiş oldu. Ancak ekim ayİndan itibaren ikinci el araç pazarİnda da büyük bir durgunluk yaşanİyor. Aralİk ayİnda yüzde 64,2'si otomobil olmak üzere toplamda 544 bin 583 adet araç el deĞiştirdi. Bir önceki yİlİn aynİ ayİnda bu rakam 1 milyon 22 bin 892 olarak gerçekleşmişti hatta 2016 yİlİndan itibaren tüm aylarİn en düşük satİşİ Aralİk 2020'de yaşandİ." deĞerlendirmesinde bulundu.

"Fiyatlar düştü"

İkinci el araç piyasasİnda yaşanan bu durgunluk nedeniyle fiyatlarİn da gerilediĞine dikkati çeken Erkoç, "şu an ikinci el fiyatlarİnda yüzde 15'e varan bir düşüş yaşanİyor. Araç almak isteyen vatandaşlarİmİz bu fİrsatİ deĞerlendirebilir, şu an araç almak için doĞru bir zamandayİz." dedi.

Erkoç, aşİlamanİn yaygİnlaşmasİ ve normalleşme süreciyle ötelenen ikinci el talebinin de artacaĞİnİ belirterek şunlarİ kaydetti:

"Bunun yanİ sİra aralİk ayİnda satİşlarda yaşanan bu ciddi düşüş potansiyel alİcİlarİn da beklemede olduĞunun bir göstergesi. şubat ayİ itibarİyla bekleyen alİcİlar da harekete geçecek, talebin artmasİ araç fiyatlarİna da yansİyacaktİr. Pandeminin nasİl seyredeceĞini öngöremediĞimiz için tüm dünyada sİfİr araç üretimi ve tedarikinde yaşanabilecek sİkİntİlar da ikinci el araç fiyatlarİna yansİyacaktİr."

Erkoç, 2021 yİlİnda da ikinci el araç sektörünün büyümeye devam edeceĞini beklediklerini sözlerine ekledi.

Haberi Payla :
EĞİTİM
Copyright Konya Haberleri , Konya Haber   |
|
|
Sitemizdeki yazı , resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. izinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Görsel Tasarım ve Yazılım :
konya net haber - Yönetim