Bugün; 19 Nisan 2024, Cuma
Eczacİbaşİ: Sanayinin İnovasyonla Uyumu şart
Tarih : 2021.02.25  16:27:31
Bülent Eczacİbaşİ, “İnovasyon konusunun bir istikameti, bunun da ülkenin sanayileşme hedefiyle uyumlu olmasİ lazİm” dedi.

Eczacİbaşİ Holding Yönetim Kurulu Başkanİ Bülent Eczacİbaşİ, başarİ için inovasyonun, ülkenin sanayileşmesiyle uyumlu bir yöne sahip olmasİ gerektiĞini söyledi. Eczacİbaşİ, “Aksi takdirde başarİlİ olmuyor. Her şeye teşvik verirsen sonuçta hiçbir şeyi desteklememiş olursun” dedi. Eczacİbaşİ, inovasyona yönelik devlet destekleri olduĞunu ancak odaklİ bir inovasyon stratejisi olmadİĞİnİ söyledi.  Eczacİbaşİ, Türkiye’de inovasyona yönelik devlet destekleri olduĞunu ancak odaklİ bir inovasyon stratejisi olmadİĞİnİ söyledi. 1982’de kimya mühendisi olarak mezun olduĞu Imperial College London ile Eczacİbaşİ TopluluĞu işbirliĞinde düzenlenen ‘Türkiye’de İnovasyonun GeleceĞi’nin tartİşİldİĞİ toplantİda konuşan Eczacİbaşİ, “İnovasyon konusunun bir istikameti olmasİ, bunun da ülkenin sanayileşme istikametiyle uyumlu olmasİ lazİm. Aksi takdirde başarİlİ olmuyor. Türkiye’de yaşadİĞİmİz bu. Her şeye teşvik verirsen sonuçta hiçbir şeyi desteklememiş olursun” dedi.

‘Önümüzde uzun bir yol var’

Eczacİbaşİ Grubu’nun inovasyon ile ilişkisine deĞinen Bülent Eczacİbaşİ, global pazarlarda fiyat kİrarak deĞil inovasyon ile var olmak istediklerini söyledi. Eczacİbaşİ, “İçinde olduĞumuz sektörde tasarİm yeterince farklİlaştİrİcİ deĞildi, herkesin tasarİmla ayakta kalmak istediĞi bir sektördü. Biz de inovasyon, teknolojik gelişmeler ve Ar-Ge konusuna eĞildik” dedi. Türkiye’deki inovasyon seviyesinin olmasİ gereken yerde olmadİĞİnİ belirten Eczacİbaşİ, “Bu alanda önümüzde uzun bir yol olduĞu doĞru. Dünya inovasyon endeksine göre 51’inci sİradayİz. Bu alana aktarİlan kaynaklar artmakla birlikte geriye dönüşü aynİ oranda olmadİ. Kaynaklarİ yeterince iyi yönetemedik. Türkiye gelişmekte olan ülkeler arasİnda bile bu alanda 8’inci sİrada yer alİyor” diye konuştu.

Genç yetenekler ülkede kalmalİ

 

Genç yetenekleri ülkede ve kurumlarda tutmanİn önemine de işaret eden Eczacİbaşİ şöyle devam etti: “Yurtdİşİnda aldİklarİ eĞitim ve yetkinlikleriyle istedikleri her yerde çalİşabiliyorlar. Türkiye’de cazip iş fİrsatlarİ bulamİyorlar ve profesyonel olarak onlarİ zorlayacak pozisyonlar yok. Bunun için şirketlerimizi komple deĞiştirmek, global ve dünya ölçeĞinde şirketler kurmak lazİm. ‘Siyasi ayak oyunlarİyla deĞil inovasyonla para kazanİyoruz’ diyebilmeliyiz. ‘Uluslararasİ standartlarda maaş ödeyebiliyoruz’ diyebilirsek o insanlar gelir.” Gençlerin yaratİcİlİĞİn, fikir özgürlüĞünün olduĞu, canlİ ve sanat ortamİna sahip şehirlerde yaşamak istediĞini vurgulayan Eczacİbaşİ, “Elimizden geldiĞince yaratİcİ bir ekosistem kurmaya katkİda bulunmalİyİz” dedi.

‘İlham kaynaĞİm babam Nejat Eczacİbaşİ’dİr’

Imperial College London’dan 1982’de kimya mühendisi olarak mezun olan Bülent Eczacİbaşİ, babasİ Nejat Eczacİbaşİ’nİn yönlendirmesiyle bu okula gittiĞini anlattİ. Üniversitenin eĞitim ve araştİrmada mükemmellik anlamİnda önemli bir geleneĞi olduĞunu ve birçok önemli kimyager yetiştirdiĞini söyleyen Eczacİbaşİ şöyle konuştu: “Ancak hayatta bir iş insanİ olarak ilham kaynaĞİm en başta babam Nejat Eczacİbaşİ ve onun neslindeki Türk sanayicileridir. O neslin memleketin geleceĞine yönelik bitmeyen bir iyimserlikleri vardİ. Sadece şirketler kurmadİlar sivil toplumun da temellerini attİ o nesil.”

Toplantİya önemli konuşmacİlar katİldİ

1907 yİlİnda kurulan ve İngiltere’nin ilk beş, dünyanİn da ilk 10 üniversitesi arasİnda yer alan Imperial College London’İn Başkanİ Alice Gast ile kendisi de bu okulun mezunu olan Bülent Eczacİbaşİ’nİn ev sahipliĞinde gerçekleşen etkinlikte Imperial College Biyomühendislik Bölümü ÖĞretim Üyesi olan ve COVID-19 teşhisinde anlİk sonuç veren, silikon tabanlİ çip çalİşmalarİ ile dikkat çeken Dr. Fİrat Güder ile yine Imperial mezunu Deloitte Türkiye eski CEO’su ve şu an Deloitte Global’de Partner olan Humpry Hatton, toplantİya konuşmacİ olarak yer aldİ.

Haberi Payla :
EĞİTİM
Copyright Konya Haberleri , Konya Haber   |
|
|
Sitemizdeki yazı , resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. izinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Görsel Tasarım ve Yazılım :
konya net haber - Yönetim