Bugün; 20 Nisan 2024, Cumartesi
Bilim Kurulu Üyesi Prof. Levent Akİn Tarih Verdi
Tarih : 2021.04.28  15:45:45
SaĞlİk BakanlİĞİ Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Akİn, 'Bu aĞİr kİsİtlamalar nedeniyle bizim mayİs ayİnİn ortalarİna doĞru daha rahat döneme doĞru geçeceĞimizi tahmin ediyorum" dedi.

Ülke genelinde, 17 günlük ‘tam kapanma’ döneminde, önceki kİsİtlamalarİn aksine pazar günleri marketlerin kapatİlmasİna karar verildi.

Hacettepe Üniversitesi Tİp Fakültesi Halk SaĞlİĞİ Uzmanİ ve Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Akİn, Covid-19 döneminde özellikle son dönemde marketlerin sosyal amaçlİ kullanİlmaya başlandİĞİnİ söyledi.

Akİn, “Kocaman sepetler dolduruyoruz. İşe yarar mİ, yaramaz mİ; bilmiyoruz. Son dönemde marketler özellikle Covid-19 nedeniyle sosyal amaçlİ kullanİlmaya başlandİ. Bu nedenle kalabalİklarİn toplandİĞİ alanlar haline geldi. Ben pazar günü Ankara'da bir süpermarkete girdim. Baktİm, insanlar içeride kum gibi. Yani diĞer zamanlarda pazar günü o kadar kalabalİk olmaz. Belli ki sosyal amaçla dolaşİyorlar. Markete girmedim, alacaĞİmİ almadİm. Esasİnda burada ‘Marketler hastalİk saçİyor’ demeyelim, bir yeri hedeflemeyelim; ama market girişlerinde HES kodu sorgulamasİ çok önemli” diye konuştu.

‘KALABALIKSA MARKETE GİRMEYİN’

Marketlerin kapasitesinin de dikkate alİnmadİĞİnİ belirten Prof. Dr. Akİn, “Kapasiteyi ne market yöneticisi ne de insanlar dikkate alİyor. Normalde markete girerseniz, çok kalabalİk görürseniz başka bir şekilde o ihtiyaçlarİ karşİlamak ya da ertelemek lazİm. Bir ortam kapalİysa kalabalİksa sosyal mesafeyi koruyamİyorsanİz neresi olursa olsun, ister toplantİ ister kongre ister manav ister bakkal olabilir; buralar daima risk yaratİr. O yüzden marketlerde kalabalİĞİ gördüĞümüzde girmememiz lazİm. Ekmek, süt gibi temel gİdalarİ büfelerden ya da bakkallardan temin edebiliriz. Toplu gİda alİşverişine ihtiyaç yok” dedi.

‘TAM KAPANMA DEĞİL, SIKI KISITLAMALAR GETİRDİK’

Prof. Dr. Akİn, tam kapanmanİn dünyada sadece Çin’in Vuhan bölgesinde uygulandİĞİnİ hatİrlatarak, “Tam kapanma çok aĞİr koşullardİr. O yüzden şu anda tam kapanmada deĞiliz. Bizim yaptİĞİmİz, aĞİrlİklİ olarak çok sİkİ kİsİtlamalar getirdik. SokaĞa çİkmanİn sadece zorunlu ihtiyaçlar dİşİnda durdurulmasİ gibi. Bunlar esasİnda çok sİkİ önlemler. Buna raĞmen vakalar azalmazsa tam kapanma artİk senin son çaren, barutun oluyor; ama Türkiye’nin tam kapanmaya ihtiyacİ olduĞunu düşünmüyorum. EĞer insanlar bu kurallara uyarsa denetçiler, gözeticiler, yöneticiler bu kurallarİn ihlal edilmesini engelleyebilirlerse Türkiye, hİzlİ bir şekilde yeni vaka sayİsİnda azalmaya gider” diye konuştu.

‘MAYIS ORTASINA RAHATLARIZ’

Prof. Dr. Akİn, günlük açİklanan vaka sayİlarİndan ziyade 14 günlük deĞişimlerin önemli olduĞunu belirterek, “14 günlük deĞişimlerde aşaĞİ doĞru mu gidiyorsunuz yoksa vakalar artİş mİ gösteriyor? Bizim için çok kritik olan bu. Dün akşam açİklanan corona virüsü tablosunda vaka sayİsİ yaklaşİk 38 bindi. Mesela bugün 40 bin olursa bu vakalarİn arttİĞİ anlamİna gelmiyor. Daha fazla test yapİlmİştİr. Normalde 14 günlük; ama şu anda SaĞlİk BakanlİĞİ haftalİk dilimleri kullanİyor. Bu da kullanİlabilir. Haftalİk deĞişimleri takip etmemiz lazİm. O yüzden bu aĞİr kİsİtlamalar ya da çok fazla kİsİtlayİcİ önlemler nedeniyle bizim mayİs ayİnİn ortalarİna doĞru daha rahat döneme doĞru geçeceĞimizi tahmin ediyorum” dedi. 

 

Haberi Payla :
YAşAM
Copyright Konya Haberleri , Konya Haber   |
|
|
Sitemizdeki yazı , resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. izinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Görsel Tasarım ve Yazılım :
konya net haber - Yönetim