Bugün; 29 Mart 2024, Cuma
İçişleri BakanlİĞİ'ndan Yeni Kİsİtlama Genelgesi
Tarih : 2021.04.29  15:44:34
İçişleri BakanlİĞİ 81 İl ValiliĞine “Görev Belgesi Düzenlenmesi” konulu genelge gönderdi.

Genelgede daha önceki kİsİtlama dönemlerinde olduĞu gibi tam kapanma döneminde de temel önceliĞi üretim, imalat, tedarik ve lojistik zincirlerinde herhangi bir aksama yaşanmamasİ olan sokaĞa çİkma kİsİtlamasİ sİrasİnda bahse konu sektörlerde çalİşanlara yönelik sokaĞa çİkma muafiyeti getirildiĞi hatİrlatİldİ.

Genelgede, salgİnla mücadele sürecinde muafiyetlerin suiistimal edilmemesi, hastalİĞİn yayİlİmİ ve başta saĞlİk çalİşanlarİ olmak üzere toplumsal yükün artmamasİ açİsİndan son derece önemli olduĞu belirtilerek, üretim, imalat, tedarik ve lojistik sektörleri başta olmak üzere daha önce genelgelerle muafiyet tanİnan iş yerlerinde çalİşan görevliler için bu iş yerlerinin yetkililerince tüm belgelerin geçerliliĞinin 2 Mayİs Pazar günü saat 24.00'de sona ereceĞi ifade edildi.

Genelge görev belgeleri ile ilgili şu bilgilere yer verildi:

* 29 Nisan 2021 Perşembe gününden itibaren muafiyetler kapsamİnda bulunan işyeri/fabrika/imalathane gibi yerlerde çalİşan kişilerin, e-devlet platformunda yer alan İçişleri BakanlİĞİ e-başvuru sistemi üzerinden “görev belgesi” başvurusunda bulunacak.

* Görev belgesi başvurusunda bulunan kişilerin sosyal güvenlik numarasİna göre halen çalİşmakta olduĞu işyeri sicil numarasİ belirlenecek ve iş yerinin faaliyet alanİna göre muafiyet kapsamİnda kalİp kalmadİĞİ kontrol edilecek.

OTOMATİK OLARAK DÜZENLENEBİLECEK

* İlgili Bakanlİklarla saĞlanan entegrasyonlar sayesinde anlİk ve otomatik olarak yapİlacak bu sorgulamalar sonucunda bildirim ile aranan şartlar arasİnda uyumluluĞun tespiti halinde sistem üzerinden otomatik olarak görev belgesi düzenlenecek.

* Başvuruda bulunan çalİşana dair kimlik bilgilerinin yanİ sİra sokaĞa çİkma kİsİtlamasİ sİrasİnda hangi amaçla işyerinde olmasİ gerektiĞi, çalİşma süresi/zaman dilimi, işyeri ve ikamet adresi, varsa kullanacaĞİ servis ya da araç plaka bilgisinin de yer alacaĞİ görev belgesinin çİktİsİ başvuruda bulunan kişi tarafİndan alİnarak işyeri/firma yetkilisine imzalatİlacak.

* Başvuruda bulunacak çalİşanİn e-başvuru sistemini kullanİmİnda oluşabilecek problemler, sistemsel yoĞunluk, erişim hatasİ gibi geçici durumlar nedeniyle zamanİnda görev belgesi alİnamamasİ durumunda bir defaya mahsus olmak ve en fazla üç gün için geçerli olmak kaydİyla Ek-1'de örneĞi sunulan görev belgesi formu manuel olarak doldurularak çalİşan ve işyeri/firma yetkilisi tarafİndan imzalanmak suretiyle düzenlenebilecek.

ZAMAN VE GÜZERGAH SINIRI

* e-başvuru sitemi üzerinden veya zorunlu hallerde manuel olarak düzenlenen görev belgeleri kapsamİnda; İşyeri/firma yetkilisi, imza altİna aldİĞİ belgede belirtilen kişinin yetkilisi olduĞu işyerinde/firmada çalİştİĞİ, sokaĞa çİkma kİsİtlamasİ sİrasİnda zorunlu bir amaçla işyerinde olmasİ gerektiĞi bilgisinin doĞruluĞundan, Hakkİnda görev belgesi düzenlenen kişi ise kendisi ile ilgili bilgilerin doĞruluĞundan ve sokaĞa çİkma kİsİtlamasİ sİrasİnda muafiyet nedeni ile buna baĞlİ olarak zaman ve güzergahla sİnİrlİ davranmaktan, sorumlu olacak.

KONTROLLERDE İBRAZ EDİLECEK

* Düzenlenen görev belgesi, sokaĞa çİkma kİsİtlamalarİ sİrasİnda muafiyet tanİnan işyerlerinde çalİşan personelin yanİnda bulundurulacak ve yapİlacak kontrollerde denetim ekiplerine ibraz edilecek.

* e-başvuru sistemi üzerinden üretilen görev belgeleri eş zamanlİ olarak kolluk kuvvetlerinin bilgi sistemlerine de iletilecek olup, kolluk kuvvetlerince yürütülecek denetim faaliyetleri sİrasİnda, geçerli görev belgesi olmayan/ibraz edemeyen veya görev belgesinde belirtilen muafiyet nedeni, zamanİ ve güzergahİ ile denetim sİrasİndaki durumu uyumlu olmayan kişiler ile eksik/yanlİş bilgi veren işyeri yetkilileri hakkİnda adli ve idari işlem uygulanacak.

KURALLARA UYMAYA TEşVİK

* Bu noktada esnaf, sanayi ve/veya ticaret ile ziraat odalarİ başta olmak üzere ilgili meslek odalarİ tarafİndan gerekli rehberlik faaliyetlerine aĞİrlİk verilecek ve faaliyet alanlarİndaki işyerlerinin/firmalarİn bilgilendirilmeleri ve kurallara uymaya teşvik edilecek.

* Tam kapanma dönemi içerisinde asgari personel ile hizmet sunacak kamu kurum ve kuruluşlarİnİn hizmet binalarİnda/yerlerinde görev yapacak kamu personeli için de yetkili yönetici tarafİndan bu durumu ortaya koyan Ek-2'de örneĞi verilen “Kamu Personeli Görev Bildirim Belgesi” düzenlenecek ve bu kapsamdaki kamu personeli, görevli olduĞu zaman dilimi içerisinde ikameti ile işyeri arasİndaki güzergahla sİnİrlİ olacak şekilde muafiyete tabi olacak.

* Ayrİca seyahat izin başvurularİ, önceden e-Devlette İçişleri BakanlİĞİnca sunulan hizmetlerden olan E-Başvuru Sisteminin içerisindeyken vatandaşlarİmİzİn erişimlerini kolaylaştİrmak üzere yapİlan geliştirmeler ile birlikte e-Devlet İçişleri BakanlİĞİ Hizmetleri listesinden doĞrudan erişim saĞlanabilecek hale getirildi.

‘ÖLÜM BELGESİ’ UYGULAMASINDAN VAZGEÇİLDİ

* Cenaze sahibi vatandaşlarİn maĞdur olmalarİnİn önüne geçilmesi amacİyla “Cenaze İzin Hizmeti” seyahat izni başvurusundan ayrİ olarak doĞrudan erişilebilir hale getirildi.

* Ayrİca cenaze izni için başvuru esnasİnda vatandaşlarİn elektronik ortamda “Ölüm Belgesi” yüklemesi uygulamasİndan da vazgeçildi. Başvuru konusunun doĞruluĞu, İçişleri BakanlİĞİ ve SaĞlİk BakanlİĞİ arasİndaki sistem entegrasyonlarİ ile teyit edilecek.

 

Haberi Payla :
GÜNCEL
Copyright Konya Haberleri , Konya Haber   |
|
|
Sitemizdeki yazı , resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. izinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Görsel Tasarım ve Yazılım :
konya net haber - Yönetim