Bugün; 29 Mart 2024, Cuma
Tonlarca Meyve-Sebze Üreticinin Elinde Kaldİ
Tarih : 2021.05.04  17:19:17
Tam kapanma tedbirleri kapsamİnda semt pazarlarİnİn kapalİ olmasİ ürünlerin üreticilerin elinde kalmasİna yol açtİ.

Tüm Türkiye’de uygulanan 17 günlük tam kapanma süreci nedeniyle semt pazarlarİnİn da kurulamamasİndan dolayİ tonlarca sebze ve meyve, üreticinin ve hal esnafİnİn elinde kaldİ.

Adana, Mersin ve Antalya gibi illerden ürünlerine alİcİ bulamadİklarİ için yollara döken ya da hasat etmeden tarlada bİrakİp süren üretici görüntüleri gelmeye başladİ.

Salatalİk, biber, marul üreticileri ve üreticiden alİm yapan hal esnafİ satamadİklarİ ürünleri kasalar halinde dökerken, tüketiciler de söz konusu ürünleri pahalİya tüketmekten şikayetçi.

Türkiye Halciler Federasyonu Başkanİ Yüksel Tavşan, Bloomberg HT'de son gelişmeleri deĞerlendirdi.

Kapanma ile birlikte talebin iyice düştüĞünü ve sistemin sadece zincir marketler üzerinden çalİştİĞİ için üretici, hal esnafİ ve perakendeci esnafİn zor durumda kaldİĞİnİ ifade eden Tavşan, Tarİm BakanlİĞİ ve Ticaret BakanlİĞİ ile görüşme yaptİklarİnİ belirterek, semt pazarlarİnİn belirli gün ve saatlerde açİlmasİ talebinde bulunduklarİnİ belirtti.

Tavşan, "Cumartesi ya da pazar günü semt pazarlarİnİn açİlma ihtimali konuşuluyor. ÖnerdiĞimiz bir diĞer alternatif çözüm ise pazarcİ esnafİnİn kendi araçlarİyla özel izin çerçevesinde mahallerde sebze ve meyve satİşİ yapmasİ yönünde. Buna benzer e-ticaret uygulamalarİ zaten var. Bunu semt pazarlarİnİn kapalİ olduĞu dönemde pazarcİ esnafİ için de uygulayabiliriz" dedi.

HAL FİYATLARI İLE MARKET FİYATLARI ARASINDA MAKAS AÇILDI

4 Mayİs tarhinde Antalya ve Mersin hallerindeki sebze fiyatlarİ ile zincir marketlerdeki fiyatlar arasİnda da ciddi bir fark olduĞu gözlendi.

Hallerde salatalİk fiyatİ 0,20-0,50 kuruş arasİnda deĞişirken ziincir marketlerde aynİ salatalİĞİn fiyatİ 7-9 TL arasİnda deĞişiyor.

Hallerde 1-3 TL arasİnda olan biber fiyatlarİ marketlerde 12,90 TL'den satİlİyor.

Domates fiyatlarİ hallerde 1-4 TL arasİnda deĞişirken, zincir marketlerde 8-10 TL arasİnda satİşa sunuluyor.

Maydanoz fiyatlarİ hallerde 0,35-0,70 kuruş arasİnda iken aynİ ürün marketlerde 1,5-2,5 TL arasİnda satİlİyor.

Hallerde 0,50-1 TL arasİnda deĞişen kabak fiyatİ ise zincir marketlerde 7,50 TL'den satİlİyor.

ÜRETİCİ VE HAL ESNAFI ÇÖZÜM BEKLİYOR

Adana Kabzİmallar Odasİ Başkanİ Ali Batman, tonlarca ürünün alİcİ bulamadİĞİnİ ve çürümeye terkedildiĞini belirterek, “Sadece bir esnafİmİzda 50-60 ton kuru soĞan çürüdü. 30 kuruşa soĞan satamİyoruz. Patateste de durum aynİ... Pazarlar kapalİ olduĞu için hallerin açİk olmasİ hiçbir işe yaramİyor. Marketler açİk ama onlarda halden ürün almİyor. Tarlalardan direkt alİyor. Tarladaki üreticiyi de boĞuyorlar ve dönüp ucuza marketlerde satmİyorlar. Bugün alİcİ olmadİĞİ için salatalİk 50-60 kuruşa kadar düştü" dedi.

Alanya Ziraat Odasİ Başkanİ Tahir Göktepe, semt pazarlarİnİn tam kapanma döneminde haftanİn 1 ya da 2 günü sİkİ tedbirler alİnarak açİlmasİ önerisinde bulundu. Göktepe, aksi takdirde vatandaşlarİn marketlerden yüksek fiyatlara meyve sebze almak zorunda bİrakİldİĞİnİ savundu.

Finike Toptancİ Hal Dernek Başkanİ İsmail Karataş ise tam kapanmanİn seradaki sebzelerin hasat edilme dönemine denk geldiĞini belirterek, "Semt pazarlarİ kurulamadİĞİ için sadece marketler alİm yapİyor. Ancak marketler bizim üreticimizin ürettiĞi ürünleri kaldİramİyor. Bizim yetkililerden talebimiz HES kodu ile emniyet ve jandarma birimlerinin gözetiminde pazar yerlerinin kontrollü bir şekilde biran önce faaliyete geçmesidir" diye konuştu.

 
Haberi Payla :
EKONOMİ
Copyright Konya Haberleri , Konya Haber   |
|
|
Sitemizdeki yazı , resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. izinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Görsel Tasarım ve Yazılım :
konya net haber - Yönetim