Bugün; 25 Nisan 2024, Perembe
CHP'den Parlamenter Rejim İçin Üç Adİm!
Tarih : 2021.06.28  16:55:59
CHP, güçlendirilmiş demokratik parlamenter sistem odaklİ anayasa için ilk adİmİ attİ. CHP Parti Meclisi'ne (PM) sunulmak üzere "BaĞİmsİz ve Tarafsİz Yargİ Raporu” hazİrlandİ.

CHP PM, 30 Haziran’da saat 11.00’de toplanacak. CHP Genel Başkanİ Kemal KİlİçdaroĞlu’nun sunuşuyla başlayacak toplantİda, CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) Raporu ile “BaĞİmsİz ve Tarafsİz Yargİ Raporu” ele alİnacak. CHP, çalİşmasİnİ parlamenter sistemi savunan diĞer siyasi partilerle de paylaşacak.

 

 

KILIÇDAROĞLU’NDAN ‘DEĞİşİM’ MESAJI

CHP MYK Raporu’nda; genel başkan yardİmcİlarİnİn sorumlu olduĞu birimlerin siyasi, sosyal ve ekonomik gelişmelere dair deĞerlendirmeleri ve faaliyet raporlarİ yer aldİ. 689 sayfalİk rapor, CHP Genel Başkanİ Kemal KİlİçdaroĞlu’nun sunuşu ile başladİ.

“DeĞişim” mesajİ veren KİlİçdaroĞlu, “Türkiye, hak etmediĞi derin bir karanlİĞİn içerisinden geçiyor. Ülkemiz on dokuz yİldİr her ay, her hafta yeni bir rezillik ile karşİ karşİya kalİyor. Halk her gün ekonomik buhran, ortalİĞa saçİlan mafya-siyaset-ticaret ilişkileri, devlet krizi, dİş politika sorunlarİ ve büyük bir toplumsal huzursuzluk ile yüzleşiyor. Tablo karanlİk olsa da aydİnlİk günler için umut var” deĞerlendirmesini yaptİ.

KİlİçdaroĞlu, sunuşunda ayrİca şu mesajlarİ verdi:

“Adaleti saĞlayacaĞİz. Türkiye’yi ekonomik buhrandan çİkaracaĞİz. Güçlendirilmiş parlamenter sistem ile şahsİm hükümeti sistemine son vereceĞiz. Devleti adalet, liyakat ve istişare ile yöneteceĞiz. Türkiye’yi mafyaya, çetelere, yaĞmacİlara yedirmeyeceĞiz. Siyasi partiler demokrasinin vazgeçilmez unsurlarİdİr. DoĞayİ, çevreyi, yaşamİ koruyacaĞİz. Dİş politikamİzİ tekrar ‘yurtta barİş, dünyada barİş’ eksenine sokacaĞİz. Kadİna yönelik şiddet ile gerçekten mücadele edeceĞiz. Üniversiteler üzerinde kurulan siyasi vesayete son vereceĞiz.”

PARLAMENTER REJİM İÇİN ÜÇ ADIM

CHP Çalİşma Grubu tarafİndan “Demokratik Hukuk Devleti İçin Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem-BaĞİmsİz ve Tarafsİz Yargİ Raporu” hazİrlandİ.

Rapor için, “TBMM eksenli güçlü bir parlamenter rejimi kuracak demokratik hukuk devleti anayasasİ için ilk adİm” tanİmİ yapİldİ. İkinci aşamanİn “demokratik devlet ekseninde parlamenter rejimin anayasal çerçevesini oluşturacak olan, yasama-yürütme-yargİ ile sİnİrlİ bir anayasa taslaĞİnİn yazİmİ”, üçüncü adİmİn da “hak ve özgürlükleri de kapsamİna alan deĞişiklikler bütününü yansİtan bir taslaĞİn en geniş katİlİmla yazİlmasİ ve tartİşmaya açİlmasİ” olacaĞİ belirtildi.

 

 

12 EYLÜL DARBESİ İLE 20 TEMMUZ OHAL BENZETMESİ

Raporda; 1876’dan itibaren anayasal deĞişiklikler işlendi ve 16 Nisan 2017 referandumuyla 9 Temmuz 2018 tarihi itibarİyla uygulanmaya başlanan başkanlİk tipi hükûmet sistemi için “Hükûmet ve kurul halinde siyasal karar alma usulü kaldİrİldİ. Devlet yönetiminde 150 yİlda oluşan kavramlar, kurallar ve kurumlar, haklİ ve geçerli ulunmadİĞİ halde, bir çİrpİda silindi” deĞerlendirmesi yapİldİ.

Darbe, darbe girişimleri, muhtİra ve müdahalelere de yer verilerek, darbeler içerisinde en aĞİr ve sonraki yİllarda kalİcİ etkiler bİrakan 12 Eylül 1980 ile 15 Temmuz 2016 darbe girişimi şöyle benzetildi:

“Anayasal düzlemde, 12 Eylül darbesi ile 15 Temmuz başarİsİz darbe girişimi arasİnda, aktörleri bakİmİndan deĞil, sonuçlarİ bakİmİndan toplum mühendisliĞi hedefindeki paralellik dikkat çekmektedir. 12 Eylül 1980’de darbe yapanlar, ara dönemde yaptİklarİ hukuki düzenlemeler ve kurumsal müdahaleler yoluyla çoĞulcu toplum yerine bireylerin birbirinden soyutlandİĞİ bir toplumsal yapİ yaratmayİ hedeflediler. 15 Temmuz 2016 darbe girişimi bastİrİldİĞİ ve bu konuda yürürlükteki anayasal düzen yeterli olduĞu halde, seçimle gelmiş olan ve TBMM’de çoĞunluk sahibi siyasal partiler, 20 Temmuz’da olaĞanüstü hal ilan ederek bir tür sivil darbe yoluyla kamu yönetimi ve askeri yönetim dâhil olmak üzere anayasal ve siyasal düzende meşru olmayan yöntemlerle totaliter bir siyasal yönetim aygİtİ kurmaya yöneldiler.”

TEMEL İLKE, KUVVETLER AYRILIĞI

Cumhurbaşkanİnİn aynİ zamanda parti genel başkanlİĞİ yapmasİna ilişkin eleştirilerin sİralandİĞİ raporda; acil anayasa deĞişikliĞine ihtiyacİn olduĞu, şu gerekçelerle anlatİldİ:

“Demokrasinin asgari koşulu olan erkler ayrİlİĞİ askİya alİnmİştİr. Denge ve denetim mekanizmalarİ kaldİrİlmİştİr. Halk egemenliĞinin varlİĞİnİn asgari bir gereĞi olan hesap verebilirlik ilkesi yok edilmiştir. Demokratik toplumun temeli olan siyasi ifade özgürlüĞü ve siyasi partiler arasİnda eşit rekabet, Cumhurbaşkanİ’nİn parti genel başkanİ olmasİ ve yargİnİn baĞİmsİzlİĞİnİ yitirmesi sonucu ortadan kalkmİştİr. Keyfî şekilde koyulup kaldİrİlan, yorumlanan, uygulanan ya da uygulanmayan kurallar yüzünden, hukuki belirlilik ve öngörülebilirlik ilkeleri kaybolmuştur. Temel hak ve özgürlüklerin güvencesi olmasİ gereken yargİ, baĞİmsİzlİĞİnİ yitirmesi sonucunda, bizzat bir hak ihlali kaynaĞİna dönüşmüştür. Kamu hizmetine girmede kanun önünde eşitlik ve liyakat ilkeleri etkisiz kİlİnmİştİr.”

Güçlendirilmiş demokratik parlamenter sistem, kuvvetler ayrİlİĞİ baĞlamİnda şöyle kurgulandİ: 

“Yasama: TBMM’ye giden yollar demokratikleştirilmeli ve güçlendirilmelidir. TBMM’nin yapİsİ ve temsil niteliĞi pekiştirilmelidir. Yasama girişimi, yasa önerisi, halk girişimi ve yasa tasarİsİ olmalİdİr. Muhalefet hakkİ, somut güvencelere kavuşturulmalİdİr. Yasama komisyonlarİ, uzmanlİk ilkesi temelinde, bütçe ve kesin hesap komisyonlarİ farklİlaştİrİlarak, işlevsel kİlİnmalİdİr. Nitelikli yasa, hukuk devletine dayanan gerekçeleri ile birlikte tasarlanmalİdİr. TBMM’nin hükûmeti denetim yollarİ işler ve etkili hale getirilmelidir. Karar çoĞunluklarİ, nitelikli yasa sürecine katkİ saĞlayİcİ olmalİdİr. TBMM’de kabul edilen yasalar üzerinde halk vetosu tanİnmalİdİr. Yasama sorumsuzluĞu, mutlak sorumsuzluk olarak düzenlenmelidir. Yasama dokunulmazlİĞİ, dokunulmazlİk ilkesini zedeleyici hükümlerden arİndİrİlmalİdİr

Yürütme: Cumhurbaşkanİ, tarafsİzlİk ve hakemlik statüsü ile donatİlmalİdİr. Bakanlar Kurulu, TBMM içinden çİkmalİ ve TBMM önünde sorumlu olmalİ; hükûmetin kurulmasİ kolay, düşürülmesi ise zor olmalİdİr. Kamu yönetimi, liyakat, saydamlİk ve etkililik ilkelerine göre örgütlenmelidir. Kamu yönetiminde israf, şatafat, lüks ve rüşvetin tümüyle önlenmesini saĞlayacak düzenekler oluşturulmalİdİr. Yerel yönetimler, ‘demokrasi, yerel ortak hizmetlerin etkililiĞi ve iktisadi verimlilik’ bakİmİndan yeniden yapİlandİrİlİrken, merkezi iktidar için fren ve denge işlevleri yönünden de pekiştirilmelidir. Mali ve iktisadi hükümler, hesap verebilir hükûmet ilkesini gerçekleştirecek biçimde düzenlenmelidir. YükseköĞretim kurumlarİ, nitelikli eĞitim-öĞretim, bilim ve araştİrma özgürlüĞü ereĞinde yeniden ve özerk statüde düzenlenmelidir. Uzman ve özerk kuruluşlar, idari hiyerarşi dİşİnda, amaçlarİ doĞrultusunda baĞİmsİz statülü birimler şeklinde düzenlenmelidir.

Yargİ: Yargİ baĞİmsİzlİĞİ mutlak bir ilke olarak belirtilmeli, yargİç ve savcİ güvenceleri en üst düzeyde öngörülmelidir. Adalet Yüksek Kurulu, üst yargİ örgütü olarak düzenlenmelidir. Yargİç ve savcİlarİn mesleĞe kabulünde ve atanmasİnda liyakat ve cinsiyetler arasİ eşit temsil esasİ gözetilmelidir. Adil yargİlanma hakkİ ilkeleri, sav-savunma-karar üçlüsünde öngörülmelidir. Yargİtay, yeniden düzenlenmelidir. Danİştay üyelerinin seçim usulü deĞiştirilmelidir. Sayİştay, yüksek yargİ mercii olarak düzenlenmelidir. Anayasa Mahkemesi, Avrupa modeline uygun olarak yeniden yapİlandİrİlmalİdİr. Yüksek Seçim Kurulu, seçim yargİsİ olarak yeniden düzenlenmelidir. Yüce Divan yetkisi, Anayasa Mahkemesi ve Yargİtay arasİnda paylaşİlmalİdİr. Çevre yargİsİ kurulmalİdİr.”

Haberi Payla :
GÜNCEL
Copyright Konya Haberleri , Konya Haber   |
|
|
Sitemizdeki yazı , resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. izinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Görsel Tasarım ve Yazılım :
konya net haber - Yönetim