Bugün; 29 Mart 2024, Cuma
Meyve-Sebze İhracatİ İlk Yarİda Yüzde 25 Yükseldi
Tarih : 2021.07.24  16:19:05
UludaĞ Yaş Meyve Sebze İhracatçİlarİ BirliĞi Başkan Yardİmcİsİ Senih Yazgan, sektörün yİlİn ilk yarİsİnda ihracatİnİ yüzde 25 artİrdİĞİnİ, dİş satİmda artİş eĞiliminin devam ettiĞini belirtti.

UludaĞ Yaş Meyve Sebze İhracatçİlarİ BirliĞi Başkan Yardİmcİsİ Senih Yazgan, Türkiye yaş meyve sebze ihracatİnİn geçen yİl yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgİnİyla büyük ivme kazandİĞİnİ söyledi.

Özellikle Avrupa pazarİndan gelen talepler doĞrultusunda 2020 yİlİnda 2019'a göre yüzde 26'lİk artİş yaşandİĞİnİ dile getiren Yazgan, "2020 yİlİnİn ilk yarİsİnda 1 milyar 200 milyon dolar civarİnda olan yaş meyve sebze ihracatİnİn 2021 yİlİnİn aynİ döneminde yüzde 25'lik artİşla 1 milyar 500 milyon dolar civarİnda olduĞunu görüyoruz. İhracattaki bu artİş yaş meyve sebze sektörünün büyük bir ivme kazandİĞİnİn göstergesi olarak yorumlanabilir." dedi.

Yaş meyve sebze ihracatİnda Avrupa ve Rusya'nİn en önemli pazarlar olduĞunu belirten Yazgan, şöyle devam etti:

"Bu yİlİn ilk yarİsİnda da Avrupa BirliĞi'ne yaş meyve sebze ihracatİmİz aynİ ivmeyle devam etti. Rusya pazarİnda da aynİ şekilde bir ivme söz konusu ancak geçen yİl büyük güç ve enerji harcayarak açtİĞİmİz Uzak DoĞu pazarİnİ maalesef yine kendi yaptİĞİmİz yanlİşlar sonucunda kapattİk. YapacaĞİmİz yanlİş stratejiler, binbir zorlukla girebildiĞimiz pazarlarİn kapİlarİnİn tekrar açİlmasİnda bizleri büyük güçlüklerle karşİ karşİya bİrakacaktİr. O nedenle yeni pazarlardaki seçiciliĞimiz özellikle ihracatçİlarİn bu konudaki özenlerinin ve bakanlİĞİn bu konudaki denetimlerinin üst seviyelerde olmasİ bizim için ve özellikle yeni pazarİmİz Uzak DoĞu için önem arz ediyor ancak tamamen umutsuz deĞiliz. Uzak DoĞu'da alternatif ülkeler var. Türkiye de bu konuda kendini adapte edecektir. O pazarlarİn da açİlmasİyla ivmemizi geçen yİllara göre daha da artİrarak devam ettirebileceĞimiz umudu içindeyiz."

NARENCİYE İLK SIRADA

Yazgan, sektörün ihracatİnda lokomotif ürün gruplarİ bulunduĞunu, özellikle narenciyenin çok iyi bir ihracat ürünü olduĞunu belirterek şunlarİ kaydetti:

"Narenciyenin ardİndan örtü altİ yetiştiriciliĞinden çİkan ürün grubu içinde domates özellikle Rusya için çok önemli. Bunun dİşİnda kiraz, zeytin ve zeytin mamulleri ürün gruplarİ Türkiye için önemli. Biz artİk ihracat gerçekleştirirken daha kaliteli, katma deĞeri daha yüksek ya da aynİ ürünün katma deĞerini yükseltebilecek bir stratejiyle pazarlara ulaşmalİyİz. Yani tonajla sİçrama yaparsak ihracatİmİz daha da anlamlİ olacak. Bu da başta üreticimizi sonra ihracatçİmİzİn en temel sorunlarİ olan alİm fiyatlarİnİn ve belli bir ayİklama ve seleksiyondan geçip paketlenerek pazara giden ürünlerin arasİndaki kayİplarİn en aza indirilmesini saĞlayacaktİr."

 
Haberi Payla :
EKONOMİ
Copyright Konya Haberleri , Konya Haber   |
|
|
Sitemizdeki yazı , resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. izinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Görsel Tasarım ve Yazılım :
konya net haber - Yönetim