Bug羹n; 18 Nisan 2024, Perembe
Prof. Dr. Mehmet Ceyhan'dan Kritik Uyar襤!
Tarih : 2021.09.10  15:59:00
ocuk Enfeksiyon Hastal襤klar襤 Bilim Dal襤 Bakan襤 Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, 癟ocuklarda g繹r羹len koronavir羹s vakalar襤n襤n klinik tablolar襤nda farkl襤l襤klar olduunu s繹yledi.

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, vakalar襤n büyük çounluunda koronavirüsün belirti göstermeden hastal襤k yapt襤襤n襤 belirtti.

Prof. Dr. Ceyhan, "Bu sadece çocuklara özgü deil, yetikinler de öyle. Aç襤kças襤, yetikinlerde yüzde 85'i, çocuklarda yüzde 90'襤 belirtisiz geçiriyor. Bu bir taraftan iyi bir ey; ama bir taraftan da tan襤 koymay襤nca tedbir almay襤 zorlat襤ran bir olay. Çünkü düman nerede bilmiyorsunuz. Bir otobüse biniyorsunuz, orada virüs pozitif biri oluyor; ama o insan fark襤nda deil. Atei yok, ikayeti yok, maskesini de doru düzgün takm襤yor, bütün otobüsü enfekte ediyor. Bu tamamen koronavirüse özel bir durum. Gripte böyle bir durum yoktur, gripte virüsü alan襤n belirtileri olur, SARS'ta da belirtisiz virüs pozitifler yoktu. Koronavirüste maalesef bu daha zor. Düman var etraf襤n襤zda, siz bunun sadece 10 kiiden birini görebiliyorsunuz. Dolay襤s襤yla mücadele etmek hiç kolay deil. Bu yüzden de tedbirler daha çok al襤nmal襤, 'a襤 bu ii halledecek' diye yanl襤 bir öngörüde bulunulmamal襤. A襤lar en etkili koruma yöntemi; ama a襤 etkisini toplumda yüzde 80 a襤lama olunca gösterir. K襤sa süre içinde vakalar襤 azaltman襤n tek yolu al襤nacak tedbirler ve k襤s襤tlamalard襤r" dedi.

'ÇOCUKLARDA KL襤N襤K SEY襤RDE FARKLILIKLAR VAR'

Prof. Dr. Ceyhan, çocuklarda klinik seyirde farkl襤l襤klar görüldüünü belirterek, "Alfa varyant襤ndan daha farkl襤 geliyor. Delta varyant襤, çok belirgin olmayan, souk alg襤nl襤襤 tablosu ile geliyor. Örnein çocuk atei bile yok, sadece biraz öksürüyor, hap襤r襤yor, test yap襤yorsunuz pozitif ç襤k襤yor. Eskiden atein, ba, vücut ar襤s襤n襤n, tat alma duyusunun bozukluunun ön planda olduu bir tablo varken, imdi daha çok bir souk alg襤nl襤襤 tablosu ön planda. Bu da Delta varyant襤n襤n klinikte yapt襤襤 bir deiiklik. Aileler, burnu akan bir çocuu koronavirüs olmayabilir, u anda burun ak襤nt襤s襤 yapan dier virüsler de artmaya balad襤; ama teorik olarak 'bu çocukta koronavirüs olabilir' diye düünmeleri laz襤m. Emin olana kadar okula göndermemeleri laz襤m, bir sal襤k merkezinde karar verilmesi laz襤m" ifadesini kulland襤.

Haberi Payla :
GNCEL
Copyright Konya Haberleri , Konya Haber   |
|
Sitemizdeki yaz覺 , resim ve haberlerin her hakk覺 sakl覺d覺r. izinsiz veya kaynak g繹sterilemeden kullan覺lamaz.
G繹rsel Tasar覺m ve Yaz覺l覺m :
konya net haber - Y繹netim