Bugün; 29 Mart 2024, Cuma
Fitch, Türkiye İçin Büyüme Beklentisini Yükseltti
Tarih : 2021.09.17  16:03:04
Fitch, Türkiye'nin 2021 yİlİ büyüme tahminini yüzde 9,2'ye yükseltti. Türkiye için bu yİlki enflasyon beklentisi ise yüzde 17,2.

Fitch, Küresel Ekonomik Görünüm Raporu'nda; Türkiye için bu yİlki büyüme beklentisini yüzde 7,9'dan yüzde 9,2'ye çİkardİ.

Türkiye'deki ekonomik toparlanmanİn devam ettiĞine dikkat çekilen raporda, bu yİl neredeyse son 10 yİlİn en yüksek ekonomik büyümesinin yaşanmasİnİn muhtemel olduĞu kaydedildi.

Yüksek frekanslİ verilerin ekonomik ivmenin bu yİlİn 2'nci yarİsİna kadar devam ettiĞini gösterdiĞi belirtilen raporda, Türkiye'deki ekonomik büyümenin 2022'de yüzde 3,5'e gerilemesinin ardİndan 2023'te yüzde 4,5'e çİkmasİnİn öngörüldüĞü aktarİldİ.

ENFLASYONDA ÇİFT HANE 2023'E KADAR SÜRER

Raporda, mevcut güçlü büyüme oranlarİna yükselen enflasyonun eşlik ettiĞine dikkat çekilerek, enflasyonun yavaşlayacaĞİ ancak 2023'e kadar çift hane kalmasİnİn beklendiĞi ifade edildi.

Fitch'in raporunda, Türkiye için yİllİk enflasyon tahminleri 2021'de yüzde 17,2, 2022'de yüzde 13,4 ve 2023'de yüzde 10,5 olarak belirlendi.

KÜRESEL BÜYÜME TAHMİNİ YÜZDE 6'YA GERİLEDİ

Dünya'nİn haberine göre, Küresel ekonominin 2021 yİlİ büyüme tahmininin düşürüldüĞü raporda, dünya ekonomisinin bu yİl yüzde 6'lİk büyüme göstermesinin beklendiĞi kaydedildi. Fitch, haziran ayİndaki tahmininde küresel ekonominin yüzde 6,3 büyüyeceĞini öngörmüştü.

Raporda, arz sİkİntİlarİnİn toparlanma hİzİnİ etkilediĞine işaret edilerek, ABD ve Çin ekonomilerinin bu yİlki büyüme performanslarİna ilişkin tahminlerin düşürüldüĞü, Euro Bölgesi, Türkiye, Polonya, Meksika, Rusya ve Güney Afrika ekonomileri için ise büyüme tahminlerinin artİrİldİĞİ kaydedildi.

ABD ekonomisinin bu yİla ilişkin büyüme tahminin yüzde 6,8'den yüzde 6,2'ye çekildiĞi belirtilen raporda, Çin ekonomisinin bu yİlki büyüme beklentisinin ise yüzde 8,4'ten yüzde 8,2'e düşürüldüĞünü bildirildi.

Raporda, Euro Bölgesi ekonomisi için 2021 yİlİ büyüme tahmininin yüzde 5'ten yüzde 5,2'ye çİkarİldİĞİ belirtilerek, en büyük yukarİ yönlü revizyonlarİn Türkiye, Rusya, Polonya ve Güney Afrika'nİn aralarİnda bulunduĞu gelişmekte olan ekonomilerde yapİldİĞİ aktarİldİ.

"FED, 2023'TE İKİ FAİZ ARTIRIMI YAPAR"

Öte yandan, küresel arz darboĞazlarİnİn enflasyonist baskİlar oluşturduĞuna işaret edilen raporda, enflasyon baskİlarİnİn politika tartİşmalarİnİ etkilediĞi vurgulandİ.

Raporda, ABD Merkez Bankasİnİn (Fed) varlİk alİmlarİnİ kasİmda azaltmaya başlamasİ ve 2023 yİlİnda 2 kez faiz artİrİmİ yapmasİnİn beklendiĞi aktarİldİ.

Haberi Payla :
EKONOMİ
Copyright Konya Haberleri , Konya Haber   |
|
|
Sitemizdeki yazı , resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. izinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Görsel Tasarım ve Yazılım :
konya net haber - Yönetim