Bugün; 19 Nisan 2024, Cuma
Türkiye, Katİlİm Hedefi Olmayan Ülkeler Listesinde!
Tarih : 2021.09.24  15:53:09
Avrupa BirliĞi ile Türkiye'nin adaylİk süreci teknik olarak devam ederken AB Komisyonu, Türkiye'yi katİlİm hedefi olmayan ülkeler listesine aldİ.

Türkiye'nin Avrupa BirliĞi'ne katİlİm süreci yarİm asİrlİk maceranİn ardİndan donduruldu. Müzakaraler devam etmezken teknik olarak aday olan Türkiye, AB’ye katİlİm hedefi olmayan ülkelerle aynİ kategoriye alİndİ. Türkiye, AB’nin Güney Komşularİ olan Cezayir, Fas, Tunus, Libya gibi ülkelerle aynİ çatİ altİnda deĞerlendirecek.

Hukukun üstünlüĞü, demokrasi ve insan haklarİ gibi temel Kopenhag deĞerlerinden uzaklaştİĞİ gerekçesiyle AB’nin müzakere sürecini dondurduĞu Türkiye; AB Komisyonu içerisinde de AB’ye aday ve katİlİm hedefi olan ülkeler arasİndan çİkartİldİ. Komisyon artİk, Türkiye ile ilişkilerini “Güney Komşularİ, Türkiye, Göç/Mülteciler ve Güvenlik” başlİĞİ altİnda ele alacak.

AB kurumlarİ arasİnda bugüne kadar Türkiye’nin en büyük destekçisi olarak bilinen Komisyon’un bu kararİna, Ankara’nİn; önce sert tepki gösterdiĞi öĞrenildi. Ancak Brüksel, diplomatik girişimlere karşİn geri adİm atmadİ. Karar, 15 Eylül’de sessizce yürürlüĞe girdi.

Bugün yaklaşİk 1.650 çalİşanİ bulunan Komisyon’un Komşuluk ve Genişleme Müzakereleri Genel MüdürlüĞü bünyesinde AB’nin farklİ ülkelerle ilişkileri farklİ genel müdür yardİmcİlİklarİ altİnda ele alİnİyor. 2005 yİlİnda başlayan müzakerelerin ardİndan Türkiye aday ve Batİ Balkanlarda yer alan Arnavutluk, Bosna Hersek, Makedonya, KaradaĞ, Kosova ve Sİrbistan ile aynİ grupta yer alİyordu.

AB Konseyi, Haziran 2018’de aldİĞİ kararda Türkiye’nin AB’den uzaklaştİĞİnİ, müzakerelerin durma noktasİna geldiĞini ve müzakere başlİĞİ açİlmasİnİn düşünülmediĞini kayda geçirdi. Ardİndan da Komisyon, 2019’da aldİĞİ bir kararla Türkiye’yi Batİ Balkan ülkeleri arasİndan ayrİştİrdİ ve “Türkiye ve Strateji” başlİĞİ altİnda ayrİ olarak deĞerlendirmeye başladİ. Ancak Türkiye ve Batİ Balkan ülkeleri aynİ genel müdür yardİmcİlİĞİ çatİsİ altİnda kalmaya devam etti.

AB Komiseri Oliver Varhelyi’nin, yaz aylarİnda aldİĞİ ve 15 Eylül’de yürürlüĞe koyduĞu son kararla birlikte Türkiye, Balkan ülkelerinin de arasİndan ayrİlarak, Cezayir, Mİsİr, İsrail, Lübnan, Libya, Fas, Suriye ve Tunus’un yer aldİĞİ AB’nin Güney Komşularİ ile aynİ çatİya alİndİ.

Diplomatik kaynaklar, Macar olan Varhelyi’nin mülteci karşİtlİĞİ ile bilinen Macaristan Başbakanİ Viktor Orban’a oldukça yakİn bir isim olduĞuna dikkat çekti

Komisyon’un, görev şemasİndaki bir diĞer grubu ise AB’nin DoĞu Ortaklarİ oluşturuyor ve bu ülkeler arasİnda da Azerbaycan, Belarus, Gürcistan, Moldova, Ukrayna yer alİyor. Ancak coĞrafi lokasyon olarak Türkiye’nin bu gruba alİnmasİ mümkün deĞil.

ÇAVUşOĞLU MEKTUP GÖNDERDİ

Komisyon’un aldİĞİ bu kararİn hayata geçirilmemesi için Türkiye’nin önce Brüksel’de yoĞun çaba harcadİĞİ öĞrenildi. AB Daimi Temsilcisi Mehmet Kemal Bozay, Türkiye’nin adaylİk statüsünü anİmsatarak AB’nin güney komşularİyla birlikte deĞerlendirilemeyeceĞini muhataplarİna aktardİ.

Ardİndan da Dİşişleri Bakanİ Mevlüt ÇavuşoĞlu’nun Varhelyi’ye bir mektup yazdİĞİ ve tepki gösterdiĞi öĞrenildi. Konu, yaz aylarİ boyunca Ankara’nİn AB’li diplomatlarla yürüttüĞü temaslarda da sİk sİk gündeme geldi ve Türkiye’nin aday ülke statüsü hatİrlatİldİ, ancak Varhelyi kararİnİ deĞiştirmedi.

Son olarak da Varhelyi’nin Eylül ayİ başİnda Ankara’ya yaptİĞİ ziyarette karardan duyulan rahatsİzlİĞİn vurgulandİĞİ öĞrenildi.

MÜLTECİLERE YARDIMA VETO GELMEMESİ İÇİN YAPILDI

Varhelyi, Ankara’da; başta Bakan ÇavuşoĞlu’na, bu kararİn AB’nin Türkiye’ye Suriyeli mülteciler için yapacaĞİ 3 milyar Euro'luk yardİmİn bir üye ülke tarafİndan veto edilmesini engellemek için yapİldİĞİnİ belirtti. Görüşmelere katİlan bir yetkili, Varhelyi’nin; bu yapİlanmada bir kötü niyet olmadİĞİnİ, bu kararla yardİmİn doĞrudan, Konsey üyelerinin onayİ alİnmadan saĞlanabileceĞini dile getirdiĞini söyledi.
üst düzey bir yetkili karardan rahatsİzlİk duyulduĞunu doĞrularken; Varhelyi’nin, adaylİk statüsünün zedelenmeyeceĞi taahhüdünde bulunduĞunu söyledi. Yetkili, “Kararda kötü niyet olmadİĞİna inandİm, ama içime sindi mi derseniz, sinmedi” dedi.

AB İLE İş BİRLİĞİNDE GÖÇ, SAĞLIK VE ÇEVRE KALDI

Ankara-Brüksel arasİnda son dönemde iş birliĞinin durma noktasİna gelmesi üzerine, taraflar; bu yİl aldİklarİ karar ile pozitif gündem yaratmayİ hedeflediklerini duyurmuştu. Bu çerçevede AB’nin önceliĞini oluşturan mülteci, çevre ve saĞlİk alanlarİnda Yüksek Düzeyli Diyalog toplantİlarİ yapİlİyor. Çevre ve şehircilik Bakanİ Murat Kurum bu çerçevede geçtiĞimiz hafta, Brüksel’e gitti. AB’nin Göçten Sorumlu Komiseri Ylva Johansson’un da 11 Ekim’de İçişleri Bakanİ Süleyman Soylu ile bir araya gelmesi planlanİyor. Bir sonraki toplantİ ise SaĞlİk Bakanİ Fahrettin Koca ile yapİlacak.

Öte yandan AB’nin Katİlİm Öncesi Yardİm Aracİ olan IPA III fonlarİnda da artİk ülke bazİnda fon tahsisi yerine tematik daĞİlİm esasİnİ benimsedi. Bu çerçevede ülkeler proje sunacak ve AB tarafİndan öncelikli bulunan projeler için katkİ saĞlanacak.

Haberi Payla :
DÜNYA
Copyright Konya Haberleri , Konya Haber   |
|
|
Sitemizdeki yazı , resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. izinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Görsel Tasarım ve Yazılım :
konya net haber - Yönetim