Bugün; 19 Nisan 2024, Cuma
Metabolik Hastalİklarİn Maliyeti 50 Trilyon Dolar
Tarih : 2021.10.16  16:32:44
Harvard Sabri Ülker Metabolik Araştİrma Merkezi Başkanİ Prof.Dr.Gökhan Hotamİşlİgil, kalp, diabet gibi metabolik hastalİklarİn dünya ekonomilerine maliyetinin 50 trilyon dolar olduĞunu söyledi.

Gündem Teknoloji programİna konuk olan Harvard Sabri Ülker Metabolik Araştİrma Merkezi Başkanİ Prof.Dr.Gökhan Hotamİşlİgil, kalp, diabet gibi metabolik hastalİklarİn dünya ekonomilerine maliyetinin 50 trilyon dolar olduĞunu, pandeminin de buna ek külfet yüklediĞini söyledi. Prof.Dr.Hotamİşlİgil, Harvard’da pandemik hastalİklara karşİ ilaç çalİşmalarİ yaptİklarİnİ da dile getirdi.

‘’Metabolik hastalİklarİn maliyeti 50 trilyon dolara ulaşİyor’’

Harvard Üniversitesi James Stevens Simmons genetik ve metabolizma profesörü Gökhan Hotamİşlİgil ‘’2025 itibarİ ile pandemi öncesi yapİlan öngörülere göre kalp, damar, diabet gibi metabolik hastalİklarİn dünya ekonomilerine maliyetinin 50 trilyon dolar olarak hesaplanmİştİ. Üzerine gelen covid pandemisi bu maliyeti çok daha artİrmİş gözüküyor.50 trilyon dolar dünya gayri safi hasİlasİnİn yarİsİna karşİlİk geliyor ve bu külfeti karşİlayacak bir kaynak mevcut deĞil.Önceden kalp, diabet gibi hastalİklarİn çözümü saĞlanmİş olsaydİ bugün başta covid olmak üzere pandemik hastalİklarİn bedeli bu kadar yüksek olmazdİ.Bu maliyet yükü milyonlarca insanİn tİbbi bakİmdan faydalanamayacaĞİnİ gösteriyor.Bu hastalİklar pandemiyle içice girince bu sürecin planlamalarİ hİzlandİrarak çok daha acil bir çözüm bulunmasİ gerekliliĞini ortaya koyuyor’’ dedi.

 

 

‘’Covid’e karşİ koruyucu ilaç çalİşmalarİmİz devam ediyor’’

Çalİşmalarİna deĞinen Prof.Dr.Gökhan Hotamİşlİgil ‘’Metabolik hastalİklar üzerindeki çalİşmalarİmİz devam ederken pandemiyle Covid’e karşİ koruyucu ilaç çalİşmalarİmİzİ projeye entegre ettik.5 yİl içerisinde metabolik hastalİklara dair insan için geliştirdiĞimiz çalİşmalarİmİzİn sonucunu görmeyi umuyorum.Bir araştİrmacİnİn yİllİk araştİrma maliyeti 100 ile 300bin dolar arasİnda deĞişirken ortalama bir ekibin yİllİk maliyeti ise 1 ile 6 milyon dolar civarİnda.Artİk MIT, Harvard gibi kurumlar ortak platformlarda işbirliĞi yapİyor.Araştİrmanİn başarİsİnda en önemli faktörler ekosistem, özgür düşünmeyi saĞlayan iklim, yeterli finansmanla biraraya gelince başarİ geliyor’’ şeklinde özetledi.

‘’Pandemi çalİşma tempomuzu deĞiştirdi’’

Pandeminin çalİşma tempolarİnİ deĞiştirdiĞini belirten Hotamİşlİgil ‘’Pandemiden önce laboratuvarİmİz 7 gün, 24 saat açİk iken pandemiyle birlikte 2.5 hafta kapalİ kaldİk. Ancak ilk açİlan laboratuvar bizimki oldu. Pandeminin ilk dönemlerinde tedarik zincirinde sİkİntİlar oldu ve operasyonlarİmİzİ etkiledi. Plastik malzeme, koruyucu ekipmanlarİ bulmada ilk aylarda zorlandİk. İnsan kaynaĞİ açİsİndan genç biliminsanlarİnİn bu pandemide motivasyonu kİrİldİ.Zaten Trump döneminde göçmenlikle ilgili yasa biliminsanlarİnİ olumsuz etkilemişti.Bizim amacİmİz genç biliminsanlarİnİ yeniden motive edip, onlarİ uzun soluklu araştİrma yolculuĞunda kuvvetli kİlmak.Bilimde özgür ortam çok deĞerli dolayİsİyla bu ekosistemi oluşturmak çok önemli’’ dedi.

 

Haberi Payla :
SAĞLIK
Copyright Konya Haberleri , Konya Haber   |
|
|
Sitemizdeki yazı , resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. izinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Görsel Tasarım ve Yazılım :
konya net haber - Yönetim