Bugün; 29 Mart 2024, Cuma
"Uygurlarİ Baskİ ve şiddetle Çalİştİrİyorlar"
Tarih : 2021.10.21  15:43:16
ABD'li firmaya şok suçlama kongre gündeminde: Uygurlarİ baskİ ve şiddetle çalİştİrİyorlar

Merkezi Arizona’da olan Universal Electronics Inc. (UEI) firmasİnİn, Çin’in Uygurlar’a yönelik baskİcİ politikalarİna dahil olduĞu yönündeki iddialarİn ardİndan, ABD’li bir grup Demokrat ve Cumhuriyetçi senatör, firmaya uyarİ niteliĞinde bir mesaj gönderdi, ayrİntİlİ bilgi talep etti.

Konuyla ilgili iddialar ilk olarak bu ayİn başİnda Reuters haber ajansİnda yayİnlanmİştİ. Haberde, UEI yönetiminin, yüzlerce Uygur’un, firmanİn Çin’in güneyindeki Qinzhou’da yer alan tesislerine işçi olarak götürülmesi için şincan Özerk Uygur Bölgesi’ndeki yerel yetkililerle anlaştİĞİ iddia edildi.

POLİS TARAFINDAN SÜREKLİ GÖZETİM ALTINDALAR

Haberde ayrİca Uygurlarİn bu tesislerde sürekli polis tarafİndan gözetim altİnda tutulduĞu, ayrİ yatakhanelerde kaldİklarİ ve hükümetin “eĞitim amaçlİ” olduĞunu iddia ettiĞi faaliyetlere katİlmak zorunda bİrakİldİĞİ da ileri sürüldü.

VOA Türkçe'nin haberine göre; konuyu kongre gündemine taşİyan Demokrat Senatörler Bob Menendez ve Jeff Merkley ile Cumhuriyetçi Senatör Marco Rubio, UEI Genel Müdürü Paul Arling’e hitaben ilettikleri mektupta, “Bu koşullarİn açİkça zorla çalİştİrma olduĞuna inanİyoruz” ifadelerini kullandİ.

Senatörler mektupta ayrİca, UEI yönetiminin söz konusu iddialarİ “soruşturma ya da çözüm üretme konusunda neredeyse hiçbir şey yapmadİĞİna” dikkat çekti.

Senatör Menendez Dİş İlişkiler Komisyonu’nun başkanlİĞİnİ yürütüyor. Rubio ve Merkley de bu komisyonun üyeleri arasİnda.

O KURUMLA BAĞLARINI KESMİşLER

UEI yetkilileri Reuters haber ajansİna daha önce yaptİklarİ bir açİklamada, Qinzhou’daki tesiste 365 Uygur’un çalİştİĞİnİ ve bu kişilerin Çin’deki diĞer tüm çalİşanlarla aynİ koşullarda çalİştİrİldİĞİnİ öne sürmüştü.

Firmadan bugün yapİlan açİklamada ise, UEI’İn, çalİşanlarİ işe alan kurumla baĞlarİnİ geçen hafta kestiĞi ve senatörlerin konuyla ilgili sorularİnİ yanİtlamaya hazİr olduklarİ belirtildi.

Uzaktan kumanda parçalarİ üreten ve Sony, Samsung, LG, Microsoft dahil birçok büyük firmaya ürünlerini satan UEI, şincan yetkilileriyle tartİşma yaratan anlaşmayİ yapan taşeron firmanİn adİnİ vermekten kaçİndİ.

FİZİKSEL şİDDET, CİNSEL İSTİSMAR VE İşKENCEYLE ÇALIşTIRILIYORLAR

Mektupta, Çin hükümet yetkililerinin, fiziksel şiddet, cinsel istismar ve işkenceye başvurarak kişileri zorla çalİştİrdİĞİ yönündeki bulgulara da vurgu yapİlarak, UEI yönetimine konuyla ilgili sorularİ yanİtlamalarİ için 5 Kasİm’a kadar zaman tanİndİ.

Uygur çalİşanlarla ilgili şincan yetkilileriyle 2019 yİlİnda yapİlan anlaşmanİn metni, firmanİn Çin’de çalİştİrdİĞİ Uygurlarİn sayİsİ ve çalİşanlarİn zorla çalİştİrİlmadİĞİnİ kanİtlayan belgeler, senatörlerin UEI yönetiminden talep ettiĞi bilgi ve belgeler arasİnda.

Haberi Payla :
YAşAM
Copyright Konya Haberleri , Konya Haber   |
|
|
Sitemizdeki yazı , resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. izinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Görsel Tasarım ve Yazılım :
konya net haber - Yönetim