Bugün; 25 Nisan 2024, Perembe
Gençler Asgari Ücret Alİyor
Tarih : 2022.05.19  16:25:33
Tİp fakültesi mezunlarİ dİşİnda fakülteden mezun olan gençlerin çok büyük bir bölümü asgari ücret civarİnda ücretle çalİşİyor.

Devrimci İşçi Sendikalarİ Konfederasyonu Araştİrma Merkezi (DİSK-AR), Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2022 1'inci Çeyrek Hanehalkİ İşgücü Araştİrmasİ (HİA) ile 2021 yİllİk verileri doĞrultusunda Türkiye'de genç işsizlik verilerini içeren bir rapor hazİrladİ. Araştİrmada, TÜİK'in 16 Mayİs 2022'de yayİmladİĞİ 1'inci çeyrek verilerine göre Türkiye'de her iki genç kadİndan birinin işsiz olduĞu kaydedildi.

İş aramaktan vazgeçen, iş bulmaktan ümidini kesen ve işgücü dİşİna çİkan gençlerde de, hem dar hem de geniş tanİmlİ işsizlik oranİnİn artmaya devam ettiĞi bilgisi raporda yer alİyor.

TÜİK 2021 yİllİk verilerine göre, gençlerde dar tanİmlİ işsizlik oranİ yüzde 21.1, geniş tanİmlİ işsizlik oranİ ise yüzde 41 oranİnda. Rakamlar, geniş tanİmlİ genç işsizliĞin, dar tanİmlİ genç işsizliĞe göre 20 puan daha fazla olduĞunu gösteriyor.

TÜRKİYE'DE GENÇ İşSİZLİK ORANI DÜNYA ORTALAMALARIN ÜSTÜNDE

Rapora göre, Türkiye'de genç işsizlik oranİ dünyada üst sİralarda yer alİyor.

Mart 2022 verilerine göre, genç işsizliĞi G7 ülkeleri ortalamasİnda yüzde 9.1, OECD ortalamasİnda yüzde 11.1 ve Avrupa BirliĞi ülkeleri ortalamasİnda ise yüzde 14 seviyesinde gerçekleşti.

 

 

 

YÜKSEKÖĞRENİM MEZUNLARININ İşE GİRİş ÜCRETLERİ ASGARİ ÜCRET CİVARINDA

Raporda, Türkiye'de yükseköĞrenim mezunu gençlerin asgari ücretle çalİştİklarİ da vurgulandİ. Gençlerin birçoĞunun iş bulamadİĞİ rapora yansİrken, yükseköĞrenim mezunu gençlerin işe giriş ücretlerinin ise asgari ücret civarİnda kaldİĞİ belirtildi.

Tİp fakültesi mezunlarİ dİşİnda bir fakülteden mezun olan gençlerin çok büyük bir bölümünün asgari ücret civarİnda bir ücretle çalİştİĞİ bilgisinin yer aldİĞİ raporda, mühendislik fakültesinden mezun gençlerden ücretlerinin asgari ücrete yakİn bir ücretle işe başlayanlarİn oranİ ise yüzde 40-50 dolaylarİnda olarak açİklanİyor.

Sosyal bilimler, iktisadi ve idari bilimler mezunlarİnda ise bu oran yüzde 60'larİ buluyor.

Haberi Payla :
EĞİTİM
Copyright Konya Haberleri , Konya Haber   |
|
|
Sitemizdeki yazı , resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. izinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Görsel Tasarım ve Yazılım :
konya net haber - Yönetim