Bugün; 18 Nisan 2024, Perembe
Yabancı Analistlerin Seçim Yorumları
Tarih : 2023.05.29  16:19:51
Bloomberg'in haberine göre analistler gözlerini açıklanacak yeni kabineye çevirdi.

Erdoğan’ın seçimi kazanmasının ardından yatırımcılar dikkatlerini oluşturulacak yeni kabine ve sürdürülebilir olarak görmedikleri ekonomi politikalarında olası bir revizyona çevirecekler.

Morgan Stanley müşterilerine yayımladığı notta, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın Döviz rezervlerindeki bozulmanın ardından finansal istikrar risklerine karşı alternatif önlemler almak zorunda kalabileceğini yazdı.

Aralarında Hande Küçük’ün de olduğu stratejistler, Erdoğan’ın “faiz sebep, enflasyon sonuç” görüşü düşünüldüğünde lirada daha hızlı bir değer kaybı ve yerellerin döviz işlemleri üzerinde sıkılaşan regülasyonlar gibi alternatif önlemlerin büyük ihtimalle gündeme gelebileceğini belirtti. Morgan Stanley yıl sonunda Dolar/TL  ’yi 26 seviyesinde öngörüyor. Buna karşın kurum politika yönünde, özellikle de faizlerde değişim olmaması durumunda dolar/TL’nin 28’e ulaşabileceğini düşünüyor.

 

Barclay’s Ekonomisti Ercan Ergüzel, Kılıçdaroğlu zaferi senaryosuna göre daha kademeli olsa da Erdoğan’ın zaferi sonrası faizlerin artacağı öngörüsünde bulundu. Ergüzel’in yılsonu politika faizi tahmini yüzde 36 seviyesinde.

Ergüzel cari açığın Kasım 2023’ten itibaren kötüleşmeye başlayacağını öngörürken ortalama dış
finansman ihtiyacının Haziran 2023-Ekim 2023 döneminde ortalama aylık 3,3 milyar dolardan Kasım 2023-Şubat 2024 arasında 12,3 milyar dolara çıkacağını öngördü.

Rezervlerdeki erimeye dikkat çeken Medley Global Advisors Ürün Müdürü Nick Stadtmiller’a göre piyasaları olabildiğince istikrarlı tutmak, ekonomi üzerindeki baskıyı artırabilecek, başarması zor bir görev olacak.

Tellimer Stratejisti Hasnain Malik ise “Yalnızca en iyimser olanlar, Erdoğan’ın artık ortodoks ekonomi politikasına geri dönmek için siyasi olarak yeterince güvende hissetmesini umabilir” yorumunu yaptı.

Mevcut heterodoks politikaların sürdürülemez olduğu için politika açıklamaları bekleneceğini ifade eden Abrdn Yatırım Direktörü Viktor Szabo lirada değer kaybı ve sonuç olarak daha yüksek faiz oranları bekliyor.

Haberi Payla :
EĞİTİM
Copyright Konya Haberleri , Konya Haber   |
|
|
Sitemizdeki yazı , resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. izinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Görsel Tasarım ve Yazılım :
konya net haber - Yönetim