Bugün; 10 Nisan 2024, aramba
İranlİlar Van'a Akİn Etti! Otellerde Yer Kalmadİ
Tarih : 2017.03.18  18:13:28
Van'daki alİşveriş festivaline denk gelen nevruz tatilini deĞerlendirmek için 4 günde 7 bin 280 turistin geldiĞi kentte, Farsça duyurularla ürünlerini tanİtan esnafİn da yüzü güldü.

Nevruz tatilini fİrsat bilen çok sayİda İranlİ, ülkeleriyle en uzun sİnİra sahip Van'a akİn etti. Tatil için Türkiye'yi seçen turistler, karayoluyla Van'İn Saray ilçesindeki Kapİköy Sİnİr Kapİsİ'ndan ülkeye giriş yaptİ.  YoĞunluk nedeniyle gişe sayİsİnİn 2'den 4'e çİkarİldİĞİ sİnİr kapİsİnda 4 günde 7 bin 280 İranlİ turist, tatilini deĞerlendirmek için Van'a geldi.
KARANFİLLERLE KARşILANDILAR
Van Ticaret ve Sanayi Odasİ (TSO) yönetim kurulu üyeleri ile acente ve otel işletmecileri, sİnİr kapİsİndan giriş yapan turistleri karanfillerle karşİladİ. Heyet, sİnİr kapİsİnda turistlerin Nevruz Bayramİ'nİ kutlayarak çikolata ikram etti.
Kentte "Van Shopping Fest" adİ altİnda 15 Mart-5 Nisan'da düzenlenen alİşveriş festivaline denk gelen İran'daki nevruz tatili, dört bir yanİ İşİklarla renklendirilen caddelerde Farsça duyurularla ürünlerini tanİtan esnafİ sevindirdi. Yaptİklarİ alİşverişle kente canlİlİk kazandİran İranlİ turistler, lokantalarda da yoĞunluĞun oluşmasİnİ saĞladİ. Gümrük ve Ticaret Bakan Yardİmcİsİ Fatih Çiftci, Kapİköy Sİnİr Kapİsİ'nda yoĞunluk öncesi gerekli hazİrlİklarİn yapİldİĞİnİ söyledi.
Sİnİr kapİsİna takviye gümrük memurlarİ ve pasaport polisleri görevlendirdiklerini ifade eden Çiftci, şöyle konuştu:
"Sİnİr kapİsİnda yolcu olduĞu sürece mesai kavramİna bakİlmaksİzİn hizmet verilecek. Sİnİr kapİlarİnda her türlü önlemi aldİk. Bakanlİktan ve bölgede müdürlüklerinden oluşturulan özel ekipler tarafİndan düzenli olarak takip ve kontroller yapİlmaktadİr. Ayrİca Kapİköy Sİnİr Kapİsİ'ndaki inşaat çalİşmalarİnİn aĞustos ayİ gibi tamamlanmasİyla kapİmİz 24 saat uluslararasİ trafiĞe açİlacak. Ayrİca Gürbulak Sİnİr Kapİsİ'nda da yeni bir proje çalİşmasİ yapİlmakta. Orada da yeni bir proje hayata geçireceĞiz.
'ARTIK AYRILMAZ BİR PARÇAMIZ'
Van TSO Başkanİ Necdet Takva, İran'da düzenledikleri tanİtİm etkinliklerinin turist yoĞunluĞunu olumlu yönde etkilediĞini belirtti.
Bu yİl İranlİlarİn ülkeye girişlerinin erken başladİĞİnİ ifade eden Takva, şunlarİ söyledi:
"Son yİllarda İranlİ turistlerin Van'a ilgileri çok arttİ. Her yİl nevruz nedeniyle 15 Mart ve 5 Nisan tarihleri arasİnda yoĞun bir hareketlilik oluyor. Bu sene de yoĞunluk başladİ. Çok heyecan verici bir durum. İranlİlar artİk ayrİlmaz bir parçamİzdİr. Özellikle deprem sonrasİ daralan yerel ekonomik krizimizi aşmak konusundaki duyarlİlİklarİ, katkİlarİnİ unutmadan o insanlara samimiyetle sahiplik etmemiz lazİm."
Gerçekleştirdikleri etkinliklerle esnaf, tüccar ve alİşveriş merkezleriyle hizmet üreten tüm işletmelerin dikkatini çekmeye çalİştİklarİnİ dile getiren Takva, "Onlarİn burada rahat bir tatil geçirmelerini saĞlamamİz lazİm. Bu yİl da alİşveriş festivalimizin üçüncüsünü düzenledik. şehrin İşİklandİrmasİnİ yaptİk. Bir takİm sokak etkinlikleri düzenliyoruz. İranlİlarİn burada rahat, huzurlu ve eĞlenceli zaman geçirmeleri konusunda gereken her şeyi yapacaĞİz." dedi.
Van TSO Yönetim Kurulu Başkan Yardİmcİsİ Yavuz karaman da geçen yİl Nevruz Bayramİ tatilinde 102 bin İranlİnİn Van'a geldiĞini anİmsatarak, bu yİl daha fazla turist geçişi beklediklerini bildirdi.
Van Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanİ Sinan BaĞlİ da turistlerin sİnİr kapİsİnda rahat geçişi için tüm imkanlarİ seferber ettiklerini dile getirdi.
SoĞuk havaya aldİrİş etmeden Van'a gelen turistlere sİcak çorba ve çay ikram ederek kentin misafirperver yüzünü göstermeye çalİştİklarİnİ ifade eden BaĞlİ, "Gelen misafirlerimizi sİnİr kapİsİnda karşİlİyoruz. Onlara Van'da iyi bir tatil geçirmeleri için şehrimizin olanaklarİnİ anlatİyoruz. İranlİ misafirlerimiz için şikayet hattİ kurduk ve her türlü şikayetlerini bize iletebilecekler. Belediyenin tüm birimleri olarak onlara hizmet edeceĞiz. Sİnİr kapİsİnda ulaşİm ve güvenlikle ilgili en ufak bir sİkİntİ yaşanmayacak." diye konuştu.
ESNAFA 'CAN SUYU' OLDU
Esnaf Cafer Takİz, uzun zamandİr İran'daki nevruz tatili için hazİrlİk yaptİklarİnİ, bu kapsamda turistlere hitap edecek ürünleri maĞazaya getirdiklerini söyledi. İranlİlarİn kentte daha uzun süre kalmalarİ için ürünlerde yüzde 50'ye varan indirimler yaptİklarİnİ aktaran Takİz, "İranlİ turistler Van esnafİ için 'can suyu' oldu" şeklinde konuştu. Kuyumcu Ömer Anterili de alİşveriş festivali kapsamİnda ürün çeşitlerini arttİrdİklarİnİ, indirim kampanyalarİyla turistleri aĞİrladİklarİnİ aktardİ.
OTELLERDE YER KALMADI
Kentteki bir otelin müdürü Reşat YeşilaĞaç, esnafİn uzun zamandİr İran'daki nevruz tatilini beklediĞini söyledi. Son üç yİlİn en yoĞun turist akİşİna tanİk olduklarİnİ dile getiren YeşilaĞaç, "Kentteki otellerimiz tamamen doldu. Önümüzdeki 15 gün boyunca bu yoĞunluĞun devam edeceĞini bekliyoruz. Bu yoĞunluk, son günlerde ekonomik anlamda sİkİntİ yaşayan esnafİmİza iyi geldi." dedi.
Acente sahibi ve tur rehberi Murat Beyaz da her yİl bu dönemde binlerce İranlİnİn Türkiye geldiĞini, bu yİl da tatilin başlamasİyla yoĞunluk oluştuĞunu kaydetti. Bazİ Avrupa ülkelerinin Türkiye'ye karşİ olumsuz propagandasİna raĞmen turistlerin Türkiye'den vazgeçemediĞini anlatan Beyaz, iyi bir hizmetle turistleri memnun etmeye çalİştİklarİnİ aktardİ.

milliyet.com.tr

Haberi Payla :
KÜLTÜR-SANAT
Copyright Konya Haberleri , Konya Haber   |
|
|
Sitemizdeki yazı , resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. izinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Görsel Tasarım ve Yazılım :
konya net haber - Yönetim