Bugün; 29 Nisan 2024, Pazartesi
Kiracı Oranı Son 10 Yılda Yüzde 6,5 Arttı
Tarih : 2024.04.15  16:23:35
TÜİK verilerine göre kiracı oranı 10 yılda10 yılda yüzde 6,5 artarak 2023 yılında yüzde 27,8'e yükseldi.

Yüksek faiz oranları, ekonomik kriz, maaşların yetersizliği sebebiyle ev almak vatandaşlar için gittikçe zorlaşıyor. Birevim Genel Müdürü Av. Mahir Orak, konuta erişimdeki zorlukların mevcut finasman yöntemlerinden kaynaklandığını söyledi. Orak, mevcut durumu tersi yönde değiştirmek ve vatandaşları ev sahibi yapmak istediklerini belirtti. Oran, finansman yöntemleri çeşitlendirildiği ve iç kaynaklarla desteklendiğinde konut sahipliği oranının artacağını belirtti.

Kiracı oranının 10 yılda yüzde 6,5 artarak yüzde 27,8'e yükseldiğine dikkat çeken Orak, İstanbul'da 100 metrekarelik bir konut için kullanılan konut kredisinin aylık taksitlerle, hane halkı harcanabilir gelirinin yüzde 101'ine denk geldiğini belirtti.

10 yıl ödemeli 3 milyon TL'lik kredinin aylık taksitinin 91 bin TL'ye yükseldiğini belirten Orak, geri ödenecek toplam tutarın 10 milyon 945 bin TL olduğunu vurguladı.

Orak, mevcut konjonktürün ihtiyaca cevap vermeyi zorlaştırdığına dikkat çekerek Tasarruf Finansmanı sektörünün vatandaşı ev sahibi yapma konusunda ısrarlı olduğunu söyledi.

Av. Mahir Orak, Tasarruf Finansman sisteminin, kredi notu gibi bir değerlendirmeye tabi olmadan, vatandaşlara faizsiz, peşinatsız ve borçlanmadan ev sahibi olma imkanı sunduğunu anlattı.

BDDK'ya bağlı faaliyet gösteren Tasarrus Finansman şirketleri, iç kaynakları daha kısa sürede güçlendirmek için kamu ile iş birliği sağmak istiyor. Av. Mahir Orak, “Devletimizin tasarruf sürecine katkı payı ile destek vermesi, ekonomik kalkınma sürecini ciddi anlamda hızlandıracak, ev sahipliği oranını da çok kısa sürede artıracaktır” dedi.

Haberi Payla :
EĞİTİM
Copyright Konya Haberleri , Konya Haber   |
|
|
Sitemizdeki yazı , resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. izinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Görsel Tasarım ve Yazılım :
konya net haber - Yönetim