Bugün; 29 Mart 2024, Cuma
Avrupalİ Yatİrİmcİlarİ Türkiye'ye Davet Etti
Tarih : 2019.10.12  18:01:04
Avrupa Ekonomik Senatosu Başkanİ Ingo Friedrich, Türkiye'deki yatİrİm şartlarİnİn Avrupa'daki şartlara çok benzer olduĞunu belirtti.

Avrupa Ekonomik Senatosu Başkanİ Ingo Friedrich, yaptİĞİ açİklamada Dİş Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Avrupa BirliĞi (AB) Çalİşma Grubu üyeleri ve Türkiye-Almanya İş Konseyi Yürütme Kurulu üyeleri ile Avrupa Ekonomik Senatosu'ndan üst düzey bir heyetin bir araya geldiĞi ziyaret kapsamİnda çok yoĞun ve heyecan verici görüşmeler gerçekleştirdiklerini söyledi.
Türkiye'deki yatİrİm ortamİna ilişkin deĞerlendirmelerde bulunan Friedrich, Türk hükümetinin güvenli yatİrİm ortamİnİ saĞlamak için çalİştİĞİnİ ifade etti.
Friedrich, İstanbul'da gerçekleştirdikleri görüşmeler çerçevesinde yetkililere "Yatİrİmcİlar için karİ geri almanİn mümkün olup olmadİĞİnİ ve vergilendirmenin nasİl olduĞunu" sorduĞunu belirterek, "Cevap oldukça açİktİ. Almanya'nİn ve Avrupalİ firmalarİn Türkiye'deki yatİrİmlarİnİn güvenliĞi saĞlanmİş durumda ve bu yatİrİmcİlara Türk vatandaşİ gibi davranİlİyor. Burada Avrupalİ yatİrİmcİlar için güzel bir mesaj var. Avrupalİ yatİrİmcİlar, Avrupa'nİn diĞer bölgelerine yatİrİm yaparken emin olduklarİ gibi, Türkiye'de yatİrİm yapmaya karar verebilirler." diye konuştu.
Türkiye'deki yatİrİm şartlarİnİn Avrupa'daki şartlara çok benzer olduĞuna dikkati çeken Friedrich, "Burasİ Siemens ve diĞer büyük şirketlerin yatİrİmlarİ için bir hub durumunda. Avrupa'daki firmalar Türkiye'de güvende olduklarİnİ bilmeliler." yorumunda bulundu.
"ABD'den Çin'e herkes iş birliĞi yapmalİ"
Ingo Friedrich, Avrupa'da son dönemde açİklanan imalat verilerine ilişkin deĞerlendirmelerde bulunarak, ekonomide bir küçülme tehlikesi olduĞunu ancak bunun tam olarak bir resesyon olmadİĞİnİ ifade etti.
Dünya genelinde parasal genişleme politikalarİ uygulandİĞİnİ hatİrlatan Friedrich, "Gidişatİ deĞiştirmek ya da durdurmak istiyorsak, ABD'den Çin'e herkesin iş birliĞi yapmasİ gerekiyor. Avrupa tek başİna bir çİrpİda bu yavaşlamayİ durduramaz fakat şimdiye kadar Draghi'nin politikasİ başarİlİydİ." dedi.
"Anlaşmasİz Brexit'in olmayacaĞİnİ düşünüyorum"
Friedrich, Brexit sürecinin anlaşmasİz sonuçlanmasİnİn Avrupa ve Türkiye için olumsuz olacaĞİnİ fakat kendisinin iyimser bir bakİş açİsİna sahip olduĞunu ifade ederek, şunlarİ kaydetti:
"Brexit, Çin ve Amerika arasİndaki problemlere, Avrupa ve ABD'deki problemlere ek olarak küresel ekonomimin yavaşlamasİnİ hİzlandİracak. Anlaşmasİz Brexit'in olmayacaĞİnİ düşünüyorum. İngiltere Başbakanİ Boris Johnson AB'den anlaşmasİz bir şekilde ayrİlmak için orada deĞil. İngiltere, Birlik'ten anlaşmalİ bir şekilde ayrİlİrsa, bu pozitif bir etki yaratmaz fakat hesap edilemez bir durum da oluşturmaz. 31 Ekim'de İngiltere'nin AB'den ayrİlacaĞİnİ düşünmüyorum. Bu ertelenecek ve sonrasİnda bunu tekrar tekrar tartİşacaklar. Sonrasİnda İngiltere'de yeni bir seçim olacak. Bir iyimser olarak söyleyebilirim ki yüzde 50 ihtimalle anlaşmalİ Brexit olacak, yüzde 50 ihtimalle de AB'de kalacaklar."
 "Anlaşmalİ Brexit'in etkileri Türkiye'de hissedilmeyecek"
Brexit'in Türkiye üzerindeki olasİ etkilerini de deĞerlendiren Friedrich, anlaşmalİ Brexit'in Türkiye'de çok fazla hissedilmeyeceĞini söyledi.
Avrupa Ekonomik Senatosu Başkanİ Friedrich, Brexit'in anlaşmasİz olmasİ durumunda ise en çok Almanya ve AB'nin negatif etkileneceĞini vurgulayarak, "Bu durumun Türkiye için de negatif bir etkisi olacaktİr fakat Türkiye'nin çok güçlü etkileneceĞini ve çok büyük bir tehlike oluşturacaĞİnİ düşünmüyorum." yorumunda bulundu.
Gümrük BirliĞi'nin güncellenmesi konusunun Avrupa tarafİnda bir kez daha düşünülmesi ve tartİşİlmasİ gerektiĞini kaydeden Friedrich, "Türkiye için önemli, Avrupa için de pozitif sonuçlarİ olan bir konu. Gümrük BirliĞi'nin güncellenmesi konusunu bir kez daha tartİşmamİz gerektiĞine ve bunun olmasİ gerektiĞine inanİyorum." diye konuştu.
"Amacİmİz, Türkiye'nin gelişimini hissetmek"
Avrupa Ekonomik Senatosu olarak İstanbul'a gerçekleştirdikleri ziyaretin ilk amacİnİn "Türkiye'nin gelişimini hissetmek" olduĞunu belirten Friedrich, sözlerini şöyle sürdürdü:
"İstanbul'da kalmak bile bir ziyaret sebebi. İstanbul'a geldiĞinizde çok büyük ve etkileyici bir Avrupa şehrinde olduĞunuzu hissediyorsunuz. Buradaki arkadaşlarİmİza yardİm etmek ve onlarİ desteklemek, onlarla birlikte çalİşmak için buradayİz. Ziyaretimizin bir diĞer sebebi ise Türkiye ekonomisindeki gerçek durumu öĞrenmekti. 2000'den bu yana ülkenin gelişimi, Türkiye'yi nasİl ileriye götürebiliriz, sorunlar neler… Ziyaret sayesinde, öncesinde sahip olduĞumdan ve tahmin ettiĞimden daha fazla bilgi edindim. Avrupalİlar olarak Türkiye'nin desteklenmesi gereken önemli partner olduĞunu öĞrendik."
Türkiye'ye 5'inci kez geldiĞini belirten Friedrich, buraya kişisel olarak tekrar gelmeyi planladİĞİnİ dile getirerek, "Gelecek yİllarda da diĞer Avrupa senatörleriyle, İstanbul'da gerçekleştireceĞimiz büyük bir ziyareti Avrupa Senatosu ile tartİşmamİz gerektiĞini düşünüyorum. Çünkü burasİ üyelerimiz ve üye girişimcilerimizin muhtemel yatİrİm yapİlabilecekleri büyük bir ülke olmasİ nedeniyle oldukça ilgi çekici. Umarİm Avrupa ve Türkiye, başarİlİ bir ekonominin yolunu bulur ve iki taraf da birlikte büyür." dedi.

Haberi Payla :
EKONOMİ
Copyright Konya Haberleri , Konya Haber   |
|
|
Sitemizdeki yazı , resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. izinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Görsel Tasarım ve Yazılım :
konya net haber - Yönetim