Bugün; 19 Nisan 2024, Cuma
IMF, Türkiye İçin Büyüme Tahminini Açİkladİ
Tarih : 2019.10.15  17:52:20
IMF, Türkiye ekonomisinin 2019 yİlİnda yüzde 0,2 büyümesini beklediĞini bildirdi. IMF, 2020 yİlİ için ise Türkiye'nin büyüme tahminini yüzde 2,5'tan yüzde 3'e yükseltti.

MF'in '2019 yİlİ Güz Dönemi Dünya Ekonomik Görünüm Raporu' yayİmlandİ. 
IMF, Türkiye'de özel sektörün bilançolarİnİn onarİlmasİ, ekonomik kurumlarİn kredibilitelerinin ve baĞİmsİzlİklarİnİn yeniden tesis edilmesi için geniş kapsamlİ ve açİk şekilde tartİşİlmİş bir politika planİna ihtiyacİ olduĞunu vurguladİ.
Türkiye için Nisan'da yayİmlanan bir önceki 'Ekonomik Görünüm Raporunda 2019 yİlİ için yüzde 2,5 daralma bekleyen IMF, Eylül ayİnda yayİmlanan 'Madde 4' raporunda bu veriyi yüzde 0,25 büyüme olarak revize etmişti. IMF, bugünkü raporunda beklentisini yüzde 0,2 olarak açİkladİ.IMF, 2020 yİlİ için büyüme beklentisini yüzde 2,5'ten yüzde 3,0'e yükseltti.

Küresel büyüme tahminlerini yine düşürdü

IMF,  global ekonomi için büyüme tahminini bir kez daha düşürdü. Nisan ayİnda yayİnladİĞİ raporda global GSYH'nİn bu yİl yüzde 3,3 büyüyeceĞini tahmin eden ve Temmuz'da bu beklentisini yüzde 3,2'ye indiren IMF, bugünkü raporda da büyüme 2019 tahminini yüzde 3,0'a çekti. IMF, 2020 yİlİ GSYH büyüme tahminini de yüzde 3,5'ten 3,4'e revize etti.

Enflasyon beklentisini de düşürdü

IMF Raporunda ortalama tüketici fiyat beklentisi 2019 yİlİ için yüzde 17,5'ten yüzde 15,7'ye, 2020 yİlİ için yüzde 14,1'den yüzde 12,6'ya çekildi. Yİl sonu için tüketici fiyat beklentileri bu yİl için yüzde 15,5'ten yüzde 13,5'e, gelecek yİl için yüzde 14,0'ten yüzde 12,0'ye indirildi.
IMF, cari işlemler dengesi/GSYH beklentisini bu yİl için yüzde 0,7'den yüzde -0,6'ya, gelecek yİl için yüzde -0,4'ten yüzde -0,9'a revize etti. IMF'in işsizlik oranİ için beklentisi bu yİl yüzde 13,8, gelecek yİl yüzde 13,7 seviyesinde belirlendi. Bir önceki raporda sİrasİyla beklentiler yüzde 12,7 ve yüzde 11,4 seviyesinde bulunuyordu.
Yayİnlanan raporda, özel sektör bilançolarİnİn onarİlmasİ, kamu bilançosunda şeffaflİĞİn artİrİlmasİ ve ekonomik kurumlarİn kredibilitelerinin, baĞİmsİzlİklarİnİn, kurallara dayalİ çalİşmalarİnİn yeniden tesis edilmesi için geniş kapsamlİ bir politika planİna ihtiyacİ olduĞunu vurgulayan IMF, bunun gerçekleşmesi için politika ajandasİnda olmasİ gerekenleri şöyle sİraladİ:

- Enflasyon ve enflasyon bekleyişlerinde kalİcİ bir düşüş gerçekleşene kadar para politikasİ faizleri sabit tutmak

,- Orta vadeli mali saĞlamlİĞİ artİracak adİmlar atmak,

- Üçüncü taraf varlİk kalite gözden geçirmeleri, stres testleri yolu ile bankalara güveni yeniden tesis etmek,

- Anlamlİ yeniden yapİlandİrma çözümleri sunmak ve saĞlİklİ, verimli şirketlere kredi kapasitesini serbest bİrakmak için iflas rejimini iyileştirmek ve mahkeme dİşİ yeniden yapİlandİrma çerçevesini teşvik etmek,

- Daha sürdürülebilir, toplam faktör verimliliĞi öncülüĞünde büyümeli destekleyecek yapİsal reformlara odaklanmak.

Haberi Payla :
EKONOMİ
Copyright Konya Haberleri , Konya Haber   |
|
|
Sitemizdeki yazı , resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. izinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Görsel Tasarım ve Yazılım :
konya net haber - Yönetim