Bugün; 18 Nisan 2024, Perembe
Tapu Harcİ Gerçek DeĞer Üzerinden Alİnacak
Tarih : 2019.11.02  16:54:58
Çevre ve şehircilik Bakanİ Murat Kurum, "Adaletli olmasİ adİna gerçekten satİş fiyatİ, gerçek deĞeri neyse bu deĞere ilişkin tapu harcİnİn da o deĞer üzerinden alİnmasİdİr" dedi.

Çevre ve şehircilik Bakanİ Murat Kurum, tapu harçlarİna yönelik düzenlemeye ilişkin, "Burada hakkaniyet, adalet olmasİ adİna gerçekten satİş fiyatİ, gerçek deĞeri neyse bu deĞere ilişkin tapu harcİnİn da o deĞer üzerinden alİnmasİna ilişkin bir düzenlemedir. Bu sayede ortadaki adaletsizliĞi, haksİzlİĞİ gidermiş olacaĞİz." dedi.
Kurum, ATO Congresium'da düzenlenen Verimlilik ve Teknoloji Fuarİ'nda stantlarİ ziyaret etti.
Çevre ve şehircilik BakanlİĞİnİn standİnda gazetecilere açİklama yapan Kurum, fuarda sanayi, eĞitim, kültür, sanat, teknoloji ve bilişime dair pek çok standİn yer aldİĞİnİ belirtti.
Türkiye'nin teknolojiyi ithal deĞil ihraç eden ülke konumuna geldiĞini vurgulayan Kurum, hayatİn her alanİnda teknolojinin kullanİmİyla verimlilik ve tasarruf saĞlandİĞİnİ ifade etti.  
şehir, mahalle ve köylerde teknolojinin tüm boyutlarİnİn kullanİlmaya başlandİĞİnİ anlatan Kurum, bu kapsamdaki yeni projelere ilişkin bilgi verdi. 
Belediyelerle "e- belediye" projesini yürüttüklerini dile getiren Kurum, "Bu projenin bir paydaşİ da İçişleri BakanlİĞİmİz. Hem onlarİn hem de bizim yaptİĞİmİz yazİlİmlar var. Bu yazİlİmlarİn büyük bir kİsmİ bitti. İnşallah önümüzdeki sene tüm yazİlİmlarİ vatandaşlarİmİzİn kullanİmİna açacaĞİz ve bu sayede vatandaşlarİmİz teknolojinin nimetlerinden her noktada faydalanacaklar." diye konuştu.
Kurum, bir taraftan da "Akİllİ şehirler Projesi"ni yürüttüklerini aktararak, şöyle konuştu:
"CoĞrafi Bilgi Sistemleri Genel MüdürlüĞümüz bünyesinde artİk bilgilerin tek genel müdürlükte toplandİĞİ ve o genel müdürlük bünyesinde tek portal üzerinden tüm Türkiye'ye, ilgili kurumlara daĞİtİldİĞİ bir sisteme geçiyoruz. Bunun için kararname hazİrlİĞİ içerisindeyiz. Kararnamemiz bittiĞi zaman yapacaĞİmİz düzenlemelerle birlikte artİk tüm belediyelerimiz dijital olarak planlarİnİ, imar planlarİnİ yine tapu kadastro, alt yapİ ve haritaya ilişkin bilgilerini CoĞrafi Bilgi Sistemleri Genel MüdürlüĞümüz bünyesindeki portaldan elde edebilecekler. Bilgi kirliliĞini de ortadan kaldİracak işlemlerimizi daha hİzlİ yapacak adİmlarİ atmİş olacaĞİz."
"Akİllİ göz ile kaçak yapİlaşmaya ilişkin ciddi bir adİm atacaĞİz"
Kurum, bakanlİk standİnda sanal gerçeklik gözlüĞüyle incelediĞi projeye ilişkin de bilgi vererek, "Türkiye'deki 16 milyon yapİyİ üç boyutlu olarak ayaĞa kaldİrdİk. Hem eş yükselti eĞrileri hem arazisinin yükseltileri, binalarİn oturum alanlarİ, kat yükseklikleri artİk elimizde dijital olarak mevcut. Bu bilgiler sayesinde artİk bundan sonraki süreçte 'akİllİ göz' diyeceĞimiz sistemlerle birlikte kaçak yapİlaşmaya ilişkin ciddi bir adİm atacaĞİz. Yapİlan kaçak yapİlarİ anİnda tespit etmek suretiyle de gerekli cezai işlemleri yapacaĞİmİz çok önemli bir düzenleme olacak." ifadelerini kullandİ. 
 Sanayi ve Teknoloji BakanlİĞİ ve Esenler Belediyesi ile İstanbul Esenler'de 60 bin konutu içeren, içinde "Akİllİ şehirler Projesi"ne dair her türlü uygulamanİn yer aldİĞİ dijital bir şehir kuracaklarİnİ hatİrlatan Kurum, Türkiye'de belediyelerle, yerel yönetimlerle bu tür uygulamalarİn sayİsİnİ artİracaklarİnİ vurguladİ.
Gerçek deĞer üzerinden tapu harcİ alİnmasİ 
Bakan Kurum, basİn mensuplarİnİn sorularİnİ da yanİtladİ.
Yeni vergi düzenlemesi ve konut alİm satİşİndaki bedelin bundan sonra Tapu ve Kadastro Genel MüdürlüĞü tarafİndan belirleneceĞi şeklindeki bir soruya Kurum, şu yanİtİ verdi:
"Tam olarak öyle deĞil. Konut alİm satİmİnda tapu kadastro fiyat belirleyemez. Düzenleme için Meclisimizde çalİşİlİyor, bizim de bakanlİk olarak önerileriz oldu. Gerçek deĞer üzerinden tapu devrinin yapİlmasİ saĞlanacak. Bugün piyasada vatandaşİmİz konutu kaç liradan alİp satİyorsa, aynİ deĞerden de tapuda bedelini göstersin. Düzenleme buna ilişkindir. şu an haksİz bir rekabet söz konusu. Konutunu 300 bin liraya satan vatandaşİmİz, emlak rayiç deĞeri, beyan deĞeri ne ise onu gösterebiliyor. Tabii göstermeyen vatandaşlarİmİz da var. Burada hakkaniyet, adalet olmasİ adİna gerçekten satİş fiyatİ, gerçek deĞeri neyse bu deĞere ilişkin tapu harcİnİn da o deĞer üzerinden alİnmasİna ilişkin bir düzenlemedir. Bu sayede ortadaki adaletsizliĞi, haksİzlİĞİ gidermiş olacaĞİz."
Bu konuda fiyat belirleme işlemini özel eksperlerin yapacaĞİ ve bunun da bir ücrete tabi olacaĞİna ilişkin eleştirilerin sorulmasİ üzerine de Kurum, Türkiye'de yaklaşİk 20 milyon bina olduĞunu ve her yİl yaklaşİk 600 bini yeni 600 bini ikinci el olmak üzere yaklaşİk 1 milyon 200 bin konut satİşİ gerçekleştiĞini vurguladİ. 
Gayrimenkul firmalarİnİn, sattİĞİ deĞerin gerçeĞini beyan etmek zorunda olduĞuna işaret eden Kurum, şöyle devam etti:
"Buna ilişkin birçok firma zaten bu çerçevede, bu çatİ altİnda çalİşmaktadİr. DeĞerlemeler Tapu Kadastro Genel MüdürlüĞümüz bünyesinde de yapİlacak, aynİ zamanda Sermaye Piyasasİ Kurulu'nca onaylİ ekspertiz firmalarİnca da yapİlacak. Bir binada birkaç deĞerleme olduktan sonra da işte bu üç boyutlu yaptİĞİmİz haritalarla yine o deĞerlemeleri katİna ve şerefiyesine göre de genel müdürlüĞümüz daĞİtacak. Tabii bu bir süreç alacak. 16 milyon, 20 milyon binanİn deĞerlemesi kolay deĞil. Ama her yİl satİlacak 1 milyon konutla birlikte bunlarİn bir kİsmİnİn deĞerlemesi de zaten mevcut. SPK lisansİ firmalarca yapİlmİş deĞerlemeler var, o deĞerlemeleri de dikkate alacaĞİz. ÖrneĞin Emlak Konut Gayrimenkul Yatİrİm Ortaklİklarİ bu deĞerlemeleri yapİp satmak zorundadİr. Dolayİsİyla bu deĞerlemelerin bir kİsmİ da elimizde mevcut. Bu sayede ortadaki adaletsizliĞi haksİzlİĞİ gideceĞimiz önemli bir adİmİ atacaĞİz. Bu da ülkemiz adİna önemli bir gelişme."
Kurum, fuarİ gezerken stantlarda yer alan "Ada" ve "Paro" adlİ robotlarİ da yakİndan inceledi. Beyaz fok balİĞİ şeklinde ve alzaymİr hastalarİ için tasarlanan "Paro"yu kucaĞİna alan Kurum, robotun özelliklerine ilişkin yetkililerden bilgi aldİ.

Haberi Payla :
EKONOMİ
Copyright Konya Haberleri , Konya Haber   |
|
|
Sitemizdeki yazı , resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. izinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Görsel Tasarım ve Yazılım :
konya net haber - Yönetim