Bugün; 18 Nisan 2024, Perembe
"Bu Bir Dayatmadİr, Beni Kimse İkna Edemez"
Tarih : 2019.12.11  17:06:09
'Ben İstanbul'un coĞrafyasİnİn böyle bir deĞişimi kaldİramayacaĞİnİ düşünüyorum. Bilimsel gerekçeleri var. 1,5 milyar küpe yakİn hafriyat. Beni kimse ikna edemez kardeşim'

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanİ Ekrem İmamoĞlu, Ocak ayİnİn ilk haftasİ Kanal İstanbul çalİştayİ yapacaklarİnİ belirterek, 'Ben İstanbul'un coĞrafyasİnİn böyle bir deĞişimi kaldİramayacaĞİnİ düşünüyorum. Bilimsel gerekçeleri var. Bakİn bu bir dayatmadİr. 1 milyon 150 bin nüfus oluşturuluyor kanalİn etrafİnda. Hani tankerler, gemiler? Yeni bir rant projesi mi? 1,5 milyar küpe yakİn hafriyat. Beni kimse ikna edemez kardeşim' dedi.

Ekrem İmamoĞlu, “Tersane-i Amire”nin 564’üncü Kuruluş yİl dönümünde Haliç Tershanesi’nde düzenlenen Deniz Çalİştayİ’na katİldİ. Burada lik olarak konuşan şehir Hatlarİ A.ş. Genel Müdürü Sinem Dedetaş “Burada olmayİ çok önemsiyoruz. Gemilerimizi modernize etmeyi hedefliyoruz. Amacİmİz tersanede yeni vapurlar inşa etmek. Çevre dostu yeşil gemiler yapmak. Bu sayede Haliç feribotlarİ gibi yeni markalar yaratacaĞİz. İlk odaĞİmİz İstanbul’a hizmet etmek. İstanbul halkİnİ ihtiyaçlarİnİ göz önünde bulunduruyoruz. Teknolojinin gücünü kullanacaĞİz. Yolcu memnuniyetini de önemsiyoruz. Turistik gezi hatlarİnİ da planlarİmİz arasİna aldİk. Ayrİca çalİştayİmİzİn sonunda gruplar kuracaĞİz ve birlikte şeffaf şekilde çalİşacaĞİz. İsteĞimiz, bu tarihi kökleri koruyarak gelecek nesillere aktarabilmek” dedi. Ardİndan kürsüye çİkan İmamoĞlu, “Buradaki üretimlerin sonucu ki; şirketi Hayriye vapurlarİyla, geçmişte 18 milyonun üzerinde yolcu taşİma kapasitesine ulaşİlmİş. Bu rakam da gösteriyor ki İstanbul’da deniz taşİmacİlİĞİ aslİnda hep önemli oldu. İstanbul BoĞazİ dünyanİn en büyük nimetlerinden biri. BoĞaz, İstanbul’umuza sadece doĞal ve coĞrafi güzellik katmadİ, deniz ulaşİmİ ile de büyük deĞer kattİ. Köprüler yapİldİktan sonra, 2000 yİlİna geldiĞimizde dahi, şehir içi taşİmacİlİkta deniz ulaşİmİ hissedilir bir paya sahipti, yüzde 10’lar düzeyindeydi. Bugün ise oran yüzde 4’ler düzeyinde gibi çok düşük noktada. Bunun sonucu olarak da bugün, günlük ortalamada sadece 800 bin civarİnda hemşehrimiz deniz yolu ile ulaşİmİ tercih etmekte. 25 yİl bu alanda hiçbir ilerleme kat edilmediĞini, aksine gerileme yaşandİĞİnİ söylemek durumundayİm. şimdi biz kendimize, yeniden yüzde 10 düzeylerine çİkmayİ hedef koyduk, ilerliyoruz” dedi.
“DENİZ ULAşIMI YETERSİZ”İstanbul’da deniz ulaşİmİnİn yeterli düzeyde kullanİlmadİĞİ vurgulayan İmamoĞlu, “Bir yanda dünyanİn ilk metrolarİndan biri olan Karaköy Tüneli bu şehirde hayata geçecek; ama diĞer yandan 16 milyona ulaşan nüfusa yetecek metro aĞİna hala ulaşamamİş olacaĞİz. Elbette bu noktaya gelinmesinde ihmaller ve yanlİş yatİrİmlarİn etkisi büyük. Ama en önemlisi, eĞer araçlara deĞil de insana öncelik verilmiş olsaydİ, toplu taşİmada çok daha ileri bir seviyede olurduk. Bugün hİzlİ, güvenilir, konforlu, ucuz ve ulaşİlabilir bir toplu ulaşİm sistemi kurmaya çalİşİyoruz. Ulaşİm projelerinin öncelikli olarak toplumun en düşük gelirli kesimlerinin koşullarİnİ iyileştirmeye yönelik olmasİ gerektiĞine inanİyoruz. Bunun yolu da toplu taşİmadan ve tüm sistemin birbiriyle entegre olmasİndan geçiyor. Otobüs, metro, tramvay ve deniz ulaşİmİ daha geniş çerçevede entegre olmak zorunda. Bunlarİ yapmak için gereken tüm işlemleri en kİsa sürede yerine getirmek durumundayİz” diye konuştu.
Kanal İstanbul konusunun da tartİşİlmasİ gerektiĞini söyleyen İmamoĞlu, “Meclis’te ‘Bir vatandaş Ekrem İmamoĞlu olarak, 3 çocuk babasİ bir vatandaş olarak ben, bana, hiçbir şekilde Kanal İstanbul’un dayatİlmasİnİ istemiyorum, kabul etmiyorum, reddediyorum’ demiştim. BahsettiĞimiz konu, İstanbul’u tümden deĞiştirecek başka bir yere taşİyacak bir konu. Dolayİsİyla verimliliĞini, gerekliliĞini İstanbullularİn dolu dolu tartİşmasİ lazİm. 2011 yİlİnda bir seçim vaadi olarak ortaya atİlan projenin ne tartİşİldİĞİnİ ne de kamuya açİk konuşulduĞunu gördüm. Sadece ortada bir proje var, bakİn bu dayatmadİr. Ben bir iş insanİyİm, tahminlerim kuvvetlidir. 75 milyar olduĞunu düşünmüyorum, çok daha fazladİr bu yatİrİmlar. Ocak ayİnİn ilk haftasİ Kanal İstanbul çalİştayİ da yapacaĞİz. İstanbul'a attİĞİnİz her adİm iyi anİlmalİ. Ben İstanbul'un coĞrafyasİnİn böyle bir deĞişimi kaldİramayacaĞİnİ düşünüyorum. Bilimsel gerekçeleri var. Tek başİna 135 milyon metrekare tarİm alanİnİn yok oluşu bile gerekçedir. Marmara'nİn Karadeniz'e etkisi, 8 milyon kişinin bir adada yaşamasİ durumu” ifadelerini kullandİ.

“İSTANBUL’UN İHTİYACINA BAK!”

Kanal İstanbul ile 135 milyon metrekare tarİm alanİnİn yok olacaĞİnİ söyleyen İmamoĞlu, özetle şunlarİ söyledi: “Marmara’nİn Karadeniz’e etkisi var. 8 tane 300-350 metre uzunluĞunda köprü ile baĞlantİ kuruyorsunuz. Niçin? Deniliyor ki; gemi trafiĞindeki artİş, teknolojik gelişmeler sonucu gemi boyutlarİnİn büyümesi ve akaryakİt benzeri tehlikeli zehirli maddeleri taşİyan gemilerin boĞazdan geçişini engellemek. Gerekçeye bakar mİsİnİz? Yüzde 90’İ geçersiz. İstanbul BoĞaz’İndan geçen gemi sayİsİ azalmakta. Bu sudan bahaneyle 10 bin yİllİk coĞrafyayİ böyle bir şeyle paramparça etmenin, ÇED raporunu okumadan önümüze çİkİyorlar, 1 milyon 150 bin nüfus oluşturuluyor kanalİn etrafİnda. Hani tankerler, gemiler? Yeni bir rant projesi mi? 1,5 milyar küpe yakİn hafriyat, odalara göre 2 milyar metreküp. Türkiye’de İstanbul’da boĞazdaki gemi geçiş sayİlarİ azalmakta. Tanker tehdidinden bahsediyor. Petrol boru hatlarİnİn ne denli önemli yatİrİmlar yapİldİĞİ ortada. Daha farklİ yatİrİmlar da yapİlabilir. ÇED raporuna göre okumadan önümüze çİkİyorlar. Bunu Kamu ve şehircilik BakanlİĞİ söylüyor. 1 milyon 150 bin nüfus oluşturuluyor kanalİn civarİnda. Bu yeni bir rant projesi mi? 1,5 milyar metreküpe hafriyat ile Karadeniz’de dolgu yapİlacakmİş. Ocak ayİnda projelerini göstereceĞim. Önce o neydi biliyor musunuz? Marmara’da 3 ada projesiydi. Oradan çİkarİlan hafriyatla Bakİrköy’ün, Avcİlar’İn Büyükçekmece’nin önüne 3 tane ada kurulacak. Daha ilerisini söyleyeyim mi? BİMTAş şirketimizde var. Projeler çalİşİlmİş, o adalarİn üzerine villalar konulmuş, o villalarla yapİlan projeler getirilmiş Avrupa’daki konut fuarlarİnda ve uluslararasİ konut fuarlarİnda tanİtİlmİş. Neymiş? 2-3 milyon dolara da o adalarda villa satacaĞİz. İstanbul’un ihtiyacİna bak ya. Beni bilim ile akİl ikna edecek. Beni bir kişi ikna edemez kardeşim.”

 

Haberi Payla :
GÜNCEL
Copyright Konya Haberleri , Konya Haber   |
|
|
Sitemizdeki yazı , resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. izinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Görsel Tasarım ve Yazılım :
konya net haber - Yönetim