Bugün; 18 Nisan 2024, Perembe
200-250 Baz Puanlİk Faiz İndirimi Bekleniyor
Tarih : 2019.12.11  18:02:49
AA Finans Analisti: "Merkez Bankasİ, enflasyonun daha önce yüzde 12 olarak revize edilen yİl sonu tahmininin altİnda kalma olasİlİĞİnİ gerekçe göstererek faiz indirimlerine devam edecek"

Ekonomistler, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasİ (TCMB) Para Politikasİ Kurulu'nun (PPK) yarİnki toplantİsİnda politika faizinin 200-250 baz puan indirilebileceĞini tahmin ediyor.
Merkez Bankasİ PPK toplantİsİnİn 8'incisi yarİn gerçekleştirilecek. Bir önceki toplantİda politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranİ, 250 baz puanlİk indirimle yüzde 16,50'den yüzde 14'e çekilmişti.
Temmuz, eylül ve ekim toplantİlarİnda politika faizinin güçlü bir şekilde 1000 baz puan indirildiĞini anİmsatan ekonomistler, bu ayki toplantİda da politika faizinin 200-250 baz puanlİk düşüşle yüzde 11,50-12'ye çekileceĞini tahmin ediyor.
"İNDİRİM, BEKLENTİLERDEN FAZLA OLABİLİR"
AA Finans Analisti ve ekonomist Haluk Bürümcekçi, Merkez Bankasİ'nİn, aralİk toplantİsİnda enflasyonun daha önce yüzde 12 olarak revize edilen yİl sonu tahmininin altİnda kalma olasİlİĞİnİ gerekçe göstererek faiz indirimlerine devam edeceĞini söyledi.Medyan beklentinin 150 baz puan düzeyinde bulunduĞunu ifade eden Bürümcekçi, "Önceki aylarda TCMB'nin anket beklentilerinden fazla ancak swap para piyasasİ faizlerine daha yakİn indirimler yapmasİ, yine indirimin daha fazla olabileceĞi beklentisini canlİ tutmaktadİr." dedi.Bürümcekçi, gelecek yİl enflasyonun en azİndan ilk çeyrek boyunca yüzde 11,5 civarİ gerçekleşmesinin olasİ göründüĞünü ve faiz indirimlerine bir süre ara verilebileceĞini belirtti.Beklenen enflasyona göre hesaplanan reel faiz seviyesinin benzer gelişmekte olan ülkelere yaklaşmasİnİn da frene basİlma ihtiyacİnİ gösterdiĞini kaydeden Bürümcekçi, yarİnki toplantİda faiz indirimi ile beraber bu yönde bir sinyal verilip verilmeyeceĞinin de önemli olacaĞİnİ vurguladİ.
"YILI YÜZDE 12 POLİTİKA FAİZİ İLE TAMAMLAYABİLİRİZ"
Spinn Danİşmanlİk Kurucu OrtaĞİ ve ekonomist Özlem Derici şengül de Merkez Bankasİ'nİn politika faizini 200 baz puan civarİnda indirebileceĞini belirtti.Piyasa beklentisinin 150-200 baz puan seviyelerinde olduĞunu ifade eden şengül, yüzde 12 seviyelerinde politika faizi ile yİlİn tamamlanabileceĞini söyledi.Enflasyondaki düşüşle birlikte Merkez Bankasİ'nİn faiz indirimi için yeri açİldİĞİna dikkati çeken şengül, "TCMB, bunu kullanarak 250 baz puan kadar olmasa da biraz altİnda indirim gerçekleştirecektir. Gelecek yİl için Merkez Bankasİ 'bekle-gör' politikasİ izleyecektir. Muhtemelen yİlİn ilk yarİsİnda aĞİr hareket eden, yİlİn ikinci yarİsİnda gelişmelere göre strateji belirleyen bir Merkez Bankasİ göreceĞiz." diye konuştu.şengül, enflasyonda 2020'de çok ciddi düşüş beklemediĞi için politika faizinde tek hanenin görülmesinin zor olduĞunu söyledi.
"MERKEZ BANKASI, 2020'DE 'BEKLE-GÖR' POLİTİKASI İZLEYEBİLİR"
Virtus Glocal Yönetici OrtaĞİ İnanç Sözer ise son dönemde küresel piyasalardaki düşük volatiliteye paralel Türk lirasİ volatilitesinin yüzde 8'lere kadar gevşediĞini ve TL'deki oynaklİĞİn enflasyon görünümününe ilişkin beklentileri iyileştirdiĞini ifade etti.
Söz konusu gelişmelerin bankacİlİk sektörünün Merkez Bankasİ'nİn fiyatlamasİndan çok daha agresif bir şekilde olumluyu yansİttİĞİna işaret ettiĞini belirten Sözer, "Bankacİlİk sektörünün mevduat faizleri İşİĞİnda, Merkez Bankasİ'nİn bu haftaki toplantİsİnda 250 baz puan indirim dahi olsa piyasadaki endişenin kaygİ verici düzeyde olmayacaĞİnİ düşünüyorum." dedi.
Sözer, Merkez Bankasİ'nİn yİlİ yüzde 11,50 politika faizi ile tamamlayabileceĞini kaydetti.
2020 yİlİ para politikasİna ilişkin de Sözer, "Merkez Bankasİ, kredibilitesini artİrmak için 250 baz puan indirim yapİp, uzunca bir müddet 'bekle-gör' politikasİ izleyip 2020'nin ikinci yarİsİnda da faizi tek haneye indirebilir." dedi.

Haberi Payla :
SAĞLIK
Copyright Konya Haberleri , Konya Haber   |
|
|
Sitemizdeki yazı , resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. izinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Görsel Tasarım ve Yazılım :
konya net haber - Yönetim