Bugün; 25 Nisan 2024, Perembe
81 İlde Gİda Denetimi SeferberliĞi Başlatİldİ
Tarih : 2020.02.17  18:04:37
Tarİm ve Orman Bakanİ Bekir Pakdemirli, 81 ilde 6 gün boyunca gerçekleştirilecek ürün bazlİ gİda denetimlerini başlattİ.

Tarİm ve Orman Bakanİ Bekir Pakdemirli, Orman Genel MüdürlüĞü bahçesinde, ülke genelinde başlatİlacak gİda denetimleri öncesinde gİda kontrol denetim görevlileriyle bir araya geldi ve gazetecilere açİklamada bulundu.
Burada yaptİĞİ açİklamada, bugün 81 il ve ilçede eş zamanlİ ve 6 gün sürecek gİda denetim seferberliĞini başlattİklarİnİ aktaran Pakdemirli, "Gİda güvenilirliĞini saĞlamak ve farkİndalİĞİnİ artİrmak amacİyla, hafta boyunca sürecek seferberliĞimizde, ilk noktamİz, süt ve süt ürünleri üreten iş yerleri ile takviye edici gİda üretimi yapan iş yerleri olacak. Gİdada sahtecilik yapanlara göz açtİrmİyoruz, açtİrmayacaĞİz. " diye konuştu.
Pakdemirli, gİdada taklit ve taĞşiş yapanlarİn gözünün yaşİna bakmayacaklarİnİ belirterek, denetim görevlerine şöyle seslendi:
"Ufak tefek hatalarda esnafİ üzmemek lazİm ancak evladİnİza yedirmediĞiniz bir şeyin tüketim noktalarİnda üretildiĞini ve vatandaşİn kullanİmİna sunulduĞunu görürseniz, bu arkadaşlarİn gözünün yaşİna bakmayİn. Bu denetimleri yaparken de rehberlik göreviniz olduĞunu unutmamak lazİm. Bilerek, kasten saĞlİksİz ürün üreterek kullanİma sunanlara da ciddi yaptİrİm söz konusu olacak ve bunlarİn gözünün yaşİna bakmİyor olacaĞİz."
"Vatandaş da bize ulaşsİn"
Pakdemirli, taklit ve taĞşişte cezalarİn caydİrİcİ olmasİ için mevzuat çalİşmalarİ yürüttüklerine de işaret ederek, bunun da kİsa sürede Meclis'te yasalaşmasİnİ beklediklerini söyledi. BakanlİĞa baĞlİ 39'u akredite olmak üzere 41 laboratuvarda gİda analizleri yapİldİĞİ bilgisini veren Pakdemirli, vatandaşlarİn Alo 174 Gİda Hattİ'na ihbarlarİnİ iletebileceĞini de anİmsattİ.
Vatandaşlarİn satİş noktalarİndan aldİĞİ ürünle ilgili kafasİndaki soru işaretini gidermek için bu hattİ arayabileceĞini bildiren Pakdemirli, "Biz bu ürünle ilgili gerekli analizleri yapİp, ürünle ilgili uygunsuzluk varsa kendilerine SMS'le bildiriyor olacaĞİz. Buradan müjdelemek isterim, yakİn zamanda vatandaşlarİmİzİn şikayetlerini daha etkin iletebilmeleri adİna WhatsApp şikayet hattİmİzİ da devreye alacaĞİz. Alo 174 Gİda Hattİ'na son bir yİlda, vatandaşlarİmİz tarafİndan 2 milyon 311 bin 593 arama gerçekleştirildi. Bu aramalardan 672 bin 256'sİ gİda ihbar ve şikayet kapsamİnda oldu. Bu başvurularİn 670 bin 304 adedini sonuçlandİrdİk. Alo Gİda Hattİmİza yüzde 8'lik oranda, 51 bin 844 adet başvuruda yapİlan denetimler sonucunda cezai işlem uygulandİ." deĞerlendirmesinde bulundu.
Bugün itibarİyla son bir yİlda 1 milyon 215 bin 996 gİda denetimi gerçekleştirdiklerini belirten Pakdemirli, bugün başlatİlan denetimler kapsamİnda da 81 il ve ilçede eş zamanlİ olarak 7 bin 4 gİda kontrol görevlisiyle 6 gün boyunca her gün farklİ bir sektörde denetim gerçekleştireceklerini ifade etti.
"Tekrarİ durumunda hapis cezasİ uygulanmalİ"
Pakdemirli, gİdada taklit ve taĞşiş yapanlara hapis cezasİ öngören yasa taslaĞİnİn sorulmasİ üzerine de "Gerekli çalİşmalar yapİlİyor. En hİzlİ şekilde çİkmasİnİ bekliyoruz. Bizim arzumuz hapis cezasİ olmasİ. Adalet BakanlİĞİnİn da bu konuda bir olumsuz görüşü yok. Ama bunu bir deĞil ikinci tekrarlarda yapİyor olmamİz lazİm. Çünkü bazİ taĞşiş durumlarİnda bunu yapanlar, bunu bilmiyor olabiliyorlar. Bir şekilde üreteni ve esnafİ korumamİz lazİm. Tekrarİ durumunda hapis cezasİ getiriliyor olmalİ." dedi.
Pakdemirli, elektronik küpenin büyükbaş hayvanlarda verimliliĞi artİrmak için kullanİlacaĞİnİn altİnİ çizerek, küpe sayesinde hayvan hareketlerinin takip edileceĞini anlattİ. Pakdemirli, küpenin denemelerinin sürdüĞünü söyledi.
Tavuk dönere çamaşİr suyu katİldİĞİ iddialarİna ilişkin olarak da Pakdemirli, şunlarİ kaydetti:
"Zaman zaman İsmarlama haberler yapİlabiliyor. DoĞru olmayan bir haber yayİldİĞİnda o sektöre zarar veriliyor. Birisi tavuk dönerin çamaşİr suyuyla yİkandİĞİnİ söylüyor. Biz bu kişiyle irtibata geçerek nerede yapİldİĞİnİ sorduk. Bize böyle bir adres veremediler ne yazİk ki. Görünen o ki zaman zaman gİda konusunda böyle yanlİş haberler çİkabiliyor. Meclise sunduĞumuz yasa taslaĞİnda bu konuyla ilgili belli yaptİrİmlarİn getirilmesi ve gİdada bilgi kirliliĞi yaratanlarla ilgili cezai işlem uygulanmasİ konusunda çalİşmalar yaptİk."
Pakdemirli, gİdayla ilgili dile getirilen görüşlerin gerçekliĞinin tartİşİlacaĞİ bir kurul oluşturulacaĞİnİ aktardİ. Açİklamalarİnİn ardİndan gİda denetim elemanlarİnİ uĞurlayan Pakdemirli, görevlilere çeşitli talimatlarda da bulundu.

Haberi Payla :
SAĞLIK
Copyright Konya Haberleri , Konya Haber   |
|
|
Sitemizdeki yazı , resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. izinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Görsel Tasarım ve Yazılım :
konya net haber - Yönetim