Bugün; 29 Mart 2024, Cuma
Küresel Ticarette 5 Trilyon Dolarlİk Tedirginlik!
Tarih : 2020.02.21  18:27:46
Mal ve hizmet ticaretinde 5 trilyon dolardan fazla hacmi bulunan Çin, yeni tip koronavirüs mücadelesinin yanİ sİra ekonomik anlamda da büyük bir sİnavdan geçiyor.

Çin, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadele ederken, salgİnİn küresel ekonomide oluşturacaĞİ tahribattan da endişe duyuluyor.
ABD'den sonra 13,6 trilyon dolarlİk GSYH ile dünyanİn ikinci en büyük ekonomisi olan Çin'in Kovid-19 nedeniyle yaşadİĞİ sorunlar, ticaret, yatİrİm ve üretim baĞlantİlarİ üzerinden tüm dünyayİ etkiliyor. Virüsün ekonomik etkileri salgİndan daha hİzlİ bir şekilde dünyaya geneline yayİlİyor.
Dünya Bankasİ verilerine göre, 2018'de mal ve hizmet ihracatİ 2,7 trilyon dolara, ithalatİ da 2,6 trilyon dolara yaklaşan Çin, dünyada en çok ihracat yapan birinci, ithalat yapan ikinci ülke konumunda bulunuyor. Ülkenin bu denli büyük bir şokla karşİ karşİya olmasİ, küresel ekonomik büyümeye de tehdit oluşturuyor.
Aralarİnda balİk, sebze, tuz, kimyasal ürünler, plastik, kauçuk, tekstil ürünleri, ayakkabİ, demir-çelik, alüminyum, müzikal enstrümanlar, elektronik eşya ve oyuncaklarİn bulunduĞu 50 fasİlda ihracat lideri olan Çin'den tedarikin olmamasİ durumunda söz konusu ürünlerin nerelerden alİnabileceĞi de tartİşİlİyor.
Küresel ekonomik büyümeye en fazla katkİ saĞlayan Çin'in, virüsün etkisiyle 2020'de bu performansİnİ gösteremeyeceĞi öngörülüyor.
Yİlİn ilk çeyreĞinde salgİnİn tüketim üzerinde oluşturduĞu baskİlar nedeniyle Çin'in 2020 büyüme tahminini yüzde 5,8'den yüzde 5,2'ye çeken uluslararasİ kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, salgİnİn tüm Asya-Pasifik bölgesinde ekonomik büyümeyi yavaşlatabileceĞi uyarİsİnda bulunuyor.
IMF, salgİn nedeniyle orta vadede küresel ekonomik büyümenin tarihi ortalamalarİn altİnda kalacaĞİnİ ve ekonomik görünüm üzerindeki aşaĞİ yönlü risklerin hakim olmayİ sürdüreceĞini tahmin ediyor.
AA muhabirinin görüştüĞü Dünya Bankasİ sözcüsü de bankanİn Çin ve yeni tip koronavirüsün yayİldİĞİ ülkelerdeki durumu ve ekonomik etkilerini dikkatli bir şekilde izlediĞini ifade ediyor. Çin ekonomisinin büyüklüĞü ve dünya ekonomisiyle olan güçlü baĞİ dikkate alİnarak, en azİndan 2020'nin ilk yarİsİnda, küresel ekonominin büyüklüĞünün düşürüleceĞi tahmininde bulunuluyor.
Üretim büyük ölçüde durdu
Tedarik zinciri kesintileri ve ülkedeki fabrikalarda üretiminin durma noktasİna gelmesi, Çin'de üretim tesisi bulunan büyük şirketlerin yanİ sİra üretimi büyük ölçüde Çin'den yaptİĞİ komponent ithalatİna baĞlİ olan ülkeleri de zora sokuyor.
Çin ihracatİnİn yaklaşİk yüzde 20'sini ABD'ye gerçekleştirirken, Hong Kong, Japonya, Güney Kore ve Vietnam ülkenin ihracat pazarlarİnİn başİnda geliyor. Kovid-19 nedeniyle Çin'den ürün tedariĞi kesintiye uĞrayan bu ülkelerin özellikle elektrikli ekipmanlar, makine parçalarİ ve plastik ürünlerini başka ülkelerden temin arayİşİna gireceĞi tahmin ediliyor.
Ülkenin otomobil üreticileri birliĞi, Çin'deki otomobil fabrikalarİnİn yalnİzca üçte birinin üretimine devam ettiĞini ve birçok otomobil fabrikasİnİn haftalardİr kapalİ olduĞunu belirtiyor. Çin'deki parça tedarikçilerinin uzun süre kapalİ kalmasİ durumunda dünyanİn dört bir yanİndaki otomobil fabrikalarİnİn da üretimini durduracaĞİndan endişe duyuluyor.
Petrol piyasasİ da etkileniyor
Kovid-19 salgİnİ nedeniyle küresel petrol talebinin azalacaĞİ ve dünyanİn en büyük petrol ithalatçİsİ Çin'in ham petrol işleme hacminin daralacaĞİ öngörülüyor.
Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC), petrol üretim ve fiyat tahminlerini düşürürken, virüsün etkisinin ne kadar devam edeceĞine ilişkin belirsizlikler sürüyor.
Çin'e uçuşlar askİya alİnİyor
Çin'den planlanan uçuşlarİn üçte birinden fazlasİna denk gelen 85 binden fazla uçuşun iptal edildiĞi tahmin ediliyor. Uluslararasİ Sivil Havacİlİk Örgütüne (ICAO) göre, küresel hava yolu gelirlerinin 2020'nin ilk çeyreĞinde uçuş iptalleri sonucunda 4-5 milyar dolar düşmesi bekleniyor.
Air Canada'dan United Airlines'a, Türk Hava Yollarİndan Air France'a birçok hava yolu Vuhan başta olmak üzere Çin'in bazİ şehirlerine uçuşlarİnİ durdururken, ABD, Avustralya ve Singapur'un aralarİnda olduĞu bazİ ülkeler, yakİn zamanda Çin'e seyahat eden yabancİlarİn ülkelerine girişini yasaklİyor. Uluslararasİ seyahat eden yolcular salgİn endişesiyle havalimanlarİnda termal kamera incelemesi ve virüs taramasİ gibi süreçlerden geçiriliyor.
Uluslararasİ Hava TaşİmacİlİĞİ BirliĞi, Kovid-19 salgİnİnİn Asyalİ hava yolu şirketlerine olan talebin yüzde 13 oranİnda azalmasİna yol açtİĞİnİ ve bu nedenle küresel hava yolu şirketlerinin 29 milyar dolarlİk gelir kaybİna uĞrayacaĞİnİ tahmin ediyor.
Turizm alternatif rotalara kayİyor
Virüs salgİnİnda ölüm ve vaka sayİlarİndaki artİş ivme kaybetmesine raĞmen, Kovid-19'un küresel turizm endüstrisi üzerindeki etkileri yayİlmaya devam ediyor. Seyahat acenteleri ve otellerin salgİndan kaynaklanan ekonomik aksamalar nedeniyle 2021'e kadar olumsuz etkilerle karşİlaşabileceĞi öngörülüyor.
Çin başta olmak üzere Asya ülkelerine yapİlan seyahat iptallerinin sayİsİ her geçen gün artİyor. Bu bölgeye seyahat etmeyi planlayanlarİn yüzde 75'inin salgİnİn yakİnİnda bulunma ve uçuş iptallerinden etkilenme riskiyle planlarİnİ iptal ettiĞi belirtiliyor.
Bölgeye yapİlan rezervasyonlar, Maldivler, Güney Afrika ve Avustralya gibi alternatif destinasyonlara kaydİrİlİyor. ICAO da Japonya'nİn Çinli turistlerdeki düşüş nedeniyle ilk çeyrekte 1,3 milyar dolar, Tayland'İn 1,2 milyar dolar turizm geliri kaybedebileceĞini tahmin ediyor.
Çin'deki uluslararasİ şirketler de zarar görüyor
Çin'de yerleşik olarak tüketicilere hizmet veren yabancİ markalar da ciddi bir şekilde zarar görüyor. KFC, Pizza Hut, Starbucks ve McDonalds gibi zincirler yüzlerce restoranİ kapatmak zorunda kalİrken, açİk olanlarda da tedarik sorunlarİ nedeniyle sİnİrlİ hizmet saĞlanabiliyor.
Apple, ocak-mart dönemine ilişkin 63-67 milyar dolar seviyesindeki gelir beklentisini Kovid-19 salgİnİ nedeniyle tutturamayacaĞİnİ duyururken, HSBC de salgİnİn, bankanİn Asya'daki performansİ üzerine baskİ oluşturabileceĞini belirtiyor.
Hilton, Kovid-19 endişeleri nedeniyle Çin'de yaklaşİk 150 oteldeki 33 bin odasİnİn kapalİ olduĞunu açİkladİ. Nike da Çin'deki maĞazalarİnİn yaklaşİk yarİsİnİ kapattİĞİnİ, kalan maĞazalarİn ise beklenenden daha düşük satİş gerçekleştirdiĞini belirtiyor.
Uluslararasİ organizasyonlar erteleniyor
Dünya SaĞlİk Örgütünün aldİĞİ "uluslararasİ acil durum" kararİ göz önünde bulundurularak koronavirüs endişeleri nedeniyle ertelenen uluslarasİ organizasyonlar arasİnda, nisanda Çin'in şangay kentinde düzenlenmesi planlanan Çin Grand Prix'si ve yine aynİ ayda başlamasİ planlanan Pekin Uluslararasİ Otomotiv Fuarİ bulunuyor.
Asya'nİn tahİl ticaretinde önemli bir etkinliĞi olan ve martta Singapur'da yapİlmasİ planlanan "Global Grain Asia" toplantİsİ, virüs nedeniyle ertelenen diĞer bir etkinlik olarak göze çarpİyor.
Barselona'da gerçekleştirilmesi planlanan ve cep telefonu endüstrisi için önemli bir yere sahip bulunan Mobil Dünya Kongresi de Facebook, Amazon, LG, Ericsson, Cisco ve Sony gibi şirketlerin kongrede yer almayacaĞİnİ bildirmesi ve salgİn konusundaki korkularİn yaygİnlaşmasİyla iptal edilen diĞer bir etkinlik olarak dikkati çekiyor.
Öte yandan, Kovid-19'un temmuzda başlayacak Tokyo 2020 Olimpiyatlarİ'nİ etkileyeceĞine dair endişelere raĞmen, Uluslararasİ Olimpiyat Komitesi, organizasyonun ertelenmesinin gündemlerinde olmadİĞİnİ belirtiyor.
Ekonomik etkiler yönünden, Kovid-19 ile 2003'te yaşanan SARS salgİnİ kİyaslamasİ yapİlİrken, Çin'in o dönemden bu yana küresel ekonomiden aldİĞİ payİn artmasİ nedeniyle yeni tip koronavirüsün dünya ekonomisinde daha derin hasar oluşturacaĞİ öngörülüyor.

Haberi Payla :
SAĞLIK
Copyright Konya Haberleri , Konya Haber   |
|
|
Sitemizdeki yazı , resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. izinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Görsel Tasarım ve Yazılım :
konya net haber - Yönetim