Bugün; 29 Mart 2024, Cuma
Corona Yumurta Üreticilerini Vurdu! İflaslar Başladİ
Tarih : 2020.03.15  17:00:56
Tüm dünyayİ etkisi altİna alan Corona Virüsü salgİnİ Türkiye’de yumurta sektörünü de zora soktu.

Corona virüsü salgİnİ nedeniyle sİnİr kapİlarİnİn kapatİldİĞİnİ ve ihracat yapamadİklarİnİ belirten Konya Yumurta Üreticileri BirliĞini (YUM-BİR) Başkanİ İsmail SaraçoĞlu, “Sİnİra gönderilen yumurta TIR'larİmİz geri gönderildi. Bu sebeple üretim fazlasİ yumurtalar ülke içinde kaldİ. şu an yumurtanİn kolisi 6-7 liraya kadar düşmüş durumda. Tavuklar için ithal ettiĞimiz yem ve proteinleri de alamİyoruz. Üreticilerimiz tavuklarİna bakamadİĞİ için 1 ay içerisinde 6 milyon tavuk kesime gönderildi, 6 tavuk çiftliĞi ise kapatİldİ” dedi.

Tüm dünyayİ etkisi altİna alan corona virüsü salgİnİ yurt dİşİna ihracat yapan yumurta üreticisini vurdu. Virüs salgİnİ nedeniyle İran, Irak, Azerbaycan, Kuveyt, Katar ve Suriye'ye yumurta gönderemediklerini aktaran Konya Yumurta Üreticileri Başkanİ İsmail SaraçoĞlu, sektörde iflaslarİn başladİĞİnİ aktardİ.

“SEKTÖR PERİşAN OLDU”

Son bir ay içerisinde Türkiye genelinde 6 milyon tavuĞun kesime gönderildiĞini belirten SaraçoĞlu, “GeçtiĞimiz yİl Irak Türkiye'den yumurta vb. bazİ gİda ürünlerinin alİmİnİ durdurmuş ve sektör daralmaya gitmişti. şimdi de corona virüsü nedeniyle ihracat yaptİĞİmİz İran, Suriye, Kuveyt, Katar, Azerbaycan ve diĞer ülkelere yumurta gönderemiyoruz. Haftada yaklaşİk 280-300 TIR yumurtayİ ihraç ederdik ama son bir aydİr corona virüsünden dolayİ sİnİrlar kapatİlİnca sektör perişan oldu” dedi.

“YUMURTANIN KOLİSİNDEN 3 LİRA ZARAR EDİYORUZ”

İhracat yapmadİklarİndan dolayİ yumurta kolisinin ülke içinde 6-7 liraya kadar düştüĞünü ifade eden SaraçoĞlu, “Yurt dİşİna ihracat yapamadİĞİmİz için üretim fazlasİ yumurta ülkede kaldİ. şu an üreticimiz bir yumurtayİ 36 kuruşa üretiyor. İhracatta yaşanan sorunlardan dolayİ yumurtanİn kolisi 6-7 liraya düştü. şu an yumurtanİn kolisinden 3 lira zarar ediyoruz” şeklinde konuştu.

SON BİR AY İÇERİSİNDE 6 TAVUK ÇİFTLİĞİ KAPANDI

Sektörde yaşanan sorunlardan dolayİ yaklaşİk 6 milyona yakİn tavuĞun kesime gönderildiĞini aktaran SaraçoĞlu, “Yumurtalarİ ihraç edemememizin yanİnda tavuklarİmİz için gerekli besin ürünlerini de yurt dİşİndan ithal edemiyoruz. Tavuklarİnİ besleyemeyen üreticimiz Türkiye genelinde yaklaşİk 6 milyon tavuĞu kesime gönderdi.

Yumurta sektöründe bu sorunlar devam ederse 110 milyon olan tavuk varlİĞİmİz 100 milyonun altİna düşer. şu an benim bildiĞim kadarİyla son bir ay içerisinde 6 büyük tavuk çiftliĞi kapatİldİ. Yüzlerce çalİşan işsiz kaldİ. EĞer süreç bu şekilde devam ederse iflaslarİn ardİ arkasİ kesilmez” ifadelerini kullandİ.

ACİL EKONOMİK PAKET HAZIRLANMALI

Yumurta ve diĞer tarİm ürünleri için acilen bir ekonomik paketin açİklanmasİ gerektiĞine vurgu yapan SaraçoĞlu, “Döviz kurunun yükselmesi nedeniyle ithal ettiĞimiz birçok ürünün maliyeti arttİ. Salgİn bitse bile bu şartlar altİnda üretim yapmak çok güç hale geldi. Bu yüzden hem yumurta sektörü hem de tarİm ürünleri için acil bir ekonomik paket hazİrlanmalİ” şeklinde konuştu.

Haberi Payla :
SAĞLIK
Copyright Konya Haberleri , Konya Haber   |
|
|
Sitemizdeki yazı , resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. izinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Görsel Tasarım ve Yazılım :
konya net haber - Yönetim