Bug羹n; 18 Nisan 2024, Perembe
T羹rkiye'ye Gelen Her Yolcuya Korona Testi
Tarih : 2020.05.11  16:57:34
Bakanl襤k Sal襤kl襤 Turizm Sertifikasyon Program襤 a癟襤klad襤. Belgeyi alan tesisler 1 Haziranda a癟襤klanacak. Programa g繹re her yolcu test edilecek, tesislerde sosyal mesafe 繹ne 癟襤kacak.

Kültür ve Turizm Bakanl襤襤 bu yaz sezonundan itibaren geçerli olacak ‘Sal襤kl襤 Turizm Sertifikasyon Program襤’ balat襤ld襤. Bu sertifikasyonu alan tesisleri 1 Haziran itibar襤yla duyurulacak. Belgelendirme prosedürü, 132 maddelik kriterlerle dün itibar襤yla tga.gov.tr sitesinde yay襤mland襤. Programa göre Türkiye'ye gelen her yolcu test edilecek. Sertifikasyonda temel kriter sosyal mesafe. 襤kinci konu hijyen, üçüncü konu personelin eitimi, dördüncü kural da tüm bunlar襤n denetimi....

Bakanl襤k ‘niyet mektubu’ gönderecek

Kültür ve Turizm Bakan襤 Mehmet Nuri Ersoy, turist gönderen bütün ülkelere devlet olarak bir ‘niyet mektubu’ göndereceklerini ve ‘Biz haz襤r襤z’ diyeceklerini aç襤klayarak, “Bence bu y襤l için otellerin yüzde 50-60'襤n襤 açabilirsek, iyi olacak. Fiyat deil hareketi balatman襤n öncelik olduunu düünüyorum” dedi. Ersoy, unlar襤 anlatt襤: "Sal襤k Bakanl襤襤, haziran ba襤nda Antalya’dan balamak üzere bütün havalimanlar襤nda, Kap襤kule ve 襤psala’da test istasyonlar襤 kuracak ve gelen her yolcuya test uygulanacak. Sonucu 5-6 saatte al襤nacak. Gelen yolcunun Türkiye’deki adresi belli olduu için gerektiinde an襤nda müdahale edilecek. Testler pasaporttan geçiten önce uygulanacak. En fazla 2-3 dakika sürecek. Otel lobilerindeki koltuklar襤n aras襤, plaj ezlonglar襤, havaalan襤 ve yemek kuyruklar襤nda sosyal mesafe 1.5 metre olacak.”

Program 4 ana bal襤kta toplan襤yor

Program, ‘Yolcu sal襤襤 ve güvenlii’, ‘Çal襤an sal襤襤 ve güvenlii’, ‘Tesislerde al襤nan önlemler’ ve ‘Ula襤m araçlar襤nda al襤nan önlemler’ olmak üzere 4 ana bal襤kta toplan襤yor.

Sertifikan襤n ‘Yolcu sal襤襤 ve güvenlii’ bal襤kl襤 bölümü, yolcular襤n, Türkiye'ye giri yapt襤klar襤 andan ç襤k襤 yapacaklar襤 ana kadar uygulanmas襤 gereken tedbir ve önlemleri içeriyor. Bu bal襤kta, terminal girilerinde maskesiz yolcular襤n içeri al襤nmamas襤, yolculara ücretsiz maske salanmas襤, terminal binalar襤na girilerde termal kamera, vücut ate ölçümü uygulamalar襤, dezenfeksiyon hal襤lar襤 ve gerekmesi halinde dezenfeksiyon kabinleri oluturulmas襤 ve seyahat etmesinde sak襤nca görülen yolcular için uygulanacak protokoller yer al襤yor.

Program襤n ‘Çal襤an sal襤襤 ve güvenlii’ bal襤kl襤 bölümü ise ula襤m, konaklama ve yeme-içme tesislerinde görevli personelin fiziksel ve ruhsal sal襤klar襤na yönelik önlemleri kaps襤yor. Personelin hijyen ve sanitasyon eitimleri, personele verilecek psikolojik destek, gerekli hijyen ve sal襤k ekipman襤n襤n temini, personelin tesislere giri öncesi gerek ate ölçer gerekse de uygun standartlarda termal kameralar ile denetimden geçirilmesi ve vardiya planlamas襤, toplant襤 düzenlemeleri, personelde enfeksiyon taramas襤 gibi i süreçlerinin yeni gereksinimlere göre yeniden düzenlenmesi gibi prosedürler, dier maddeleri oluturuyor. 'Ula襤m araçlar襤nda al襤nan önlemler’ bal襤襤nda ise ula襤m araçlar襤nda görev yapan personelin eitimi, personelin ba襤襤kl襤k belgesi, ula襤m araçlar襤n襤n sterilizasyonu ve yolcu ta襤ma sisteminin güvenli mesafe standartlar襤na göre düzenlenmesi gibi önlemleri içeriyor.

Sertifikasyondaki ‘Tesislerde al襤nan önlemler’ bal襤襤 da salg襤n襤n yay襤lmas襤n襤 önlemek üzere al襤nmas襤 gereken tedbirleri ve söz konusu süreçte konaklama ve yeme-içme tesislerinin faaliyetlerine ilikin düzenleme ve önlemleri kaps襤yor.

 

Animasyon da sauna da ‘her ey dahil’

Çokça tart襤襤lan aç襤k büfe ve her ey dahil uygulamalar襤n襤n kald襤r襤laca襤 yönündeki yorumlar gerçek ç襤kmad襤. Aç襤k büfede, animasyon etkinlikleri de tedbirler al襤narak devam edecek…
Tesislerin sertifikasyon kriterlerinden baz襤lar襤 unlar:

* Animasyon program襤, salonlarda kapasite uyar襤s襤 yap襤larak devam edecek. Alanlara girite veya aktivite alanlar襤nda ula襤labilir halde alkol bazl襤 el antiseptii/dezenfektan襤 bulundurulacak.

* Sauna, Hamam, Buhar Banyosu gibi alanlar襤n, misafir taraf襤ndan kullan襤m süresi en çok 30 dakika ile s襤n襤rland襤r襤larak sonras襤nda en az 15 dakika alan襤n temizlenecek. Giri ç襤k襤 saatleri ile kii say襤s襤 s襤n襤rland襤rmas襤 yap襤lacak. 襤lgili alanlar襤 kullanan misafirler kay襤t alt襤na al襤nacak.

* Masalar aras襤 en az 1,5 metre, sandalyeler aras襤nda ise 60 cm mesafe b襤rak襤lacak

* Ortak kullan襤mda olan çay/kahve makinas襤, sebil, içecek makinas襤 ve benzeri
cihazlar kald襤r襤lm襤 veya misafirlere bir görevli arac襤l襤襤yla bu cihazlardan içecek
verilecek.

* Masa üzerinde tek kullan襤ml襤k tuzluk, biberlik, peçetelik bulunuyor mu?

* Aç襤k büfe, uygulamas襤n襤n sürdürülmesi durumunda, büfede bulunan
yiyeceklerin misafirler taraf襤ndan al襤nmamas襤 ve yiyeceklerle temas kurmalar襤na
yönelik bir cam siperlik bulunacak. Önlemler dahilinde bir görevli taraf襤ndan
istenen yiyeceklerin misafire verilecek.

*Tesis bünyesinde koruyucu k襤yafet ve ekipman ile tesis giriinde talep edilmesi
halinde maske haz襤r bulunduruluacak.

* Misafirlere, resepsiyonda COV襤D-19 ile hijyen konusunda al襤nan önlemler ve
uygulamalar ile misafirlerin uyacaklar襤 kurallar hakk襤nda yaz襤l襤 bilgi verilecek.

* Çal襤anlar襤n ie giri ve ç襤k襤lar襤nda vücut 襤s襤s襤 ölçümleri termal sensörle yap襤l襤p ve
biometric yüz tan襤mlar襤 ayn襤 anda kay襤t alt襤na al襤n襤p takibi salanacak. 

* Otelin departman yöneticileri toplant襤lar襤 telekonferans ve çal襤anlara yönelik
eitim programlar襤 da uzaktan eitim (e-eitim) metoduyla yap襤labilmesi için
gerekli düzenlemeler oluturulacak.

* COV襤D-19 ve hijyen uygulamalar襤na ilikin personel alanlar襤 ve genel alanlarda
yazd襤r襤labilir duvar emalar襤 haz襤rlanarak as襤lacak. emalar en az 3 dile çevirilecek.

* Misafirin otele girilerinde otel yönetimleri, pandemi süresince bellboy hizmeti sunma konusunda bireysel karar verecek. Sunmak isteyenler bilgilendirme protokolü haz襤rlayacak.

* Acil durumlar ile hasta, semptomlu veya üpheli vaka tespit edilmesi (Salg襤n
Hastal襤klar Kriz Yönetimi gerekliliklerini içerir ekilde) halinde uygulanacak
protokol, ula襤lacak kii ve kurumlar belirlenecek.

Haberi Payla :
SALIK
Copyright Konya Haberleri , Konya Haber   |
|
Sitemizdeki yaz覺 , resim ve haberlerin her hakk覺 sakl覺d覺r. izinsiz veya kaynak g繹sterilemeden kullan覺lamaz.
G繹rsel Tasar覺m ve Yaz覺l覺m :
konya net haber - Y繹netim