Bugün; 20 Nisan 2024, Cumartesi
İçişleri BakanlİĞİ’ndan, ‘Cami ve Mescit' Genelgesi
Tarih : 2020.05.23  15:55:26
29 Mayİs 2020 Cuma günü belirlenecek kurallar çerçevesinde öĞle, ikindi ve cuma namazlarİnİn camilerde cemaatle kİlİnabileceĞine ilişkin karar alİndİ.

Bilim Kurulu tarafİndan belirlenen toplu olarak bulunulacak alanlarda uyulmasİ gereken hijyen, sosyal mesafe vb. kurallar göz önünde bulundurularak 29 Mayİs 2020 Cuma günü itibariyle cami ve mescitlerde cemaatle namaz kİlİnabilmesi amacİyla ilgili Bakanlİklar ve Diyanet İşleri BaşkanlİĞİnca belirlenen kurallar genelgede şu şekilde sİralandİ:

1)Cami ve mescitlerde cemaatle birlikte yalnİzca öĞle, ikindi ve cuma namazlarİ kİlİnacak. DiĞer vakitlerde münferiden namaz kİlmak isteyenler için cami ve mescitler açİk tutulacak.

2)SokaĞa çİkma kİsİtlamasİ kapsamİnda olan vatandaşlar ile hastalİk belirtileri taşİyanlara evlerinde kalmalarİ konusunda gerekli uyarİlar/bilgilendirmeler yapİlacak.

3)Öncelik cami bahçesi/avlusu, açİk alanlar olmak üzere meteorolojik/mevsimsel şartlara göre öĞle ve ikindi namazlarİ cami içinde kİlİnabilecek. Cuma namazlarİ ise cami içerisinde kİlİnamayacak.

4)Cemaatle ibadete başlanan cami ve mescitlerin bütün bölümlerinin uygun yöntemlerle her gün temizlenmesine her zamankinden daha fazla özen gösterilecek. Temizlik işlemlerinde kapİ kollarİ gibi el temasİnİn yoĞun olduĞu yerler özellikle dezenfektan maddelerle silinecek.

5) Cami ve mescit içerisinde bulunan klima ve havalandİrmalar çalİştİrİlmayacak, kapİ ve camlar açİk tutularak cami ve mescit içerisinin sürekli havalandİrİlmasİ saĞlanacak.

6) Ortak kullanİm alanlarİnİ asgaride tutabilmek için abdesthane, şadİrvan ve tuvaletler kapalİ tutulacak. Abdest vb. ihtiyaçlarİn evlerde veya iş yerlerinde giderilmesi suretiyle cami ve mescitlere gelinmesi konusunda cemaate gerekli bilgilendirmeler/uyarİlar yapİlacak.

7) Cemaatle öĞle, ikindi ve cuma namazİ kİlacak herkesin tİbbi bez maske kullanmasİ zorunlu olacak. Maskesi olmayan kişi/kişilerin cemaatle namaz kİlmasİna müsaade edilmeyecek.(Cami ve mescit içinde bireysel namaz kİlacaklarİn da maske takmasİ zorunlu olacak.)

8) Cami ve mescitlerde genellikle ortak olarak kullanİlan ve salgİn/bulaş riskini artİrabileceĞi deĞerlendirilen tesbih, rahle, ayakkabİ çekeceĞi vb. malzemelerin bulundurulmasİna müsaade edilmeyecek.

9) Koronavirüs ile ilgili alİnacak tedbirler ile cami ve mescitlerde cemaatle namaz kİlmak için uyulmasİ gereken kurallarİ içeren uyarİcİ afişler (il ve ilçe saĞlİk müdürlükleri, müftülüklerden temin edilmek suretiyle), ivedi bir şekilde bastİrİlarak bütün cami ve mescitlere asİlacak.

10)Cami ve mescitlere gelecek kişilerin yanlarİnda şahsi seccadelerini getirmeleri saĞlanacak veya imkanlar nispetinde müftülükler tarafİndan tek kullanİmlİk seccade temin edilmek suretiyle kullanİma sunulacak. Cami avlusunda namaz kİlİndİĞİnda vatandaşlarİmİza seccadelerini yİkamalarİ tavsiye edilecek.

11) Namaz kİlİnacak tüm alanlarda hastalİĞİn bulaşmasİ açİsİndan risk teşkil eden ve dezenfekte edilmesi mümkün olmayan koli, karton, çuval ve hasİr vb. yaygİlar kullanİlmayacak.

12)Cami ve mescit girişlerinde ve cami/ibadet alanİ olarak belirlenen yerlere girecek herkesin ellerini mutlaka dezenfekte etmesi saĞlanacak.

13)Cami ve mescitlerde topluca geçirilecek sürenin mümkün olduĞunca kİsa tutulmasİ amacİyla, namazlarİn sünnetlerinin evde kİlİnabileceĞi ve tesbihatİn evde yapİlabileceĞi hususunda cemaatin bilgilendirilmesi saĞlanacak.

14)Cemaatin fiziksel temastan kaçİnmasİ (el sİkİşma, musafaha, kucaklaşma vb.) ve sosyal mesafe kuralİna uymasİ yönünde gerekli uyarİlar sİklİkla tekrarlanacak.

15)Cami yerleşkesi içerisinde bulunan türbelerin iç mekânlarİ ziyarete açİlmayacak, türbelerin dİş yüzeylerine temasİ önlemek için en az bir metre mesafe olacak şekilde şerit çekilecek.

16)Camilerde sosyal mesafenin korunmasİnİ zorlaştİracak nitelikte mevlit, toplu yemek vb. etkinlikler ile cami çİkİşlarİnda ikram yapİlmasİna izin verilmeyecek.

17)Cami önlerinde dilencilere karşİ alİnan tedbirler en üst seviyeye çİkarİlacak ve özellikle cuma namazİ sonrasİnda sergi olarak tabir edilen sebze, meyve, giyim eşyasİ, oyuncak vb. ürün satİşİna izin verilmeyecek.

18)Cami ve mescitlerde sosyal mesafe kuralİna uygun bir şekilde cemaatle namaz kİlİnabilmesi için Vali/Kaymakamlarİn koordinesinde;
a) Namaz kİlacaklar arasİnda sosyal mesafenin saĞlanmasİnİ teminen camilerin kapalİ alanlarİnda/avlusunda/bahçesinde ve namaz kİlmak için belirlenecek diĞer alanlarda, bir kişinin en az 60×110 cm’lik bir alanİ (seccadenin kaplayacaĞİ alan) kullanacaĞİ göz önünde bulundurularak, her namaz kİlİnacak alanİn en uç noktalarİndan her yönden birer metre mesafe olacak şekilde ekte gönderilen şekle uygun zeminde işaretleme yapİlacak.

b) (a) bendine göre belirlenecek cami içi, bahçesi/avlusu ile namaz kİlİnacak açİk alanlarİn azami kapasiteleri, herkes tarafİndan görülebilecek bir şekilde anİlan alanlarİn girişine asİlacak. İçerideki kişi sayİsİ yeterli noktaya ulaştİĞİnda ise bu durum giriş için bekleyen cemaate uygun şekilde duyurulacak.

19) Cuma Namazİ,
a)Valilik ve Kaymakamlİklarca belirlenecek (il/ilçe müftülüklerinin tespitleri kapsamİnda)yeterli bahçesi/avlusu/açİk alanİ bulunan camilerde kİlİnabilecek.

b)Cami bahçesi/avlularİnİn yeterli olmadİĞİ yerleşim yerlerinde il/ilçe müftülerinin teklifi ilçelerde kaymakamlar, illerde valilerin onayİ ile uygun görülen açİk alanlarda, alİnacak tedbirler çerçevesinde cuma namazİ kİlİnabilecek.

c)Cuma namazİ kİlİnacak alanlarİn belirlenmesinde mevsimsel şartlar ile alanİn genişlik ve giriş-çİkİş kolaylİĞİ gibi faktörler göz önünde bulundurulacak.

d)Valilik ve Kaymakamlİklarca cuma namazİ kİlmak için belirlenecek camiler (avlu/bahçeleri) ile açİk alanlar en geç 26.05.2020 tarihine kadar çeşitli iletişim kanallarİ kullanİlarak kamuoyuna duyurulacak.

e)Camilerin kapalİ alanlarİ cuma vaktinde kapalİ tutulacak.
f)Cuma namazİ kİlİnacak alanda sesin rahat duyulmasİ ve hutbe okunurken hatibin cemaat tarafİndan görülebilmesi için gerekli tedbirler alİnacak.
g)Cuma namazİ kİlmak için belirlenen açİk alanlarİn namaz öncesi ve sonrasİ, belediyelerle işbirliĞi içerisinde temizlenmesi/dezenfekte edilmesi saĞlanacak.

h) Cuma namazlarİnda ilk saftan başlamak üzere oturmaya başlanacak ve son saf dolana kadar bu sİra takip edilecektir. Namaz bitiminde ise en son saftan başlamak üzere sİrasİyla cemaatin namaz kİlİnan alandan ayrİlmasİ için gerekli tedbirler alİnacak.Bu düzenin saĞlanmasİ için vali/kaymakamlarca il/ilçe müftülerinin önerileri doĞrultusunda her namaz kİlİnacak cami ve açİk alanlar için en az beş kişiden müteşekkil “Cuma Heyeti” oluşturulacak ve kolluk personeli görevlendirilecek.

i)Cuma Heyeti öncelikli olarak cuma namazİ kİlİnmayan camilerin din görevlileri, erkek Kur’an kursu öĞreticileri, müftülük personelinden oluşturulacak; bu kapsamda yeterli personel bulunmamasİ durumunda diĞer kamu görevlilerinden görevlendirme yapİlabilecek. Ayrİca ihtiyaç bulunmasİ halinde cami dernekleri üyeleri de bu amaçla görevlendirilebilecek.

Cuma Heyetinin Görevleri,
j)Cuma Heyeti; görevlendirilecek kolluk personeli ile koordineli şekilde cemaatin bu genelgede belirtilen şartlar dahilinde namaz kİlİnacak alanlara girmesi (ellerin dezenfekte edilmesi, maske ile girilmesi, seccade getirilmesi vb.), saf tutmasİ, içeriye girecek kişi sayİsİ belirlenen sayİya ulaştİĞİnda bu durumun giriş için bekleyen cemaate uygun şekilde anlatİlmasİ ve namaz sonrasİ cemaatin sosyal mesafeyi koruyarak çİkmalarİnİn saĞlanmasİ konusunda görev yapacak.

k)Valilik ve Kaymakamlİklarca bu Genelgede belirtilen kurallarİn uygulanmasİ, özellikle de cemaatin namaz kİlİnacak yerlere sosyal mesafeyi saĞlayacak bir düzen dahilinde alİnmasİ, namaz kİlİnacak alanlara belirlenen kapasite üzerinde cemaatin girmemesi, içerideki kapasite dolduĞu zaman dİşardaki cemaatin bilgilendirilmesi, sosyal mesafeyi ihlal edecek şekilde kalabalİk oluşmamasİ konularİnda doĞrudan sorumlu olacak kolluk personeli görevlendirilecektir. Kolluk birimleri görevlerini Cuma Heyetleri ile koordineli olarak yerine getirecek.

l)Kolluk birimlerince cuma namazİ kİlİnacak alanlarda cemaatin giriş/çİkİşlarİnİn kontrollü şekilde saĞlanmasİ için gerektiĞinde akordiyon bariyer, bariyer, renkli kordon/şerit, plastik duba vb fiziki engellerden yararlanİlacak.

m)Cuma namazlarİnda vaaz yapİlmayacak, Diyanet İşleri BaşkanlİĞİnca gönderilecek hutbeler hiçbir ilave ve çİkartma yapİlmadan okunacak, namazlarİn mümkün olduĞunca kİsa sürede kİlİnmasİna çalİşİlacak.

Bu kapsamda; Valilik/Kaymakamlİklarca, uygulamanİn eksiksiz bir şekilde yerine getirilmesi için başta yerel yönetimler ve ilgili kurumlarla koordinasyon saĞlanarak planlamalar ve görevlendirmeler yapİlacak. Vatandaşlara gerekli duyurular yapİlarak, uygulamada herhangi bir aksaklİĞa meydan verilmeyecek.

Haberi Payla :
YAşAM
Copyright Konya Haberleri , Konya Haber   |
|
|
Sitemizdeki yazı , resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. izinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Görsel Tasarım ve Yazılım :
konya net haber - Yönetim