Bugün; 19 Mart 2024, Sal
İmalat Sanayide Dipten Dönüş Sinyali
Tarih : 2020.06.01  17:41:04
Büyümenin öncü göstergelerinden biri olan İSO İmalat PMI Endeksi, mayİs ayİnda 40,9'a çİktİ.

Büyümenin öncü göstergesi imalat sanayideki performansİn öncü göstergesi İstanbul Sanayi Odasİ Türkiye İmalat PMI (Satİn Alma Yöneticileri Endeksi) mayİsta 40.9’a yükseldi nisanda veri 33.4 ölçülmüştü. Eşik deĞer 50.0’nin altİnda kalan veri koronavirüs salgİnİ nedeniyle sektördeki faaliyet koşullarİnİn yavaşlamaya devam ettiĞini gösterdi. Hem üretim hem de yeni siparişler mayİsta da sert yavaşlama kaydederken, buna karşİlİk bazİ firmalarİn operasyonlarİnİ mayİsta yeniden başlatmasİyla düşüşler daha sİnİrlİ gerçekleşti. Bu veri ikinci çeyrekte nisana göre toparlanma olsa da ekonomide sert daralmanİn devam ettiĞinin de işareti.

İSO PMI mayİs verileri pandeminin Türk imalat sektörünün genelini olumsuz etkilemeye devam ettiĞini ortaya koyuyor. Takip edilen 10 sektörün çoĞunda belirgin yavaşlama sürdü. Giyim ve deri ürünleri en belirgin hİz kaybİnİn gerçekleştiĞi sektör oldu. Üretimin dengelenme noktasİna ulaştİĞİ kimyasal, plastik ve kauçuk sektöründe ise istihdam, veri serisinin başladİĞİ Ocak 2016’dan beri en güçlü düzeyde arttİ.

İstihdamda üst üste iki aydİr kayİp

Sektörlerde sert yavaşlama yaşansa da bazİ firmalar operasyonlarİnİ mayİs ayİnda yeniden başlattİklarİnİ bildirdi ve böylece düşüşler daha sİnİrlİ gerçekleşti. İmalatçİlar istihdamİ üst üste ikinci ay azalttİ. Ancak şirketlerin çoĞunluĞunun personel sayİlarİnİ deĞiştirmemesi nedeniyle düşüş önceki aya göre hİz kesti, üretim ve yeni siparişlere göre çok daha İlİmlİ düzeyde gerçekleşti. Yeni siparişlerdeki yetersizlik, firmalarİn satİn alma faaliyetlerini yavaşlatmasİna ve hem girdi hem de nihai ürün stoklarİnİ azaltmasİna sebep oldu.

Pandemi etkisiyle kİsİtlamalarİna baĞlİ olarak taşİmacİlİkta yaşanan aksamalar, tedarikçilerin teslimat sürelerinde sert artİşa yol açtİ. Özellikle yurtdİşİndan yapİlan ürün alİmlarİnda güçlükler yaşandİĞİ belirtildi. Türk Lirasİ’nİn dolar karşİsİndaki deĞer kaybİ, girdi maliyetlerinde keskin ve hİzlanan bir artİşa yol açtİ. Girdi maliyetleri enflasyonu son bir yİlİn en yüksek oranİnda kaydedildi. Bunun yansİmasİ olarak, imalatçİlar satİş fiyatlarİnİ nisan ayİna ve seri ortalamasİna göre daha yüksek bir hİzda artİrdİ.

İmalatta en kötü geride kaldİ

İstanbul Sanayi Odasİ Türkiye İmalat PMI verileri hakkİnda deĞerlendirmede bulunan IHS Markit Ekonomi Direktörü Andrew Harker, son PMI verilerine göre Türk imalat sektörü mayİs ayİnda Covid-19 salgİnİnİn etkileri ile mücadele etmeyi sürdürdüĞünü belirterek “Bu etkiler, aktivitenin nisan ayİndaki sert yavaşlamadan sonra mayİsta güçlü bir geri dönüş yapmasİna engel oldu. Yine de yavaşlamanİn daha İlİmlİ gerçekleşmesi, sektörün toparlanma yolunda olduĞuna işaret etti. Virüsün kontrol altİna alİnma sürecinin devam etmesi halinde, aktivite önümüzdeki aylarda büyüme bölgesine geçebilecektir” dedi. 

Harker, mayİs ayİnda görünümün nisan ayİndaki kadar zayİf olmamasİ, büyümedeki yavaşlamada en kötünün geride kaldİĞİna işaret ettiĞini vurgularken şunlarİ söyledi: “Mayİs ayİnda göze çarpan kimi olumlu gelişmeler de var. Kimyasal, plastik ve kauçuk ürünler sektöründe faaliyet koşullarİ iyileşirken, iş hacmindeki dengelenme belirtileri, firmalarİ istihdam artİrma yönünde cesaretlendirdi. Bu arada, sektörlerin çoĞunluĞunda gelecek 12 aya ilişkin üretim beklentilerinin iyimser olmasİ, önümüzdeki aylarda daha fazla sayİda sektörün büyüme bölgesine geçebileceĞinin işareti.”

Haberi Payla :
EĞİTİM
Copyright Konya Haberleri , Konya Haber   |
|
|
Sitemizdeki yazı , resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. izinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Görsel Tasarım ve Yazılım :
konya net haber - Yönetim