Bugün; 29 Mart 2024, Cuma
Bakan Koca: Sİkİ Tedbirlerle Salgİnİn Hİzİnİ Kestik
Tarih : 2020.10.09  16:29:32
Koronavirüs salgİnİ ile ilgili son verileri paylaşan SaĞlİk Bakanİ Koca "Son birkaç haftadİr ülke çapİnda alİnan tedbirlerin sİkİ denetimi ve hİzlİ müdahalelerimiz sayesinde salgİnİn hİzİnİ kestik" dedi.

Koronavirüs salgİnİ ile ilgili son verileri paylaşan SaĞlİk Bakanİ Fahrettin Koca "Son birkaç haftadİr ülke çapİnda alİnan tedbirlerin sİkİ denetimi ve hİzlİ müdahalelerimiz sayesinde salgİnİn hİzİnİ kestik" dedi.

Adana ValiliĞi'nde kameralarİn karşİsİna geçen Koca şunlarİ kaydetti: "Her fİrsatta altİnİ çiziyorum, temaslİlarİ ne kadar erken tecrit edebilirsek salgİnİn kontrolünde o kadar başarİlİ oluruz. Türkiye, dünyada filyasyonu, yani temaslİ takibini en iyi yapan ülkelerden biri" diye konuştu.

Koca'nİn açİklamalarİ şöyle:

"Mart ayİndan beri büyük bir mücadele verdiĞimiz koronavirüs salgİnİnda, geçtiĞimiz ay tekrar bir şiddetlenme yaşadİk. Ülke genelinde hasta sayİlarİ artİşa geçmişti ancak biliyorsunuz bu artİş, ülkenin her yanİnda eşit oranda olmadİ. Bazİ illerimizde hasta sayİlarİnda istemediĞimiz yükselişler gördük, bu bölgelere acil müdahalelerimiz oldu. Bazİ illerimiz ve bölgelerimizde ise saĞlam tedbirler ve vatandaşlarİmİzİn duyarlİlİĞİ sayesinde sİkİntİ yaşamadİk.

"BU İYİ GİDİş REHAVETE SÜRÜKLEMEMELİ"

Son birkaç haftadİr ülke çapİnda alİnan tedbirlerin sİkİ denetimi ve hİzlİ müdahalelerimiz sayesinde salgİnİn hİzİnİ kestik. Ülke genelinde vaka sayİlarİnİn ve saĞlİk kuruluşlarİmİzdaki yükün giderek azaldİĞİnİ hepimiz görüyoruz ancak bu iyi gidiş, bizi asla ve asla rehavete sürüklememeli.

Valilerimizle, il müdürlerimizle, başhekimlerimizle, saĞlİk ordumuzla yürüttüĞümüz sİkİ koordinasyon ile mücadelemizi sürdürüyoruz. Burada bize güç katacak olan, vatandaşlarİmİzİn dikkati ve kurallara riayeti olacaktİr.

ADANA'DA KOVİD-RAKAMLARI NASIL?

Adana, eylül ayİnda salgİndaki pikini yaşadİ. Yüksek seyreden hasta sayİlarİna şahit olduk. YaptİĞİmİz hİzlİ ve etkili müdahalelerle vaka sayİlarİnİ kontrol altİna almaya başladİk. Son iki haftada vaka sayİmİz üçte bir oranİna indi, yani başka bir deyişle Adana'da vakamİz eylül başİndan itibaren en yüksek olan seviyesinden yaklaşİk yüzde 66 azalma gösterdi. Adana'da, Kovid polikliniĞi başvurularİ da bu dönemde azaldİ. Son dönemde bu azalİş yüzde 60 oranİnda oldu. Yani Adana'da Kovid polikliniĞine müracaat eden hasta sayİsİ yüzde 40 oranİna kadar inmiş oldu.

İlimizdeki yatak doluluk oranİmİz yüzde 59, yoĞun bakİm yüzde 74, solunum cihazİ doluluk oranİmİz ise yüzde 30. Bu anlamda bir sorun olmadİĞİnİ çok rahatlİkla söylemek mümkün. Buradan Adanalİ hemşehrilerimizi bir konuda uyarmak istiyorum. İstatistiklerimize göre büyüklerimizi yeterince koruyamadİĞİmİzİ görüyoruz. 60 yaş üstünün hasta oranİ, bu yaş grubunun nüfusa oranİndan yüzde 50 fazla. Bu yaş grubunun hastalİĞİ daha aĞİr geçirdiĞini hepimiz biliyoruz. Dolayİsİyla Adana'da büyüklerimizi daha iyi korumak noktasİnda bir gayret içinde olmamİz gerekiyor.

"TEMASLI TAKİBİNİ EN İYİ YAPAN ÜLKEYİZ"

Hedefimiz, alacaĞİmİz tedbirlerle hasta sayİsİnİ ve hastane yükümüzü her geçen gün azaltmak. Her fİrsatta altİnİ çiziyorum, temaslİlarİ ne kadar erken tecrit edebilirsek salgİnİn kontrolünde o kadar başarİlİ oluruz. Türkiye, dünyada filyasyonu, yani temaslİ takibini en iyi yapan ülkelerden biri. Bu gücümüzü Adana'da da yoĞun şekilde sahaya sürdük. Bugünlerde bunun etkisini de görüyoruz. Adana'da şu an 228 filyasyon ekibimiz sahada hİzla çalİşİyor. Her ekip 3 kişiden oluşmakta. Türkiye genelinde temaslİlarİn taramasİ ortalama şu dönemde 7,5 iken, Adana'da 6,5 saate kadar inmiş oldu. Bu, Türkiye ortalamasİnİn da altİnda.

Buradan tüm vatandaşlarİmİza bir kez daha hatİrlatmak istiyorum. İhmal edilen tedbirler hepimize acİlar yaşatİyor. Temizlik, maske ve mesafeden verilen her taviz, yeni hastalar olarak dönüyor. Bu anlamda Adana başta olmak üzere bölgedeki tüm hemşehrilerimi bir kez daha tedbirlere sİkİ sİkİ sarİlmaya davet ediyorum."

 

8 Ekim'de açİklanan Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu'nun verilerine göre, Türkiye'de son 24 saatte 1615 kişiye Kovid-19 tanİsİ konuldu, 58 kişi yaşamİnİ yitirdi.

Son 24 saatte 58 kişi Kovid-19 nedeniyle hayatİnİ kaybetti, 1398 kişi iyileşti. Böylece, Kovid-19 tedavisi tamamlananlarİn sayİsİ 290 bin 352'ye çİktİ.

Toplam test sayİsİ 11 milyon 278 bin 47'ye ulaştİ. Hasta sayİsİ 330 bin 753, vefat sayİsİ 8 bin 667, aĞİr hasta sayİsİ 1403, aktif hasta sayİsİ 31 bin 734 oldu.

Haberi Payla :
YAşAM
Copyright Konya Haberleri , Konya Haber   |
|
|
Sitemizdeki yazı , resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. izinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Görsel Tasarım ve Yazılım :
konya net haber - Yönetim