Bugün; 25 Nisan 2024, Perembe
Cumhurbaşkanİ ErdoĞan Önemli Açİklamalar Yaptİ
Tarih : 2020.11.11  15:18:41
Cumhurbaşkanİ Recep Tayyip ErdoĞan, damadİ Berat Albayrak'İn Hazine ve Maliye BakanlİĞİ görevinden istifasİyla ilgili ilk kez konuştu.

Cumhurbaşkanİ Recep Tayyip ErdoĞan, Bursa’da katİldİĞİ fidan dikim etkinliĞi sonrasİ partisinin grup toplantİsİnda konuştu. Konuşmasİna; Azerbaycan’İn KarabaĞ’daki topraklarİnİ Ermenistan’dan geri almasİ sonrasİ yaşanan gelişmelerle başlayan Cumhurbaşkanİ ErdoĞan şunlarİ söyledi:

– Azerbaycanlİ kardeşlerimizi tebrik ediyorum. Varİlan anlaşmayla işgal edilen topraklar Azerbaycan’a bİrakİlacak. 1 Aralİk’a kadar bu topraklar teslim edilecek. Azerbaycan ile Nahçİvan özerk bölgesi arasİndaki ulaşİm saĞlanacak ve bu anlayİşla bir yol inşa edilecek.

MUTABAKAT ZAPTI BU SABAH İMZALANDI

– Türkiye anlaşmanİn uygulamasİnİ denetlemek ve gözetlemek için Rusya’yla birlikte bölgede yer alacak. Ateşkesin kontrolü ve denetimi için oluşturacaĞİmİz Türk-Rus Merkezi’yle ilgili mutabakat zaptİ bu sabah imzalandİ.

– Azerbaycan bugüne kadar olduĞu gibi bundan sonra da hiçbir sivilin zarar görmeyeceĞi taahhüdünü zaten vermişti. Bu konuda canla başla gayret gösteren askeri diplomatlarİmİz başta olmak üzere herkesi yeniden tebrik ediyorum.

BERAT ALBAYRAK’A TEşEKKÜR EDİYORUM

– Berat Albayrak saĞlİk sorunlarİ nedeniyle vazifesinden affİnİ istedi. Biz de talebini kabul ederek yerine Lütfi Elvan’İ atamİş olduk. Kendisine teşekkür ediyorum.

KABİNE DEĞİşİKLİĞİ ASILSIZ

– Kabine deĞişikliĞi iddialarİ asİlsİz. Bunlar tamamen masa başİnda uydurulan, asİlsİz ve içi boş haberlerdir. DeĞişim gerekiyorsa yerini ve zamanİnİ Cumhurbaşkanİ belirler.

TL KULLANMANIZI RİCA EDİYORUM

– Vatandaşlarİmİzdan bireysel tasarruflarİnda mili paralarİna güvenip tercihlerini Türk Lirasİ’ndan yana kullanmalarİnİ rica ediyorum. Naci AĞbal ve Lütfi Elvan’İn göreve başlamasİyla piyasa göstergelerinde yaşanan seyir doĞru yolda olduĞumuzu gösteriyor. Cuma gününe göre borsada deĞer yükselişi yüzde 5’i geçti. Her yeni adİmda bu olumlu tablo daha da iyiye gidecek.

FİYAT İSTİKRARINI SAĞLAMAK MERKEZ BANKASI’NIN GÖREVİ

– Faizlerin enflasyon seviyesinde tutulma mecburiyeti bu konuda verdiĞimiz mücadeleyi zor sokuyor. Faiz sebep, enflasyon neticedir. En kİsa sürede enflasyonu tek haneli rakamlara düşürmekte kararlİyİz. Vatandaşİmİzİn satİn alma gücünü korumamİz buna baĞlİdİr. Fiyat istikrarİnİ saĞlayacak politikalarİ hayata geçirmek Merkez Bankasİ’nİn görevidir.

Ekonomimizi politikalarİnİ fiyat istikrarİ, finansal istikrar ve makroekonomik istikrar olmak üzere üç sacayaĞİ üzerinde inşa ederek hedeflere ulaştİracaĞİz. Bunun için uzun vadeli tasarruflar ve yatİrİmlar açİsİndan elverişli bir ortam hazİrlİyoruz.

– Ekonomide, nitelikli istihdam oluşturan, enflasyona ve cari açİĞa yol açmayan, aĞİrlİklİ olarak yurt içi tasarruflar ve doĞrudan uluslararasİ yatİrİmlarla finanse edilen bir büyüme yapİsİ oluşturuyoruz.

RİSK PRİMİNİ DÜşÜRECEĞİZ

– Etkin karar alma mekanizmalarİ sayesinde para ve maliye politikalarİ ile finansal politikalar arasİndaki uyumu artİrarak, makroekonomik istikrarİ tahkim edeceĞiz. Önümüzdeki dönemde ekonomi politikalarİnda güven ve kredibilite kazanİmİna daha fazla odaklanacak, ülke risk primini düşüreceĞiz.

– Türk ekonomisine ve Türk Lirasİ’na güvenen yerli ve uluslararasİ yatİrİmcİlarİn kazancİnİ kendi kazancİmİz olarak görerek, yatİrİmcİlara her türlü kolaylİĞİ göstereceĞiz, desteĞi vereceĞiz. Ekonomimizi politikalarİnİ fiyat istikrarİ, finansal istikrar ve makroekonomik istikrar olmak üzere üç sacayaĞİ üzerinde inşa ederek hedeflere ulaştİracaĞİz.

YAPISAL REFORMLAR

– Yatİrİm ortamİnİn iyileştirilmesi, mali piyasalarİn derinliĞinin artİrİlmasİ, kamu gelir ve harcamalarİnİn kalitesinin yükseltilmesi, kayİt dİşİlİĞİn önlenmesi, iyi yönetişim gibi alanlarda da yapİsal reformlarİn hazİrlİklarİ içindeyiz. Önümüzdeki aylarda hukuk devleti ilkesini güçlendirme, öngörülebilir, kolay erişilebilen, hİzlİ ve etkin işleyen yargİ sistemi konusunda yeni adİmlar atacaĞİz.

şEFFAF HALE GETİRECEKLER

– Finans tarafİnda Hazine ve Maliye BakanlİĞİmİz ile Merkez Bankamİz, reel sektör tarafİnda Ticaret BakanlİĞİmİz, Sanayi ve Teknoloji BakanlİĞİmİz, diĞer bakanlİklarİmİz, iş insanlarİmİz, hep birlikte Türkiye’ye yeni bir ekonomik sİçrama yaptİrmak için çalİşİyoruz.

– Hazine ve Maliye Bakanİmİzİn ve Merkez Bankamİzİn yeni başkanİnİn, enflasyon hedeflemesini ve para politikasİ araçlarİnİ, temel yaklaşİmlarİmİza uygun şekilde, şeffaf, öngörülebilir, istikrarlİ bir seviyeye en kİsa sürede getireceklerine inanİyorum.

– AtacaĞİmİz her yeni adİmla bu olumlu tablo daha iyiye gidecektir. Elbette tüm bunlarİ serbest piyasa ekonomisi kurallarİndan taviz vermeden, şeffaflİĞİ ve öngörülebilirliĞi artİrmak suretiyle yerli ve uluslararasİ yatİrİmcİlarİ harekete geçirerek yapacaĞİz.

Haberi Payla :
SİYASET
Copyright Konya Haberleri , Konya Haber   |
|
|
Sitemizdeki yazı , resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. izinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Görsel Tasarım ve Yazılım :
konya net haber - Yönetim