Bugün; 19 Nisan 2024, Cuma
Avrupa Ekonomisinde İkinci Dalga İzleri
Tarih : 2020.11.24  17:11:00
IHS Markit tarafİndan yayİmlanan öncü PMI verileri, Euro Bölgesi'nde ve İngiltere'de 2. dalgayla birlikte ekonomik faaliyetlerin tekrar daralmaya başladİĞİna işaret ediyor.

Avrupa genelinde hastaneler yeni COVID-19 vakalarİ nedeniyle dolarken ve can kayİplarİ hİzla artarken, kİta genelinde ekonomiler de dördüncü çeyrekte tekrar daralma görülebileceĞinin sinyalini veriyor. IHS Markit tarafİndan yayİnlanan Euro Bölgesi öncü satİnalma yöneticileri endeksi (PMI) verileri kasİm ayİnda yeni kİsİtlamalarla birlikte yönünü tekrar aşaĞİ çevirerek altİ ayİn en düşük düzeyine geriledi.

Kasİm ayİ öncü bileşik PMI ekimdeki 50,0 düzeyinden 45,1’e neredeyse beş puanlİk bir düşüş yaşadİ. Kİsİtlamalarİn en çok vurduĞu hizmet sektöründe daralma imalat sektörüne göre daha sert. Hizmetler PMI’da da düşüş 5 puanİn üzerinde; endeks ekimdeki 46,9 düzeyinden kasİmda 41,3’e geriledi. GeçtiĞimiz aylarda hizmete göre çok daha güçlü seyreden imalat sektöründe de kaydade

Ğer bir yavaşlama gözlemleniyor. Euro Bölgesi imalat PMI kasİmda üç ayİn en düşüĞüne geriledi ve ekimdeki 54,8 düzeyinden 53,6’ya geriledi.

Almanya’da faaliyet büyümesi beş ayİn en düşüĞünde

Almanya’da Euro Bölgesi’nin aksine ekonomik faaliyetler büyümeye işaret eden 50’nin üzerindeki alanda kaldİ ancak büyüme temmuzdan bu yana en düşük hİza geriledi. Kİtanİn en büyük ekonomisinde öncü bileşik PMI kasİmda ekimdeki 55,0 düzeyinden 3 puan düşüşle 52,0’ye geriledi. Hizmetler ise Almanya’da daralmaya başladİ ve hizmetler PMI ekimdeki 49,5 düzeyinden kasİmda 46,2’ye geriledi. İmalat PMI ise ekimdeki 58,9 düzeyinden kasİmda 57,9’a gerileyerek iki ayİn en düşük düzeyine indi.

IHS Markit raporunda imalat ve hizmetler arasİndaki makasİn yeni siparişleri de olumsuz etkilediĞine dikkat çekilerek, tüketicilerin hizmet sektöründe sadece kİsİtlamalar nedeniyle deĞil aynİ zamanda endişeli olmalarİ sebebiyle daha az harcama yaptİklarİ belirtildi. İmalatta ise Almanya özelinde ihracattaki büyümeye baĞlİ yavaşlayan bir büyüme gözlemlendi. ISH Markit Direktör Yardİmcİsİ Phil Smith kİsİtlamalarİn Almanya ekonomisinde yİkİcİ bir etki yaptİĞİnİ, ancak imalat sektörünün özellikle de Asya bölgesine yapİlan satİşlardaki büyüme sayesinde daha dirençli olduĞunu belirtiyor.

Fransa’da ise öncü bileşik PMI ekimdeki 47,5 düzeyinden kasİmda 39,9’a kadar geriledi. Ülkenin tüm endeksleri ( bileşik, hizmetler ve imalat) daralma bölgesine girerken, hizmetler 46,5’ten 38,0’e gerileyerek altİ ayİn en düşüĞünü, imalat PMI 51,3’ten 49,1’e gerileyerek yine altİ ayİn en düşüĞünü gördü. IHS Markit ekonomisti Elliot Kerr, kİsİtlamalarİn mart-nisan aylarİnda uygulanan ilk karantinalar kadar yİkİcİ bir etkisi olmadİĞİna dikkat çekerek ekim sonunda başlayan yeni tecritin özel sektör faaliyetlerinde bir daralmaya neden olmasİnİn kaçİnİlmaz olduĞunu belirtiyor.

Brexit müzakerelerinde hala uzlaşİya varamayan ve birlikten anlaşmasİz şekilde çİkma ihtimali yükselen İngiltere’de de durum farklİ deĞil. Ekonomik faaliyetler altİ ayİn sert düşüşünü kasİmda kaydediyor. İmalat büyümesine raĞmen, hizmetlerdeki daralma bileşik PMI verisini ekimdeki 52,1 düzeyinden daralma alanİndaki 47,4’e düşürdü. Hizmetler PMI 51,4’ten kasİmda 45,8’e düşerken, imalat PMI 53,7’den 55,2’ye yükselerek üç ayİn en yüksek imalat büyümesine işaret ediyor.

KOBİ için "Amazon'suz Noel" çaĞrİsİ

Yİlİn son çeyreĞine girerken Avrupa ekonomilerinde perakende satİşlar da tüketicilerin harcamalarİnda kesin bir düşüş olabileceĞi sinyali veriyor. şimdi yönetimler özellikle KOBİ’ler için hayati önem taşİyan Noel tatili döneminde birçok şirket ve kasabadan gelen “Noel’den önce açİlalİm” talebine raĞmen, kİsİtlamalarİ sürdürmeyi planlİyor. Fransa SaĞlİk Bakanİ Olivier Véran insanlarİn Noel’i ailesiyle geçirmesine izin vermek istediklerini söyleyerek zaruri olmayan maĞazalarİn 27 Kasİm’dan itibaren açİlmasİna izin verilmesini doĞru bulmadİĞİnİ belirtiyor. Ülkede hükümet Amazon’la bir anlaşma yaparak “satİşlarİmİzİ online’a kaybediyoruz” diyen esnaf için “Kara Cuma” indirim etkinliklerinin bir hafta geciktirilmesinde ve 4 Aralİk’a ertelenmesinde anlaştİ. Paris Belediye Başkanİ Anne Hidalgo ve STK’lar “Amazonsuz Noel” anlamİna gelen ve #ChristmasWithoutAmazon etiketiyle bir kampanya da başlattİ. Almanya’da yeni kİsİtlamalar öncesinde bile eylül perakende satİşlarİ aĞustostaki yüzde 1,8’lik aylİk artİşİn ardİndan yüzde 2,2 düşmüştü. 2019 Eylül’e göre ise satİşlar yüzde 6,5 artİdaydİ.

Haberi Payla :
EĞİTİM
Copyright Konya Haberleri , Konya Haber   |
|
|
Sitemizdeki yazı , resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. izinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Görsel Tasarım ve Yazılım :
konya net haber - Yönetim