Bugün; 20 Nisan 2024, Cumartesi
Filistin Aşİ Bulamazken, İsrail Dünya Birincisi
Tarih : 2021.01.03  15:29:10
Yanİ başİndaki Filistin nereden aşİ bulacaĞİnİ bilemezken İsrail şimdiden dünyada nüfusunu en hİzlİ aşİlayan ülke oldu.

Yanİ başİndaki Filistin aşİ bulmak için seferber olurken 8.6 milyon kişinin yaşadİĞİ İsrail dünyada nüfusunu en yüksek oranda aşİlayan ülke oldu.

31 Aralİk 2020 verilerine göre iki haftadan kİsa bir süre içerisinde İsrail'de nüfusun yüzde 9'a yakİnİ aşİlandİ. ABD henüz nüfusunun yüzde 0.95'ini, İngiltere ise yüzde 1.5'unu aşİlayabildi.

Bloomberg'ün aşİ takibi endeksine göre İsrail'de 800 bin doz aşİ vuruldu. Bu hafta sonu ülke nüfusunun yüzde 10'nunun aşİlanmİş olmasİ bekleniyor.

şu anki tempoya göre günde 150 bin kişi aşİlanİrken eski Cumhurbaşkanİ şimon Perez yönetiminde saĞlİk bürokrasisinde önemli görevler alan Yonatan Adiri mart ayİnİn sonunda bütün nüfusun aşİlanacaĞİnİ tahmin ettiĞini söyledi.

Başbakan Netanyahu'nun hükümeti için toplu aşİlamanİn mart ayİ sonunda tamamlanmasİ oldukça önemli çünkü o tarihlerde ülkede seçim yapİlacak. İsrail, Pfizer ve Moderna aşİsİ kullanİyor. Başbakan Netanyahu'nun gece saat 2'de Pfizer CEO'su Albert Bourla'yİ arayarak aşİ için pazarlİk yaptİĞİ ifade ediliyor.

İsrail’de yüksek risk grubundaki insanlar ve yaşlİlar aşİlanmaya başlandİ. FotoĞraf: Reuters

NÜFUSUN YÜZDE 77’SİNE YETECEK AşI VAR

8 milyon doz Pfizer/Biontech, 6 milyon doz Moderna aşİsİ satİn alan ülkede şu an nüfusun yüzde 77'sine kadar yetecek aşİ olduĞu biliniyor.

Başbakan Netanyahu geçen yaz kİsİtlamalarİ erkenden kaldİrdİrĞİ gerekçesiyle salgİnda ikinci dalgaya yol açtİĞİ sebebiyle eleştiriliyordu. Ülke 2020 yİlİnİ 423 bin vaka ve 3,300 vefat ile kapattİ.

Hafta sonu itibarİla yüksek risk grubunun yüzde 50'sine ilk doz aşİnİn vurulmuş olmasİ bekleniyor.

şimdilik aşİ yüksek risk gruplarİna yapİlİrken yaşİ 60'İn üzerinde olan insanlar akİllİ telefonlarİna indirdikleri bir uygulama ile aşİ için randevu alabiliyor. Kişi aşİ olmak istediĞi bölgeyi seçiyor, aynİ zamanda ikinci doz için de randevu otomatik olarak sistem tarafİndan oluşturuluyor.

Toplu aşİlama çalİşmalarİndan başka bir kare… FotoĞraf: Reuters

FİLİSTİN’DE SON DURUM

İsrail'de durum böyleyken yİllardİr bu ülkeden gördüĞü zulüm sebebiyle ekonomisi mahvolan Filistin aşİ bulmaya çalİşİyor.

Filistinli liderler ve uluslararasİ aktivistler, İsrail’in Filistinlilerin olabildiĞince çabuk aşİlanmasİ için sorumluluklarİ olduĞunu söylüyorlar. İsrail SaĞlİk Bakanİ Yuli Edelstein ise aynİ fikirde deĞil. Bir röportajda böyle bir sorumluluklarİnİn olmadİĞİnİ ifade eden Edelstein, “Böyle bir sorumluluĞumuz yok fakat corona virüsü söz konusu olduĞunda yardİm etmek bizim çİkarİmİza.” dedi.

ÖNCE İSRAİLDE YAşAYANLAR AşILANACAK

İsrailli Bakan Edelstein çarpİcİ bir açİklamaya daha imza atarak ülkenin biriktirdiĞi aşİ stoĞunun bir kİsmİnİn Filistin’e aktarİlabileceĞini ancak öncelikle İsrail nüfusunun aşİlanmasİ gerektiĞini söyledi.

RAKAMLAR NE SÖYLÜYOR?
Filistin’de yeni açİklanan rakamlara göre aktif 22 bin 604 corona virüsü vakasİ bulunuyor. Ülkede şu ana kadar corona virüsü nedeniyle bin 243 kişi hayatİnİ kaybetti. Corona virüsüyle kİsİtlİ imkanlarla mücadele eden ülkede yeni açİklanan rakamlara göre 105 bin 233 kişi hastalİĞİ yenmeyi başardİ.

MALİ DESTEĞİN YANINDA LOJİSTİK DESTEK DE GEREKİYOR

Hem İsrail hem de mali engelleriyle karşİ karşİya olan Filistinliler lojistik desteĞe de ihtiyaç duyacaklar. Mevcut durumda Gazze’de günde sekiz saat elektrik kullanİlabiliyor. Bu durumda Pfizer aşİlarİnİn -70 derecede saklanmasİ gerektiĞi düşünüldüĞünde, aşİlanma süreci çok daha zora giriyor.

Gazze’de bulunan Filistin SaĞlİk BakanlİĞİ Yetkilisi Abd Robbo konuyla ilgili teknik gereksinimlere sahip olmadİklarİnİ ifade ederek “Bu konuda İsrail tarafİ ile görüşmeler yaptİk, ancak şu ana kadar bir anlaşma yok.” açİklamasİnda bulundu.

AşILAR KONTROL NOKTALARINDAN GEÇMEYEBİLİR
Gazze ve Batİ şeria bölgesinde İsrail tarafİndan kontrol altİnda tutulan birçok kontrol noktasİ bulunuyor. SaĞlİk uzmanlarİ, İsrail’in DSÖ tarafİndan acil kullanİm için onaylanan aşİlarİ tanİmasİnİ beklediklerini, ancak diĞerlerinin kontrol noktalarİnda durdurulabileceĞini ifade ediyor. Filistin Corona Virüsü Görev Gücü Üyesi Salwa Najjab, sİnİrlarİ üzerinde söz hakkİna sahip olmadİklarİnİ ifade ederek sözlerini şu şekilde noktalİyor: Bu konuda İsrail ile koordineli çalİşmamİz gerekiyor ve herkes aşİyİ alamayacaĞİmİzdan korkuyor. DiĞer taraftan Filistinli yetkililerle koordineli olarak çalİşan ve COGAT olarak bilinen İsrail Savunma BakanlİĞİ’na baĞlİ hükümetin faaliyetlerini yürütmekle görevli olan kuruluş, belirli aşİlarİn kontrol noktalarİndan geçişi hakkİnda hiçbir yanİt vermedi.

FİLİSTİNLİLERİN UMUDU COVAX

Filistin halkİ gözlerini Covax tarafİndan gönderilme ihtimali bulunan aşİlara dikmiş durumda. Hem Gazze’yi yöneten Hamas hem de Barİş şeria Filistin Yönetimi, Covax programİna kayİt oldu. DSÖ ve Birleşmiş Milletler tarafİndan da desteklenen oluşum, dünya çapİnda geliştirilmekte olan 14 aşİyİ gözden geçiriyor. Ancak Gazze ve Batİ şeria yeni bir corona virüsü dalgasİyla karşİ karşİya kalsa bile aşİlanma süresi aylar alacak gibi duruyor. DSÖ yetkilisi Rockenschaub konuyla ilgili “2021'in ilk çeyreĞinin sonunda gelişme saĞlanabilir, ancak bunu tahmin etmek gerçekten zor” diyor.

BİR DİĞER UMUT BİRLEşİK ARAP EMİRLİKLERİ

Birçok yönden umutlarİ tükenmek üzere olan Filistinler yeni arayİşlara giriyorlar. Batİ şeria’da doktor ve Filistin Corona Virüsü Görev Gücü Üyesi Salwa Najjab’a göre, Filistin Yönetimi Birleşik Arap Emirlikleri’nden aşİ talep etti. Halk saĞlİĞİ yetkilileri konunun belirsiz ve resmi güvencelerin eksik olduĞunu dile getirse de, Rusya'nİn Sputnik V aşİsİnİn 4 milyon dozunu hazİrlamayİ teklif ettiĞi bildirildi.

*Bu haberdeki bilgilerin önemli bir bölümü Business Insider’dan Susie Neilson’İn, İsrail nasİl iki haftadan kİsa bir süre içinde nüfusunun yüzde 9’unu aşİladİ – açİk ara her ülkenin önünde  (How Israel got vaccines to 9% of its population in less than 2 weeks – far more than any other country) ve Washington Post gazetesinden Steve Hendrix ve Shira Rubin'in ‘İsrail aşİlamaya başlİyor ama Filistinliler aylarca bekleyebilir' (Israel is starting to vaccinate, but Palestinians may have to wait months) isimli makalesinden alİnmİştİr.

Haberi Payla :
DÜNYA
Copyright Konya Haberleri , Konya Haber   |
|
|
Sitemizdeki yazı , resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. izinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Görsel Tasarım ve Yazılım :
konya net haber - Yönetim