Bugün; 28 Mart 2024, Perembe
"Süt Üreticide 2 Lira 55 Kuruş, Markette 7-8 Lira"
Tarih : 2021.01.20  16:18:10
Eskişehir’de büyükbaş hayvan üreticilerinden 2 lira 55 kuruşa satİn alİnan süt, marketlerde 7-8 lira arasİnda satİlİyor.

Üreticilerin zorlu şartlar altİnda besledikleri hayvanlardan toplanan sütler, 2 lira 55 kuruşa satİn alİnİyor. Fabrikalarda farklİ çeşitlerle işlenen bu sütler, marketlerde 78 lira arasİnda alİcİ buluyor. Hayvanlardan saĞİlan ilk sütlerin ve sonradan işlenenler arasİndaki fiyat farkİnİn fazla olduĞunu belirten üreticiler, yaşanan bu durumdan aracİlarİn kar ettiĞini vurguluyor.

“PANDEMİ SÜRECİNDE KİRALARI SÜTTEN ÇIKARTACAKLAR DİYE DÜşÜNÜYORUZ”

Marketlerin kendi zam oranlarİnİ ekleyerek satİş yaptİĞİnİ belirten süt üreticisi Abdullah Türkmen, işlenmiş ve üreticiden alİnan süt arasİnda hem fiyat hem de besin deĞeri farkİ olduĞunu söyledi. Üreticilerin süt satİşİndan zarar ettiĞini ifade eden Türkmen, “Süt bizden 2 lira 15 kuruşa alİnİyor. 40 kuruşta desteĞi var. Bu da 2 lira 55 kuruşa denk geliyor. Arz talep diye düşünürsek, ben üreticiyim ve bende arz oluşmadİ. Talep kime göre oluyor bilmiyoruz. Fiyatlarİn bu rakamlara ulaşmasİnda marketlerin kendi zamlarİnİ koymasİndan kaynaklİ olduĞunu düşünüyorum. Korona virüs sürecinde kiralarİ sütten çİkartacaklar diye düşünüyoruz. Sütü işlemeyi düşünürsek, en fazla 1 lira eklenmesi gerektiĞini düşünüyorum. 1 lirada yol masrafİ olsun, en fazla satİlacak rakam 5 buçuk lira olmalİdİr. 8 liraya ulaşmasİ çok tuhaf bir durum. Bende bulunan ineklerin her biri 8 kilo yem yiyor. Bir çuval yem fiyatİnİn da 120 lira olduĞunu düşünürsek, 1 kilo yemin maliyetini çİkartamİyoruz. Aracİlarİn daha fazla para kazandİĞİ ve üreticinin daha fazla zarar ettiĞi bu dönemde, üreticiye yazİk oluyor diyorum. Mahalleleri gezerek süt satan arkadaşlarİmİz da var. Onlarİn da en pahalİ sattİĞİ süt 5 liraya ulaşİyor. Bu üreticiden direkt satİlİyor. BaktİĞİmİz zaman benden alİnan sütün yaĞ oranİyla orada işlenen sütün yaĞ oranİ çok farklİ. Bizdeki oran yüzde 60’lara ulaşİyorken marketlerden alİnan sütlerdeki yaĞ oranİ yüzde 5 15 arasİnda olduĞunu görüyoruz” diye konuştu.

Haberi Payla :
EĞİTİM
Copyright Konya Haberleri , Konya Haber   |
|
|
Sitemizdeki yazı , resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. izinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Görsel Tasarım ve Yazılım :
konya net haber - Yönetim