Bugün; 25 Nisan 2024, Perembe
Türkiye'nin Yapİ Denetim Sistemi 6 Ülkeye Örnek Oldu
Tarih : 2021.01.24  17:05:12
Yapİ Denetim ve Deprem MühendisliĞi DerneĞi Başkanİ Nazmi şahin, Türkiye'nin yapİ denetim sistemini bugüne kadar 6 ülkenin resmi olarak talep ettiĞini belirtti.

şahin, basİn mensuplarİ ile gerçekleştirdiĞi sohbet toplantİsİnda, yapİ denetim sistemine yönelik deĞerlendirmelerde bulundu.

Türkiye'de söz konusu sistemin, 17 AĞustos ve 12 Kasİm 1999 depremlerinin ardİndan çİkarİlan Yapİ Denetimi Hakkİnda Kanun'la düzenlendiĞini aktaran şahin, bunun olumlu sonuçlar verdiĞini söyledi.

şahin, standartlara uygun kaliteli yapİlarİn inşasİnİ saĞlamayİ ve doĞal afetlerde olabilecek zararlarİ en aza indirmeyi amaçladİklarİna işaret ederek, "şu anda ülke genelinde aktif 2 bin 257 yapİ denetim firmasİ, 30 bin 923 denetçi mimar-mühendis, 70 bin 82 yardİmcİ kontrol mühendisi görev yapİyor. Bu alanda 356 laboratuvar çalİşİyor. Yapİ denetim firmalarİnca bugüne kadar 403 bin inşaatta 1 milyar 967 milyon 302 bin 220 metrekarelik alan denetlendi." diye konuştu.

Van, Malatya-ElazİĞ ve son olarak İzmir depremine deĞinen şahin, "Depremlerde Türkiye genelinde bugüne kadar yapİ denetim hizmeti almİş yapİlarİn hiçbirinde yapİsal hasar oluşmadİ." ifadesini kullandİ.

"EVLATLARIMIZA BIRAKACAĞIMIZ EN GÜZEL MİRAS, DENETİMLİ VE GÜVENLİ YAPILARDIR"

şahin, Türkiye'de uygulanan yapİ denetim sistemini bugüne kadar 6 ülkenin resmi olarak talep ettiĞine dikkati çekerek, şunlarİ kaydetti:

"Macaristan, Arnavutluk, Kazakistan, KKTC, Özbekistan ve Azerbaycan, bizim sistemimizi tüm yönleriyle kullanmak istiyor. Biz, yapİlarİ denetleyen mühendisleri yazİlİmla takip ediyoruz, bu, Avrupa'da olmayan bir sistem. Denetim firmalarİ, bu denetimi tamamen baĞİmsİz olarak yapİyor. Bir mühendis hangi şantiyeye ne zaman gidiyor biliyoruz.

Evlatlarİmİza bİrakacaĞİmİz en güzel miras, denetimli ve güvenli yapİlardİr. Bu sistem, can ve mal güvenliĞini artİrİrken, yapİlarİn taşİyİcİ sistemlerinde yüzde 97 başarİ saĞladİ. Yapİ denetimli binanİn yİkİlmasİ halinde firmalar çok aĞİr cezalarla yargİlanİyor. Müteahhit ve şantiye şefinden önce biz sorumluyuz. TSE'siz, CE belgesiz ve inşaat sektöründe kullanİlan G belgesi olmayan hiçbir malzemeyi inşaatlarda kullandİrtmİyoruz."

şahin, kamu binalarİnİn da yapİ denetimi kapsamİna alİnmasİnİ talep ettiklerini de aktardİ.

"BETON KALİTESİNİ SAĞLAMYAN şANTİYE DURUYOR"

Yapİ Denetim ve Deprem MühendisliĞi DerneĞi Ankara şube Başkanİ Murat Fidan da yapİ denetim sisteminin önemli bir parçasİ olarak Elektronik Beton İzlemi Sistemi'nin uygulandİĞİnİ söyledi.

şantiyelerde dökülen betondan numuneler aldİklarİnİ ve bunlara çip yerleştirdiklerini anlatan Fidan, "Beton numunelerine konan çipler, onun kimlik belgesi oluyor. Numunenin laboratuvar testleri yapİlana kadar çip içinde kalİyor. Betonun hangi şantiyeden, ne zaman alİndİĞİ kaydedilip Çevre ve şehircilik BakanlİĞİna iletiliyor. Beton kalitesi istenen deĞerin altİndaysa şantiyedeki çalİşma acilen durduruluyor." diye konuştu.

 
Haberi Payla :
EKONOMİ
Copyright Konya Haberleri , Konya Haber   |
|
|
Sitemizdeki yazı , resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. izinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Görsel Tasarım ve Yazılım :
konya net haber - Yönetim