Bugün; 18 Nisan 2024, Perembe
Türkiye, 90 Ülkeye Salça İhraç Etti
Tarih : 2021.04.11  16:11:00
Türkiye, bu yİlİn ilk çeyreĞinde 90 ülkeye ihraç ettiĞi salçadan 40 milyon dolar döviz girdisi saĞladİ. Salça ihracatİnda ilk sİrada 25 milyon 613 bin dolarla Irak yer aldİ

Ege İhracatçİ Birlikleri verilerinden yapİlan derlemeye göre, Türkiye, 2021'in ocak-şubat-mart döneminde 90 ülkeye salça sattİ. Salçada yİlİn 3 aylİk dönemdeki dİş satİm, geçen senenin aynİ dönemine göre yüzde 19 azalarak 40 milyon 141 bin dolar olarak gerçekleşti.

Salça ihracatİnda ilk sİrada 25 milyon 613 bin dolarla Irak yer aldİ. Bu ülkeyi, 2,5 milyon dolarla Almanya ve 1,9 milyon dolarla Japonya izledi. İhracatta en fazla artİş ise İtalya'da yaşandİ. Bu ülkeye ihracat, 95 bin dolardan 1 milyon 664 bin dolara yükseldi.

"YENİ SEZONDA ÜRETİM AÇISINDAN DOMATESTE BİR SIKINTI GÖZÜKMÜYOR"

Salça, Dondurulmuş ve Konserve Gİda Sanayicileri DerneĞi Yönetim Kurulu Üyesi Rİza Seyyar, Türkiye'nin salça ihracatİnda önemli ülkelerden biri olduĞunu ifade etti.

Salçada kaliteyle öne çİktİklarİnİ dile getiren Seyyar, "Dünyanİn önemli pazarlarİnda Türk salçalarİnİ görebilirsiniz. Özellikle ABD'de, Avrupa, Asya ve Orta DoĞu ülkelerinde markalarİmİzla tercih ediliyoruz." dedi.

Geçen yİla göre ihracatta bir miktar gerileme olduĞunu belirten Seyyar, bunun yüksek rekolteye baĞlİ stok birikiminden kaynaklandİĞİnİ ancak ileriki dönemlerde benzer sorunlarİn yaşanmamasİ için tedbir alacaklarİnİ söyledi.

Seyyar, salçalİk domateste hasada 3 ay gibi bir süre kaldİĞİna işaret ederek "Yeni hasat, yeni ürün ve yeni stoklar demek. İmalatçİ olan ihracatçİlar, kendilerini mevcut stoka göre planlayacak. Yeni sezonda üretim açİsİndan domateste bir sİkİntİ gözükmüyor. Geçen yİl domateste Türkiye'de son 10 yİlİn en büyük rekoltesi vardİ. Yaklaşİk 3 milyon 800 bin ton sanayi domatesi üretildi. Bunun 2 milyon 900 bin tonu sanayiye geldi, geri kalan kİsmİ iç pazarda tüketildi." diye konuştu.

 

Haberi Payla :
EĞİTİM
Copyright Konya Haberleri , Konya Haber   |
|
|
Sitemizdeki yazı , resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. izinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Görsel Tasarım ve Yazılım :
konya net haber - Yönetim