Bugün; 19 Mart 2024, Sal
Hazİr Giyim İhracatİnda Artİş Sürüyor
Tarih : 2021.08.02  16:25:33
Türkiye'nin hazİr giyim ihracatİnda medikal tekstilin payİ düşerken, konfeksiyonun payİ yükselmeye devam ediyor.

Ege İhracatçİ Birliklerinden alİnan verilere göre, Türkiye'nin hazİr giyim ve konfeksiyon ihracatİ yİlİn 6 aylİk döneminde yüzde 35 artİşla, 6 milyar 974 milyon dolardan 9 milyar 437 milyon dolara çİktİ.

Hazİr giyim ve konfeksiyon ihracatİnda ilk sİrada 1 milyar 602 milyon dolarla Almanya yer aldİ. Hazİr giyimde önemli pazarlardan İspanya'ya ihracat da 6 aylİk dönemde yüzde 60 artİşla 705 milyon dolardan 1 milyar 203 milyon dolara yükseldi.

Geçen yİl sektörün toparlanmasİnda büyük katkİsİ olan medikal tekstil ihracatİ ise sert düştü. 2020'in ilk yarİsİnda 567 milyon dolar olan medikal tekstil ihracatİ bu yİlİn ayİn döneminde ise yüzde 42 kayİpla 329 milyon dolara geriledi.

İHRACATTA NORMALLEşME ETKİSİ

Ege Hazİrgiyim ve Konfeksiyon İhracatçİlarİ BirliĞi Başkanİ Burak Sertbaş, AA muhabirine, özellikle Avrupa'dan gelen taleple sektörün 2019 rakamlarİnİ aştİĞİnİ söyledi.

Salgİnİn başladİĞİ günden itibaren bazİ hazİr giyim ihracatçİlarİnİn tezgahlarİnİ maske, tulum ve koruyucu kİyafetlerine çevirdiĞini belirten Sertbaş, "Bir çok arkadaşİmİz bu yolla üretime, istihdama katkİ saĞlamaya devam etti. Türkiye medikal tekstil alanİnda kendini kanİtladİ. Çok kİsa sürede önemli üreticilerden biri oldu. Bu Türk ihracatçİsİnİn hİzlİ uyum saĞladİĞİnİn çok güzel bir örneĞi oldu." diye konuştu.

Yİlİn 6 aylİk döneminde medikal tekstil ihracatİnİn düştüĞünü belirten Sertbaş, buna raĞmen sektörün genelinde artİş yaşandİĞİnİ ifade etti.

Özellikle yİlİn ikinci çeyreĞinden itibaren atİlan normalleşe adİmlarİyla konfeksiyon ihracatİnİn arttİĞİnİ dile getiren Sertbaş, başta Avrupa ve ABD olmak üzere yoĞun talep geldiĞini dile getirdi.

Söz konusu dönemde ABD'ye ihracatİn yüzde 48 artİşla 326 milyon dolardan 420 milyon dolara yükseldiĞini aktaran Sertbaş, "İnsanlar artİk dİşarİda daha fazla vakit geçiriyor. Bu da doĞrudan bizim sektörü etkiliyor. Türkiye, lojistik avantajİ ve üretimdeki esnek yapİsİyla rakiplerinin önüne geçiyor. Salgİn öncesindeki 2019'daki ihracatİmİz 17,6 milyar dolardİ. Bu yİl gelen taleple olumsuz bir durum olmazsa bunun üzerine çİkacaĞİz gibi görülüyor. Hedefimiz 19 milyar dolarİ aşmak. " dedi.

"BİRLİK OLARAK SON 5 YILIN REKORUNU KIRDIK"

Birlik olarak haziranda ihracatİnİn bir önceki yİla göre yüzde 26 artarak 131 milyon dolar olduĞunu belirten Sertbaş, "Bundan önce 2014 Haziran'da bu rakamİn üstüne çİkmİştİk. Son 5 yİllİk haziran rekorunu kİrdİk. Önümüzdeki aylarda gelen taleple yeni rekorlar kİracaĞİmİza inancİm tam." deĞerlendirmesinde bulundu.

Haberi Payla :
SAĞLIK
Copyright Konya Haberleri , Konya Haber   |
|
|
Sitemizdeki yazı , resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. izinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Görsel Tasarım ve Yazılım :
konya net haber - Yönetim