Bugün; 16 Nisan 2024, Sal
Vahşi Sulama Türkiye’yi Su Fakiri Yapacak
Tarih : 2021.09.12  16:43:02
Borç ve maliyet baskİsİ altİndaki çiftçinin damla sulama sistemlerine geçmeye gücünün yetmediĞi Türkiye, küresel İsİnma ile birlikte su fakiri ülke olma yolunda hİzla ilerliyor.

Küresel İsİnma nedeniyle en riskli bölgeler arasİnda yer alan Türkiye, kuraklİĞİn ardİndan büyük bir su sorunu ile yüzleşmeye hazİrlanİrken, tarİmdaki vahşi sulama yönteminin Türkiye'yi su fakiri ülkeler arasİna sokacaĞİ belirtildi. İmeceMobil, Kibele Projekt ve Softtech Ventures'İn katkİlarİyla hazİrlanan “Tarİmda Su Kullanİmİ ve Kaynaklarİn VerimliliĞi” raporunda, 2025 yİlİnda kişi başİna yaklaşİk 4 bin 800 metreküp su miktarİ düşeceĞi tahmin edilirken su tasarrufunda tarİm arazilerinin sulamasİnİn kritik öneme sahip olduĞu vurgulandİ. Raporda, tarİm arazilerinde su tasarrufu yapİlmazsa, Türkiye'nin “su fakiri” ülkeler arasİna gireceĞine, 2025 yİlİnda su tüketiminin tarİmda yüzde 17 artacaĞİna dikkat çekildi.

EN ÇOK KULLANIM TARIMDA

Rapordaki verilere ilişkin deĞerlendirmelerde bulunan İmeceMobil kurucu ortaklarİndan Göker Kuzucu, su tüketiminin 2025 yİlİnda tarİmda yüzde 17, sanayide yüzde 20 ve evsel tüketimde yüzde 70 artacaĞİnİ aktardİ. “Türkiye'de de tİpkİ dünyada olduĞu gibi sektörel kullanİm bazİnda tarİm lider konumunda bulunuyor. Tatlİ suyun yüzde 73'ü tarİmda, yüzde 16'sİ endüstride, yüzde 11'i de evsel kullanİmda tüketiliyor” açİklamasİnİ yapan Kuzucu, Türkiye'nin yeterli tasarruf saĞlayamamasİ durumunda yakİn zamanda ‘su fakiri ülke' statüsüne düşeceĞine dikkat çekti.

Damla sulamaya çiftçinin gücü yetmiyor

Yapİlan araştİrmada sorulan “YaşadİĞİnİz bölge tarİmsal kuraklİktan ne ölçüde etkileniyor?” sorusuna katİlİmcİlarİn yüzde 36.8'i “Ciddi verim kaybİna neden oluyor” cevabİnİ verirken, Yüzde 34.9'u “Artİk bu konuda ciddi desteĞe ihtiyacİmİz var” cevabİ verdi. Yüzde 16.5 ise; “Yüzde 25'in altİnda verim kaybİna yol açİyor” dedi. Ayrİca, damla sulama kullanmayan çiftçilerin yüzde 62.1'i finansmanİ olmadİĞİnİ açİkladİ.

Haberi Payla :
SAĞLIK
Copyright Konya Haberleri , Konya Haber   |
|
|
Sitemizdeki yazı , resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. izinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Görsel Tasarım ve Yazılım :
konya net haber - Yönetim